Mfa95
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
-
Ad Soyad
M** A**
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
Selamun aleykum.
Türkçe sitede (Türkiye lokasyonu olmayan) CDN kullanmak ne kadar mantıklı sizce?
Veridyen hosting kullaniyorum. Türkiye lokasyon olması yanında hız değerleri beni gerçekten tatmin etti. Bunun yanında ücretsiz cloudflare kurmayı düşünüyordum. Hosting yetkililerine danıştığım zaman, Türkçe bir sitede eğer Türkiye dışını hedef almıyorsanız cdn nin bir faydası olmaz dediler. Halihazırda Cloudflare'in turkiye'de sunucusu yok bunun için cdn kullanmak Türkiye dışı sunucularda çalıştığı için yavaşlamaya neden olur denildi.
Türkiye'de sunucusu olan bir cdn firması vardı keycdn veya maxcdn tam hatırlamıyorum ama bunun için bütçem yok maalesef. Sadece Türkiye'yi hedef alan bir sitede Cloudflare kullanmak sizce mantıklı mı? Yavaşlamaya sebep olur mu gerçekten?
Avantaj ve dezavantajları nedir bilgilendirir misiniz?
-
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
Geliştirici
-
-
Ad Soyad
E** K**
-
-
-
Ticaret
5, (%100)
Tabi ki biraz yavaşlatmaya neden oluyor. Bence çok büyültülecek derecede bir yavaşlık yapmıyor. Saldırı veya bandwidth sıkıntın yoksa o kadar önemli değil.
-
-
Yaş/Cinsiyet
53 / E
-
Meslek
Web Tasarım
-
-
Ad Soyad
D** K**
-
-
-
Ticaret
12, (%100)
Cloudflare belli bir süre sonrasında ciddi yavaşlamaya sebep oluyor.
Gtmetrix sizi yanıltabilir bu konuda.
Webpagetest üzerinde İstanbul Ankara lokasyon olarak bakarsanız görebilirsiniz.
2 kişi bu mesajı beğendi.
-
-
Yaş/Cinsiyet
29 / E
-
Meslek
Freelancer
-
-
Ad Soyad
A** K**
-
-
-
Ticaret
20, (%100)
Cloudflare 'in bazı özellikleri gerçekten çok güzel üstelik ücretsiz. Ama CDN hizmeti için Türkiye kullanıcısına hitap eden, Türkçe bir siteniz olduğunu düşününce en ufak bir katkısının olacağını sanmam.
Zamanında ben de Türkçe siteye Cloudflare CDN kurmaya girişmiştim fakat biraz irdeleyince kurmanın mantıklı olmadığını anladım. Sunucunuzda CPU sorunu yaşıyorsanız eğer en fazla site yükünü azaltacaktır. İlle de kuracağım diyorsanız Cloudflare ücretsiz CDN hizmeti yerine uygun fiyatlı bir CDN hizmeti daha iyi olacaktır.
1 kişi bu mesajı beğendi.
Escalous
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
24 / E
-
Meslek
(.*?)
-
-
Ad Soyad
A** Ş**
-
-
-
Ticaret
4, (%100)
Arkadaşlar doğruca açıklamış. Türkçe site için Türkiye lokasyonlu hosting yeterlidir. Mesela Rusya içerikli bir web siteside sadece Rusya'ya hitap edeceğinden dolayı onun içinde Rusya lokasyonlu hosting yeterlidir.
CDN evrensel sayılabilecek birden fazla ülkelere hitap eden siteler içindir.
Onun dışında cloudflare konusuna çok hakim birisi olarak ve senelerce kullanmış tecrübeli biri olarak gereksizdir.
Hız olarak sitenizi Türkiye'ye CDN Sağlamadığı için çok fazla olmasada düşürür.
Saldırı için konuşuyorsak Cf saldırıları direkt engellemez. Aslında mantığı Ip adresini gizlemektir. Bunu bypasslamasıda kolaydır. Bypasslanmasinin onune gecebilirseniz captcha veya browser checkeri aktif ettiğinizde engeller. Ama yerli yersiz bazen 100de1 kullanici banlayabiliyor. Düşük rakamda olsa hit kaybına sebep olabiliyor. Bazı durumlarda bypasslanmaz şekline getirilebiliyor aslında.
Ama örneğin browser checking'i PHP ile kendiniz yapabilirsiniz. Bunuda bypass eden bazı saldiri tabanlı bot komutlari mevcut. Captcha daha etkili lakin kullanıcı kaybettirir.
Saldırı alamıyorsanız en iyisi hostinginiz ile devam etmeniz. Saldırı alıyorsanız elimden geldiğince cloudflare optimizesi yaparak ücretsiz şekilde isterseniz yardım ederim. Tabi suanki ip adresinizi yonlendirmeden değiştirmek gerekecek :)
1 kişi bu mesajı beğendi.