/*
Not: Bu ilgili makale
Wmaraci.com sitesi için hazırlanmıştır.
Makale: Web Dünyasına Adım
-
Makalenin Amacı: Bu makalenin yazılma amacı ise, burada samimi bir ortam bulduğum için özgün makale olarak katkıda bulunmak istedim. Tecrübelerime, 4 yıllık web geçmişimden dolayı yol gösterme adına bir şeyler yazmaya çalıştım. Hiçbir alanın uzmanı değilim. Sadece bildiklerimi paylaşmayı istedim.
-
Makale Hazırlama Süresi: Ortalama 1 saat
-
Yazar: CesuryureK
-
Tarih: 24 Aralık 2011
-
*/
GİRİŞ:
Bir blog sayfası kurmak istiyorsunuz. Ya çevrenizde blog sahibi kişilerin olması ya da bu işe heves sarmanızdan dolayı ya da bir maddi beklenti için blog sitesi kurmak istiyorsunuz. Nereden başlayacağınızı bilemiyor veya tam olarak hangi işlemleri yapacağınızı kestiremiyorsunuz. O zaman biraz rehberlik etmeye çalışalım.
AMAÇ:
Yarın öbür gün pişman olmamak için, verdiğiniz emek ve zamanın boşa gittiğini düşünmemeniz için amacınızı çok iyi belirlemeniz gerekir. Amacınız ne olursa olsun bunu çok iyi bir şekilde düşünüp karara bağlamanız gerekir. Düşündünüz taşındınız ve bir hedef belirlediniz. "Peki, ben şimdi ne yapacağım" diye sorabilirsiniz. Amacı belirledikten sonra şimdi sıra başka bir maddemize geldi.
REKABET:
Amacınızı belirledikten sonra kafanızda oluşan site içeriği ile sizinle aynı amacı taşıyıp daha önce site kuranları gözlemleyip takip ettiniz mi? Ayrıca bu rakiplerinizle yarışabilecek misiniz? Hele ki kelime bazlı bir web sitesi oluşturacaksanız o konuda onlardan daha çok emek verebilecek misiniz? İleride "bu işi yapamam, hayır onları geçemiyorum, bırakacağım bu işi" dememeniz için iyice kendinizi şartlandırdınız mı? Kısacası özgüveniniz var mı? Varsa başlamaya hazır olun. Bu işe girerken, basit bir iş olmadığını bilmeniz ileride daha da ilerlemenizi sağlayacaktır.
DOMAIN:
Oturdunuz, düşündünüz ve amacınızı rekabet alanını iyice kararlaştırıp belirlediniz. Her şey buraya kadar güzel! Peki bu amacınıza ulaşmak için en uygun domain, yani site ismi hangisi? Yemek sitesi açacaksanız gidip filmizle.com almanız biraz garip olacaktır. Bu yüzden kişisel bloglarda isimsoyisim domainleri kullanmanız daha hoş ve şık olacaktır. Eğer ki sektörel düşünüyorsanız o sektörleri domain isimlerinde bulundurmaya çalışmanız sitenizin ismi ve içeriği ile uygun olmuş olacaktır. Örneğin, Domainlerinizi ihs.com.tr'den almanızı öneririm. Tabi ki dilediğiniz yerden alabilirsiniz.
HOST:
Amaç tamam, domain ismini düşündünüz ve tescil firmalarını kullanarak aldınız. Peki ya host? Çevrenizden, arkadaşlarınızdan gözlemleriniz neticesinde hostunda sıkıntı yaratmayacak, sana bu hostu sağlayacak birinden alabileceğin gibi aynı zamanda bu alanda kendini ispatlamış firmalardan da yıllık veya aylık hostu satın alabilirsiniz. Peki "hangi firma host konusunda iyidir?" diye sorduğunuzda, gerek bu forumda gerekse diğer webmaster sitelerinde ozkula.com, webadam.com gibi firmalar yeterince iyi olduğunu düşünüyorum. Tabi bunu sizin araştırmanıza bırakıyor bu adı geçen firmaların garantisini yine de vermediğimi söylemek isterim. Sadece adı geçen sitelerin biri ile hala çalışıyor sıkıntı yaşamadığım için isimlerini zikrettim.
