Maalesef bir çok sektör bu halde. Hiç bir bilgisi olmayanlar dahi kendisini "uzman" olarak tanımlıyor. Nereye baksam sosyal medya uzmanı, aşırı iyi seocu, mükemmel yazılımcı, harika tasarımcı vb. Bu özgüven patlaması mi? Yoksa manipülasyon tekniği mi?

Herkes kendini uzman olarak tanımlıyor. İşin arkaplanına bakınca inanılmaz rezil durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bir şirkete Reklamcılık uzmanı olarak ise giren kişinin nasıl reklam veriliyor diye sormasına mı şaşarsınız, sosyal medya uzmanı olarak ise alınan kişinin takibe takipten başka yol bilmemesine mi kızarsınız.

Kimsenin rızkına laf etmek değil niyetim. Ama işi ehline teslim etmek gerek. Bu konularda nispeten tecrübeli ve uzman olan kişiler işsiz gezerken, daha böyle bir meslek olduğunu yeni öğrenen kişiler onların yerine maaş alıyorlar. Yani bir çok sektörde galiba böyle, işi bilenler işsiz, işten pek anlamayanlar (düşük maaşa çalıştığı için) tercih ediliyor.

Dediğim gibi kimsenin rızkına laf etmek haddimiz değil ama bu ne özgüven arkadaş. Anlayamıyorum. Çevrem de bu insanlarla dolu. Tamam mesleğim yazılım değil ama 15 yıldır bu işlerin içindeyim küçük yaştan beri. Bunun okulunu okuyan arkadaşlarım atıyor, tutuyor, uçuyor ama yap deyince hiç birinin elinden bir şey gelmiyor. Yapamadığı şeyi kakalamaya çalışıyor tabiri caizse, bu sektördeki en önemli yetenek bu galiba.

Herkes uzman, sonra birbirlerini kötüleyip, beceriksizlikle suçluyorlar alttan alttan. Sektör ne zaman bu hale geldi? Zaten bir şey üretemiyoruz, en azından meslek etiğini kaybetmeseydik keşke...