Herkese tekrar selamlar .
Çalışmalarınız ve projeleriniz tam gaz devam ederek büyüyordur umarım. Evet yatay ve dikey videolar , Youtube ve benzeri ortamlarda iyice yaygınlaştı. Bazı kanallar tek bir dikey video ile milyonları abone yapıp kanalını eklerken kimiside yatay videolarla uzun süreli uğraşlarına rağmen istediği ilgiyi görmüyor. Aslında , evet her ne kadar araştırılmış çalışılmış üstüne uğraşılmış yatay videolar olsada , artık insanların özellikle yeni jenerasyonun yani genel anlamda toplumların tüketim çılgınlığı bu alandada kendini gösteriyor. Hızlı tüketim ve beğenilme. Ancak shorts video kanalları yani yataycıların kanalları bir kağıt parçası gibi, bi anda yanıp sönebiliyor. Aslında herşeye rağmen bu ortam tamamen bir deniz gibi .Şahsen anladığım bu. Balığa çıkıyorsunuz sabahtan akşama bekliyorsunuz ki balık vursun ancak biriler 10 metre açığınızda 1 saatte bütün vugunu yapıyor. Bu iş tüm çalışmalarınıza ek bulunduğunuz yer ve şanslada ilgili gibi. Bunu birazda hissetmelisiniz.
Neyse kanımca iki formatında dengesi sağlanması gerekiyor bence. Şahsen ben shortsları kanalın reklamı ve kanala insanları çekme amaçlı yani reklam olarak kullanıyorum. Kimi video iyi izlendi kimisi hala yerlerde ve halen 2000 izlenme üsütüne çokamadım dikey videolarda. Seçtiğim nişle mi ilgili paylaşımlar mı hatalı yada şans mı bilemiyorum 😅
HAlen deniyorum. Ancak evet reklam anlamında ve abone anlmında faydası oldu bana. Yatay videolarımda da tabiki müzik kliplerim olabildiğince ilerlemeye devam ediyor.
Ancak aklımda bir kaç tane "Shorts" kanalı fikride aklımda var .... Açılışlarını yapmak için çalışma , bilgi toplama , teknik alt yapıyı nasıl oluştururum bunun peşindeyim. Sonuçta en büyük kısıtlama teliften gelmekte ,
Genel anlamda yaptığım araştırmalara istidanden aşşağıdaki şekilde genelleme ile maddeler halinde incelersek ;
🎬 Yatay Video (16:9)
· Nedir?
Klasik sinema ve YouTube formatı. TV, bilgisayar ve çoğu platformun varsayılan görüntü oranı budur.
· Artıları:
o Sinema tadında geniş açı sunar.
o Detaylı sahneler ve manzara çekimleri için idealdir.
o YouTube, Vimeo, TV gibi uzun içerik platformlarına uygundur.
· Eksileri:
o Telefonu dik tutan izleyiciler için bazen zahmetli olabilir.
o Sosyal medyada (TikTok, Reels, Shorts) daha az öne çıkar.
📲 Dikey Video (9:16)
· Nedir?
Telefon ekranına tam oturan format. TikTok, Instagram Reels ve YouTube Shorts’un ana formatı.
· Artıları:
o Mobil kullanıcılar için daha doğal, kaydır geç akışına uygun.
o Sosyal medyada algoritmalar tarafından daha çok öne çıkar.
o Daha hızlı tüketim için idealdir.
· Eksileri:
o Geniş plan ve detaylı çekimlerde sınırlı alan sunar.
o Uzun belgesel veya film havası vermek zordur.
⚖️ Hangisini Seçmeli?
Aslında tamamen hedefe bağlı:
· Eğitici, belgesel tadında uzun içerik → Yatay
· Kısa, dikkat çekici ve hızlı içerik → Dikey
· İkisinin birleşimi → Aynı içeriğin farklı versiyonlarını üretmek en mantıklı çözüm.
Ben de içerik üretirken bu farkları göz önünde bulunduruyorum. Özellikle klip,müzik videosu ve sinematik işler için yatay format daha etkili oluyor , dikey versiyonunu da genelde kısa tanıtım ve reklam amaçlı ekliyorum. Dilerseniz kanalımdaki yatay ve dikey format videolarıda bu bağlamda inceleyebilirsiniz // Youtube ===>>> orbittunesjuke
Saygılar dilerim sağlıcakla kalın ...