TASARIM:
Asıl işin başladığı, hedefleri hayata geçirmenin önemli adımların başında olan tasarım işine değinelim. Tasarım bilginiz muhtemelen yoktur. O yüzden hazır sistemleri tercih edebilirsiniz. Joomla, Wordpress, blogger gibi. Tabi bu da bir tercih meselesidir. Ancak profesyonel anlamda başlamak istiyorsanız blogger değil de diğer sistemlere yönelmenizi tavsiye ederim. Wordpress'in sürekli yenilenmesi, çok sağlam bir kod yazar kadrosunun olması, kullanımın ve kurulumunun çok basit olması ve en önemlisi temaların büyük bir çoğunluğunun ücretsiz ve geliştirilmeye uygun olması aynı zamanda Türkiye gibi bir ülkede destek forumlarının çok olması da işi kolaylaştıran kısımlardan biridir. Artık hangi sistemi kuracaksanız, hangisini kullanacaksanız bazı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu kriterleri alt maddeler halinde ele elalım.
— Temanız seo için yeteri derecede uyumlu olup olmadığını iyice araştırmanız gerekir ve uzman çevrelerce özellikle webmaster forumlarından bunun hakkında fikir alışverişlerinde bulunabilirsiniz.
— Temanız hızlı ve sunucuyu yormamalıdır. (
https://developers.google.com/pagespeed/ sitesinden hız kontrolü yapılabildiği gibi olası önerileri de görebilirsiniz. Google'a yönelik web site kuracağınız için önerileri dikkate almak son derece önemlidir.)
— Temanızın renkleri ve temanız içeriğe ve amaca uygun olmanın yanında kullanıcının gözlerini yormamalı, sitede durması için teşvik edici olmalıdır.
— Temanızda kullanıcı girdiğinde aradığını rahat bulabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Hitap etmeye çalıştığınız kitlenin diline uygun bir site dili seçilmelidir. İngilizce yayın yapmıyorsanız tasarımınızın Türkçeye iyice çevrilmiş olması daha yerinde olacaktır.
— Temanızda gereksiz bölümlerden, gereksiz resimlerden olabildiğince uzak durmaya çalışmanız sitenizin kullanılabilirliğini artıracağını unutmamalısınız.
TITLE:
Sitenizin amacını belirleyen temel özellik title yani sitenin üst başlığıdır. Arama motorlarında önemli bir yere sahip olan title, aynı zamanda "benim amacım budur" demenin kısa yoludur. Bir web sitesine girildiğinde başlık site içeriğinin özeti olduğu için başlığa baktığımızda "Hımm.. Amaç bu" diyebileceğimiz şekilde olmalıdır.
Title'nin çok uzun olmamasına kısa ve öz olmasına özen göstermelisiniz. Zaten belli bir karakter sayısından sonra arama motorları geri kalan kelimeleri önemsemeyeceğini bilmenizde yarar var.
İÇERİK:
Ekleyeceğiniz içeriğin sitenizin amacına uygun olduğunu belirlemeniz gerekir. Hedefinizi belirlediğiniz için geçici amaçlardan uzak durmalısınız. Örneğin, bir edebiyat sitesinin "İbrahim Tatlıses evlendi mi" diye benzeri konular atılırsa sitenin amacından uzaklaşmış olduğu gibi ileride sitenin Pagerank gibi Google tarafından verilen değerde niye düşük geldiğini düşünülür durulur. Buradaki amaç içeriğin siteye uygun olup olmamasıdır. İçeriğin site amacıyla uygun olması aynı zamanda kelime bazlı ilerlemenin de habercisi olacaktır. Tabi bu aynı zamanda sitenin titlesine, açıklamasına ve anahtar kelimelerine uygunluğuna katkıda sağlayıp birçok Seo analiz sitelerinde sorgulandığında uyumluluğun göstergesi olacaktır.
