lostyazilim
tr.link

A'dan Z'ye internet sitesi kurulumu

2 Mesajlar 1.914 Okunma
lstbozum
tr.link

feylesof feylesof Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 11.04.2011
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 85
  • Beğeniler 0 / 4
  • Ticaret 0, (%0)
Bildirgeçteki yeni gelişmeler hakkında bir yazı okudum. Sonra da epeydir girmemiş olduğum profilime baktım. 2,5 yıl önce yazmış olduğum bu yazıyı gördüm, yeni başlayanlar için faydalı olabilir düşüncesiyle buradan paylaşıyorum, sürç-ü lisan ettiysek affola :)


a'dan z'ye internet sitesi kurulumu

öncelikle en baştan başlayalım:
bir internet sitesi oluşturmak için ilk olarak bu siteye ulaşılmasını sağlayacak bir alan adına(domain) ve sitenizin dosyalarını barındırabileceğiniz bir web alanına(hosting) sahip olmanız gerekiyor.

1-alan adı(domain) ne demek?

alan adı sizin internetteki adresinizdir. örneğin bildirgec.org gibi. kurduğunuz bir websitesine ulaşılması için alan adı mutlaka gereklidir. alan adınız sitenizin internetteki kimliği olacaktır.

2-alan adı nasıl alınır?

alan adları yıllık periyotlarla kiralanarak kullanılır. nasıl alan adı alınacağına ve yönetileceğine dair şuradan bilgi edinebilirsiniz.

3-web alanı nedir?

web alanı sitenizi internet üzerinde yayına açmak için sitenizin dosyalarını yükleyeceğiniz alandır. bu alanda uzmanlaşmış firmalar tarafından yine aylık veya yıllık olarak kiralanan bu alana dosyalarınızı yükler ve erişime açarsınız.

4-hosting nedir?

hosting web sitenizi koyacağınız web alanının sağlanması hizmetidir. bunun için iyi özellikte ve çok hızlı internet bağlantısı ve altyapısına sahip bilgisayarlar gerekir. bu bilgisayarlara sunucu denir. özel olarak bu sunucuların konulduğu ve bakımının yapıldığı yerlere datacenter denir.


5-hosting hizmeti nasıl alınır, nelere dikkat edilmeli?

hosting hizmeti bu alanda uzmanlaşmış birçok firma tarafından verilmektedir. bu firmaların detaylı listesi için buraya bakabilirsiniz.

hosting alırken dikkat edilecek hususlar:
-vergi levhası ve yer sağlayıcı belgesi
güvenilir bir hosting sitesinin vergi levhası ve vergi kaydı olmalıdır. bu bilgiye sitedeki hakkımızda veya künye bölümlerinden ulaşabilirsiniz. eğer bir vergi levhası yoksa bu firmanın vergi kaydı yoktur ve alacağınız hizmetin garantisi yoktur.
-açık adres ve telefon numarası
güvenilir bir hosting firmasının sitesinde açık adresi ve mesai saatleri içerisinde ulaşabileceğiniz telefon numarası bulunmalıdır. bu hem firmanın güvenilirliği hem de satış sonrası destek için önemli bir noktadır.
-yorumlar ve referanslar
hosting hizmeti satın alacağınız site hakkında biraz araştırma yaptıktan sonra karar vermeniz en sağlıklısı olacaktır. daha önce bu firmadan hizmet almış kişilerle konuşmanız firmanın beklentilerinizi karşılayıp karşılayamayacağı hakkında fikir edinmenizi sağlar. ayrıca firmanın sitesinde varsa referanslara bakmanız da firmanın sunduğu hizmetin kalitesi hakkında fikir verir. sayfaların hızına ve o firmada barındırılan websitelerinin kalitesine bakarak daha iyi karar verebilirsiniz. unutmayın kaliteli bir websitesi kaliteli bir hosting firması ile çalışır. bu nedenle referansların içindeki sitelerin alanlarında ne kadar uzman olduklarını değerlendirin.
-hizmet sözleşmesi
firmanın hizmet sözleşmesini dikkatlice okuyun. sitesinde yer verilen özelliklerin ve hizmetlerin sözleşmede yer alıp almadığını kontrol edin.
-teknik destek
hizmet alacağınız firmanın teknik desteği de seçiminizde önemli bir kriter olmalıdır. e-mail ve telefonla teknik desteklerini test edin. firmaya, hizmetleri ve teknik destekleri ile ilgili ayrıntılı sorular barındıran uzunca bir mail gönderin. size ne kadar zamanda cevap verildiğine ve gelen mailin sorularınızın hepsine cevap verip vermediğine ve özenilerek mi yoksa baştan savma mı yazıldığına, imla kurallarına uygun olup olmadığına dikkat edin.
-para iadesi veya deneme süresi
hizmetten memnun kalmadığınız takdirde paranızı geri alabilmeniz için para iadesi garantisi veren firmalardan alışveriş yapın. veya ödeme yapmadan bir süre deneme imkanı tanıyan firmaları tercih edin.


