Google'nin bloglarında forumlarında kendinin yazdıklarını ve uzmanların anlattıklarını toparlayınca 300 civarı farklı dikkat edilmesi gereken madde çıkıyor.
Bunlar bir websitesinde olması gerekenler.
Ancak bunun dışında strateji ve maddiyat çok önemli.
Mesela backlink.
Google diyor ki parayla alınmayan, tamamen organik backlinkler elde edinin.
Hiçkimse özellikle Türkiye'de babasının hayrına sitesinden bedava dofollow link çıkışı yapmaz.
Eğer bir sitede yazan içeriği çok beğendiyle en iyi ihtimalle altına bir yorum yazar veya facebook sayfasında paylaşır.
Peki nasıl organik backlink sağlanacak ? Bu da tamamen stratejiye bağlı bir konu.
Çok basit bir örnek; Ben siteme bir banner yapma uygulaması ekledim ücretsiz ve programsız banner yapıyorsun, hiç bilmeyenler bile iki tıkla banner yapıyor :
odiji.com/banner-yapBi ara araştırayım dedim birkaç forumda ücretsiz banner isteğinde bulunanlara cevap olarak benim sitemin linkini vermişler buradan kendin yapabilirsin demişler.
Hatta çocuğun biri youtube'da video çekmiş ücretsiz banner nasıl yapılır diye, sitem üzerinde hazırladığı bir banner için ekran kaydı alıp koymuş.
Bu çok basit ve bana 3-5 backlink kazandıran bir uygulama. Çok daha büyük kitlelerin paylaşabileceği bir araç olarak farklı birşeyler düşünülürse daha kapsamlı geri dönüşü olur.
Konunun bir de blackhat tarafı var ki ayrı bir dünya.