ÖZGÜNLÜK:
Eğer ki hedefinize ulaşmak istiyorsanız özgün olmak zorundasınız. Paylaşacağınız yazıların kopya içerik olması sitenizi bir çöp blogu olmaktan öteye götürmeyecektir. Yeni başlayanların büyük hevesle günde 50-60 içerik girip "Neden sitemde hala bir değişiklik yok?" dediklerini çok duydum. Zaten arama motorlarında aynı konu zaten var Google'a neden sizin konunuzu o aramada ilk sayfada ve sırada tutsun ki? Aynı konu ile ilgili farklı bir şekilde içerik hazırlamanız o aramalarda ön sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Ben bunun ne kadar önemli olduğunu şöyle anlatayım. 15 siteye sahip biriyim. Bir sitemde bir kelimede içeriğime ve amacıma uygun bir kelimede çok hit geldiğini fark ettim. Oturdum o konu ile ilgili çok kaliteli bir makale yazdım. Kısa bir sürede o kelimede ilk sıraya çıktı. Günlük o kelime araması en az 150 tekil hit getirmekte. Sadece bir kelimeden 150 hit almak çoğu zaman bir çok sitenin günlük aldığı tekil hite eşittir veya yakındır. Önemli olan günde kaç tane içerik girdiğiniz değil o içeriğin ne kadar özgün ve kaliteli olduğu önemlidir. Zaten bu önemli bir madde olmasaydı Makale yazanlar bu kadar aranmaz, bu kadar para kazanmazlardı.
GÜNCELLİK:
Özgün içeriğin girilmesi kadar öneme sahip olan diğer bir konu da sitenizin güncel olmasıdır. Arama motorları gözünde hem özgün hem de güncel olması son derece ama son derece önemlidir. Kelime bazda ilerlemek, daha çok hit almak, göz önünde olup popülerlik sağlamanın en önemli yollarından birisidir. Günde sitenize en az 1–2 özgün makale yazmanız ileride arama motorlarında sitenize dair güvenilirliğini artıracaktır. Böylece hemen indekslenme değerine sahip olacaktır.
BACKLİNK:
Sitenizi güncel tutup özgün yazılar paylaşmanızın yanında backlink çalışmaları da son derece önemlidir. Tabi siteyi açar açmaz bu çalışmalara girmemenizi öneririm. sitenizde en az 60-70 içerikten sonra backlink çalışmalarına ağırlık verebilirsiniz. Backlink kazanmanızın birden fazla yolu vardır. Video backlinkler, blog backlinkler gibi. Artık hangi şekilde tercih kullanacaksanız ona uygun hareket edersiniz. Dilerseniz reklam alanları satan sitelerden ücretli bir şekilde alırsınız ya da link değişimlerine girişirsiniz. Hiç olmadı sitenizde yazdığınız özgün makaleyi aradan 1 gün geçtikten sonra kaliteli forumlarda konu açarak o makalenizi yapıştırır ve makale bitiminde Kaynak şeklinde sitenizin o konu linkini gösterirsiniz. 1 gün sonra dememin nedeni ise, eş zamanlı paylaşırsanız ve içeriği eklediğiniz forum sitesi kaliteli olduğu için arama motorlarının o içeriği sitenizden daha önce indeksleme ihtimali vardır bu da başlangıçta yapılmaması gereken 1 gün ara ile atılmasını gerektiren bir noktadır. Sitenizi dilerseniz forumlarda tanıtım yazıları işini ücretli yapan kişilere tanıtım yazısı yazdırıp birçok forum sitesinde tanıttırabilirsiniz. Zamanınız varsa kendiniz yapabilirsiniz. Toplist kısmı sandbox ihtimalini içerdiği için buna teşvik etmek pek doğru olmaz. İyi bir şekilde kullanıldığında iyi neticeler alınabildiği gibi herhangi bir yanlışta geri dönülemez sonuçlar yaratabilir. Bu konuda unutulmaması gereken nokta ise, sitenizle benzer veya aynı içerikteki sitelerden gelen backlink, alakasız olmayan sitelerden gelen backlinklerden kat ve kat daha değerlidir. Link değişimleri yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
GELİR:
Sitenizi bu söylenen aşamalardan geçirdikten sonra sıra gelir kısmında. Gelir yolu olarak genelde Google Adsense tercih edilmektedir. Bu yüzden sitenizi açıp 10-15 konu atıp hemen adsense hesabı için başvurmayın zaten başvursanız da kabul edilmeyeceğiniz aşikâr. Sitenizi biraz geliştirdikten sonra başvurunuzu Adsense başvuru kurallarına uygun bir şekilde yapıp kabul edildikten sonra bir bilirkişi tarafından sitenizde Adsense kod yerleşimi yaptırıp bundan sonra gelir elde etmeye başlayacaksınız. İçeriğiniz özgünlük ve güncellik neticesinde gün geçtikçe gelirleriniz artacaktır.