Anasayfada Economist 'in yeni yazdığı Ziyaretçiyi sitemde nasıl tutabilirim? makalesini okuduktan sonra, makalenin altında yer alan Sıklıkla Yapılan Hatalar! Özgün İçerik Nasıl Oluşturulur? makalesine de göz attım. Konu altında yer alan yorumlarda gördüğüm bir takım "Özgün Fotoğraf" kullanımı sorunlar olduğu farkettim. Bu konu hakkında okuduğum, gördüğüm ve tecrübe edip uyguladığım yöntemleri paylaşmak istedim. Başlayayım.

Çok Yakında Makale Özgünlüğü Kadar Fotoğraf Özgünlüğü De Ana Kriter Olacak

Geçtiğimiz yıllarda Google "Benzer görselleri bul" algoritmasını devreye aldığı andan beri maalesef bu özellik işe yaramıyor. Her ne kadar kısa vadede görsel indeksi alsak da, aldığımız indeks bir süre sonra kopya olduğu fark edilerek siliniyor. Her ne kadar algoritma, metin kopyasında olduğu kadar görsel kopyasında hızlı olamasa da, zamanla görsel kopyalarda da daha çok hassaslaşacağımız kaçınılmaz bir gerçek.

Hazır Görsel Kullanılacaksa, Nasıl Kullanılmalı?

İlla ki "Hazır görsel" kullanacak arkadaşlara bir kaç tavsiye de ben vereyim.

1. Siteni yeni değilse ve "ya ben link çıkmam arkadaş!" gibi takıntılarınız yoksa stok fotoğraf sitelerinden görsellerinizi temin ederek mutlaka kaynak gösterin. Bu, kaliteli içeriğin vazgeçilmez bir özelliğidir.
2. Eğer stok fotoğraflar içeriğinizi yansıtacak derecede değilse ve elinizde olan fotoğrafı kullanmak istiyorsanız;

2.a.) Fotoğrafı Adobe Photoshop ya da benzer klasmanlardaki programlar ile açıp, yeniden boyutlandırın
2.b.) Fotoğrafı kaydetmeden önce minimal de olsa, renk, ışık ve konstrat ayarı yapın.
2.c.) Fotoğrafı kesinlikle eski fotoğrafın üzerine kaydetmeyin! Kullandığınız programın "Farklı Kaydet" seçeneğini kullanın.

"Photoshop Bilmiyorum" Deme, Onun da Çözümü Var :)

Photoshop, her ne kadar bir çok insanın bilgi sahibi olduğu bir program olmasa da, piyasada alternatifi olarak kullanılan bir çok program bulunmakta. Ben photoshop kullanamayan arkadaşlara ilk olarak Office uygulamalarından olan "Power Point"i tavsiye edeceğim.

Power Point için internet üzerinden rahatlıkla hazır tasarım şablonları bulup, bu şablonlar üzerine kendi kullanacağınız görselleri yerleştirip, yazı ayarını yaptıktan sonra JPEG olarak kaydedip, makalenizde kullanabilirsiniz. Bir takım hazır efektler sunması ve fotoğraf çözünürlülüğünü düşürmemesi ile Power Point içerik sağlayıcılarının tercihi olabilir.

Eğer işinize gerekli önemi gösteriyorsanız, tavsiyem; bir grafiker ile anlaşarak internet sitenizdeki kullanım alanlarına uygun şablonlar satın almanız olacaktır. Temin edeceğiniz şablonların üzerinde hazır renklendirme, ışıklandırma gibi ayarları eklemesini isteyerek, kullandığınız her görseli hem optimize bir şekilde, hem de özgün olarak kullanabilirsiniz.

Minimal program bilgisi ile özgün blog görseli ve özgün haber görseli hazırlayabileceğiniz gibi, aynı zamanda şurada yer alan ilanımı ziyaret ederek, internet siteniz için özel oluşturulacak şablonlardan satın alabilir, internet sitenizin profesyonel bir görünüm elde etmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yazının devamı 19 Aralık 2017'de "Özgün Tasarım Neden Önemlidir?" başlığı ile yazılmıştır..