Web sitesi kurmak çoğu kimse tarafından çok basit bir iş algılanıyor. Elbette kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz. İnternette bulacağınız web sitesi kurma programları ile konu hakkında hiçbir fikriniz olmasa bile bir site hazırlayabilirsiniz. Tasarım, kodlama ya da diğer teknik bilgilere sahip olmanız gerekmez. Hazır kalıplar şeklinde verilen site sayfalarının üzerinde küçük oynamalar yaparak kullanabileceğiniz bir site haline getirebilirsiniz. Sayfayı isteklerinize uyarlayabilmek için gerekenler, bu programı bulduğunuz sayfada anlatılacaktır. Tabi alan adına(domain) sahip olsanız bile sitenizin internette yayınlanabilmesi için kaliteli bir web hosting firmasından barındırma hizmeti almalısınız. Web hosting teriminin şunu ifade eder: İnternet sitelerine ev sahipliği yapmak, bünyesinde barındırmak. Yani bir internet sitesini 7 gün 24 saat yayında tutmak için gereken alt yapıyı ve yayını sağlama işlevidir. Bu hizmeti almadan sitenizi yayınlama imkanınız yoktur. Düşündüğünüz gibi internet sitesini kurmanın ve yayına başlamanın zor bir iş olmadığını anlattık. Ama bu bahsettiğimiz çok basit, zayıf alt yapıya sahip bir site.

PROFESYONEL BİR SİTE OLUŞTURMAK:

Özellikle büyük firmaların, e-ticaret ya da internet üzerinden pazarlama ya da tanıtım yapmak isteyen kimselerin profesyonelce hazırlanmış sitelere ihtiyacı olacaktır. Böyle bir siteyi hazırlayabilecek olan kişiler, yeterli teknik bilgi yanında, firma ihtiyaçlarına cevap verebilecek çalışmaları da yapmalıdır. Yani uzmanlık alanlarından biri de SEO konusu olmalıdır. Bu konuları halledebileceğini söyleyen, iş için ucuz fiyat isteyen kişilerle çalışmanız mümkün. Ancak kurulum, yayın ve sonraki güncellemeler için eksiksiz bir hizmet alabilmek için uzmanlık alanı Web tasarım olan kurumsal firmalardan biriyle çalışmanız yerinde olacaktır. Tabi işin uzmanı ile çalışsanız bile, işin 1 günde bitmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Geçilmesi gereken aşamaları sırasıyla ve eksiksiz olarak tamamlamak web sitenizin başarı şansını artıracaktır.




Ön Hazırlık:

Tasarımı yapan firma şirketinizi iyi tanımalıdır. Sitenin içeriğini oluşturmak için hedeflenen noktaların ve önemli konuların ne olduğunu bilmek gerekecektir. İçerikler uygun bir stateji etrafında hazırlanmalıdır. Web sitesinin menüsü bu çerçevede belirlendikten sonra, gerekli olan evraklar hazırlanır ve site içeriğinde bulunacak yazıların yazımına başlanır.

Tasarım:

İçeriklerin hazırlandığı süreçte web sitesinin amaçları belirlendiği için, tasarım da kabataslak olarak planlanmış sayılır. Hedeflere ve içeriğe uygun bir tasarım yapılır. Tabi bu arada firma logosu ya da firmanın kullandığı renklere ağırlık verilir. Sitenin göze ilginç gelen, özgün ama kolay kullanılabilen bir site olmasına çalışılır. Planlanan taslak üzerinde gerekli çalışmalar yapılır. Taslağa uygun bir şekilde siteyi oluşturmak için, çeşitli web tasarım programları kullanılarak, videolar ve resimler, firmanın talebine ve ihtiyaçlarına göre animasyonlar hazırlanır. Tasarımı yaptıran şirket talep ettiği takdirde banner ya da logo hazırlanması gibi hizmetlerin verilmesi sağlanır.


Kodlama:
Kodlamalar yapılarak başlıklar ve site menüsü kullanıma hazır hale getirilir. Sitenin kontrol paneli hazırlanır. Siteye sonradan eklemeniz gereken ürünler, resimler ya da haberler gibi verilerin siteye eklenebilmesi olanaklı kılınır. Bu işler de bittikten sonra veriler FTP programı kullanılarak Hosting’e atılır ve test edilir.

SEO-Optimizasyon:

Sitenin arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda yer alması için gerekli olan çalışmalar yapılır. Zaten site içeriğini hazırlarken özgün ve kaliteli bir içerik hazırlamış olacaksınız. Siteniz dış sitelerde yer alacak reklamlar ve backlinkler aracılığı ile desteklenir. Bunlar uygun anahtar kelimelerle hazırlanmış olan içerikler ile hazırlanacaktır. Farklı sitelerle yapılacak link alış verişi, sitenizin arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını sağlayacaktır.

Bu aşamalar sorunsuz geçildikten sonra siteniz yayına hazır hale gelmiştir. Son testler yapılarak hiçbir aksama olmaması garanti altına alınır. Site sahibi ile sürekli iletişim halinde bulunulur, yapılacak değişiklikler veya farklı talepler varsa yerine getirilmeye çalışılır. Bu süreç de bittikten sonra web sitesi yayına başlar. Tasarımcı firma sitenin kontrollerini ve güncellemeleri yaparak herhangi bir aksama olmasını önler.

Bu makale Web Tasarım Renkleri Sitesinden alıntı yapılmıştır.