6-unix hosting mi windows hosting mi?


unix hosting veya windows hosting olarak iki çeşit hosting hizmeti alabilirsiniz.
-unix hosting: eğer siteniz php tabanlı olacak ve mysql veritabanı kullanacaksa unix hosting tercih etmelisiniz.
-windows hosting: sitenizde asp, asp.net gibi sistemler ve veritabanı olarak access, mssql gibi sistemler kullanacaksanız windows hostingi tercih etmelisiniz.

şimdi sitemizin kurulumuna geçebiliriz. bir websitesi kurmak için php veya asp gibi programlama dillerinden en az birine hakim olmanız gerekir.

7- programlama dili bilmiyorsam web sitem olmayacak mı?

programlama dili bilmeden websitesi kurmanızı sağlayan birçok hazır içerik yönetim sistemi(cms) var. örnek olarak: joomla, wordpress, php nuke, drupal vs. ama bunları da kullanmak için ortalama seviyede bir bilgiye ihtiyacınız olacak.

8- php tabanlı bir içerik yönetim sistemi(cms) kullanarak bir web sitesi oluşturmak

öncelikle istediğimiz özellikteki site için en uygun sistemi seçmeliyiz.
şu anda en popüler içerik yönetim sistemlerinden bazıları:
blog için: wordpress (drupal)
portal için: joomla, phpnuke, drupal, mkportal (wordpress)
forum için: phpbb, smf, vbulletin, ipb

hazır sistemlerden hangisi amacımıza uygunsa resmi sitesinden veya destek sitelerinden bilgisayarımıza indiriyoruz. içerik yönetim sistemlerini seçerken sitelerinin sunduğu desteği de göz önünde bulundurmalısınız. çünkü bir sorun olduğunda soracak birilerinin olması hem sitenizin yayın hayatına devamı hem de sizin öğrenmeniz açısından çok önemlidir. bu yüzden popüler olan sistemleri kullanmayı tercih edin.
*indirdiğiniz sistem muhtemelen rar uzantısında olacaktır. onu kullanabilmek için öncelikle klasör haline getirmelisiniz. bu klasörü de ftp programları aracılığıyla sunucunuza göndermeniz gerekli.
-kullanabileceğiniz programlardan bazıları: filezilla, cuteftp, flash fxp
bu programlardan herhangi birini edinip çalıştırıyoruz.daha sonra hostumuza bağlanmak için hostumuzun bize verdiği şu bilgileri kullanacağız:

ftp adresi: ftp.domain.com gibi
kullanıcı adı: kullanıcı adınız
şifre: şifreniz
port:21

gerekli bilgileri girerek ftpmize bağlanıyoruz. daha sonra ftpmizde hostumuzun daha önce bize bildirmiş olduğu dizine(genelde /www ya da /public_html olur) içerik yönetim sistemimizi sürükleyip bırakıyoruz.
dosya aktarımı tamamlandıktan sonra bir veritabanı oluşturmamız gerekiyor. bunun için ise sitemizin kontrol paneline girmeliyiz. çok farklı çeşitlerde kontrol paneli mevcut fakat en çok kullanılanı cpanel ve ben cpanele göre anlatacağım:

-cpanel'e girdikten sonra mysql veritabanı sihirbazının verdiği yönergeleri takip ederek veritabanı ve veritabanı kullanıcı adımızı oluşturuyoruz.
buraya kadar bir websitesi oluşturmak için en temel bilgileri anlatmış olduk. buradan sonra her içerik yönetim sisteminin kendine özgü bir kurulum yöntemi var. bunları da şuralardan öğrenebilirsiniz:

joomla kurulumu
phpbb kurulumu
wordpress kurulumu
smf kurulumu

başlangıçta bütün bu bilgileri kavramak belki zor gelecektir, fakat yılmayın, biraz araştırmadan sonra hepsi çorap söküğü gibi gelecektir.
kolay gelsin...

orjinali: http://www.bildirgec.org/yazi/a-dan-z-ye-internet
 

 

wmaraci
reklam

isodmin isodmin Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 13.01.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Waiter / Writer / Webmaster
  • Konum Suudi Arabistan
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 905
  • Beğeniler 223 / 159
  • Ticaret 4, (%100)
Eline sağlık. Gayet yararlı bir makale... (+)
 

 

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al