Benzer bir olaya şahit oldum. Çocuğun ayağında sıkıntı var. İstese çürük alır ama askerliğini yapmak istiyor. Askere bir şekilde gidiyor. Komutanlar durumunu biliyor ağır bir iş vermiyorlar spordan yürüyüşten muaf tutuluyor. Çocuğa yazıcılık gibi masabaşı işler veriyorlar çoğu zaman koğuşta yatıyor. Acısı artığı zaman gidiyor ameliyat oluyor havadeğişimi alıp geliyor. Bu şekilde iki yılda askerlik hizmetini tamamlıyor. Bu ilişkilerinin iyi olmasından kaynaklanıyor. Komutanlarla arası iyi ve anlayış gösteriliyor.

Fakat işin doğrusu yapılırsa ne olur. Öncelikle askerlik kanununa göre askerlik yapmak için sağlıklı olmak gerekir. Bunun tespitini doktorlar yapar ve vatandaş o rapora göre askerliğe kabul edilir, askerlik süresi boyunca da askerliğe elverişsiz durum oluşması ihtimaline karşılık sağlık kontrolleri yapılır. Vatandaş askerlik şubesine ilk gittiğinden itibaren bir çok belgeyi imzalar. Bu belgelerden birisi sağlık formudur ve bu bilgilere itiraz etmiyorum şeklindedir. Aynı şekilde acemi birliğinde de benzer bir çok belgeyi imzalar. Katılış muayenesi yaptırılır. Son olarak askerler terhisine az süre kala ayrılış muayenesine gönderilir. Bunların hepsi sorumluluktan kurtulmak için yapılır.

Açacağın bir davada kendi ayağına kurşun sıkmış olursun. Mahkeme önce sağlıksız adama sağlıklı raporu veren doktora cezayı keser. İkinci olarak hastalığını gizleyen vatandaşa cezayı keser. Yalan beyanda bulunarak ve gerçeği gizleyerek kamu görevlisini ve kurumunu aldatmış oluyorsun çünkü. Madem hastalığın var neden gizliyorsun neden sağlıklı olduğuna dair tebliğ tebellüğ yaptın diye soracaklardır. Tsk nın hiç bir suçu ve ihmali yoktur bu tür davalarda. Çünkü doktor rapor vermiş vatandaş itiraz etmeyip sağlıklı olduğuna dair belgeleri imzalamış.

Eğer askere gitmeden önce sağlıklı olup askerdeyken bir hastalık, rahatsızlık olsa dava açabilirdin. Diğer türlü dava açmak boşa kürek sallamak olur.

Senin yapman gereken gidip delikanlı gibi komutanlarla konuşup durumunu anlatman. Hava değişimi alana ameliyat olup hastanede yatana çürük raporu verecekler diye bir şey yok. Gider hastanede yatarsın iyileşince gider birliğine katılır askerliğine devam edersin. Yok eğer bir şekilde çürük raporu verilirse rapora itiraz edersin. Hakem hastaneye gönderilirsin. Eğer orada da çürük verirlerse rapor kesinleşmiş olur. Rapora karşı dava açsan bile mahkeme yine sağlık incelemesi isteyecektir. Sağlık yönetmeliğine göre askerliğe elverişsiz bir durumun söz konusu olursa yapacak bir şey yok geçmiş olsun.