Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere son günlerde gittikçe yayılan ''Ads Not By This Site'' adıyla bilinen kötü içerikli reklamlara nasıl yakalandığınızı ve bundan kurtulmanın yollarını anlatacağım. Bir çok kullanıcının canını sıkan bu kötü içerikli reklamlarda, kolay yoldan para kazanma yolları, ücretsiz cep telefonları, küfürlü içerikler ve çıplak bayan resimleri görebilmeniz mümkün.
Problemin Detayları
''Ads Not By This Site'' reklamları internet üzerindeki fırsatçı kişilerin, internet kullanıcılarını kendi sitelerine yönlendirmek için uyguladığı bir yöntem. Kendi sitelerine gelen ziyaretçi sayısını arttırarak para kazanan bu fırsatçıların yaptığı eklenti bir çok kullanıcının canını oldukça sıkmakta. İnternet tarayıcınıza eklenti olarak kurulduktan sonra gün içerisinde sıkça kullandığımız Google, Facebook, YouTube ve Twitter gibi popüler sitelerin reklamları yerine, fırsatçı kişilerin tasarladığı reklamların görünmesini sağlıyor.
Peki bu eklentileri bilgisayarımıza istemeden yada haberimiz olmadan nasıl yükleyebiliriz?
İşin bu kısmı oldukça basit. İnternet üzerinden indirdiğimiz mp3 ve film dosyalarıyla bilgisayarımıza bulaşabilecek olan bu eklenti otomatik olarak aktif hale geliyor ve kötü içerikli reklamları görmemizi sağlıyor. Özellikle torrent siteleri üzerinden indirilen dosyalarda sıkça rastlanan bu sorunun önüne geçmek için indirme işlemi yaparken daha dikkatli olmalıyız. Bunun için ilk olarak indirme işlemlerini öncelikle bildiğiniz ve güvendiğiniz siteler üzerinden yapmanız.
Teorik olarak virüs olarak adlandırılamayan bu eklentilerin isimlerinde genellikle ''save'' kelimesi geçiyor. Bu eklentileri bilgisayarına indirdiğinden haberi olmayan çok sayıda kullanıcı çeşitli virüs programlarını kullanmayı denesede bu problemden kurtulamıyor. Yaygın olarak internet üzerinde dolaşan zararlı eklenti isimlerini sizinle paylaşarak, yazımın ilerleyen kısmında anlatacağım çözüm aşamasında bu isimlerden faydanalabilirsiniz.
Eklentilerin isim listesi:
- 1 Click Downloader
- Click 2 Save
- CodecC
- CodecM
- Coupon Dropdown
- Coupon Companion
- Deals Plugin Extension
- Facebook Dislike
- Iminent
- With Java plug-ins
- Media Plugin
- Privacy SafeGuard
- Protector by IB
- SaveAs
- Save-It
- Search-newTab
- TheBflix5.0
- TheBflix Class
- Vid-Saver
- Vuze
- Widgi
- Yontoo
- YouTube Plus
- ZoomEx
- ZoomIt
- Adobe Flash Player 11 activeX
Elbette bunların dışında da pek çok eklenti ismi olabilir fakat en çok rastlanılan bunlar. Özellikle bilgisayarımızda bulundurduğumuz programlara yada göz alışkınlığımız bulunan terimlere yer verilen eklenti isimleri bu sayede dikkat çekmiyorlar.
Bu yazıyı yazmamdaki temel nedenlerden birisi, kullanıcıların bu eklentileri indirdikten sonra gördüğü reklamları, hangi site üzerinde gördüyse ise o sitenin sanması. Tamindir ekibi olarak bu konu hakkında aldığımız geri bildirimlerden yola çıkarak, umarım bu problemle başı dertte olanların eklentilerden kurtulmasını sağlayabilirim. Yazının başında belirttiğim gibi Facebook, Youtube, Google ve Twitter gibi sitelerde görünen kötü içerikli reklamlar yüzünden bu sitelerinde başı dertte. Kullanıcılar reklamların bu sitelere ait olduğunu düşünerek site hakkındaki düşüncelerini değiştirip ziyaret etmeyi bırakıyorlar. Bu sitelerinde kendi reklamları olmasına rağmen bu tarz kötü içerikler kullanılmadığı için can sıkıcı boyutta değiller.
Ortak kullanıma açık bilgisayarlarda, iş yerlerinde veya çocuklarınızın kullandığı bilgisayarda bu eklentilerin bulunması sağlıklı sonuçlar doğurmuyor. Örneğin çocuğunuzun eğitim veya oyun amaçlı kullandığı bilgisayarında bu tarz kötü amaçlı bir eklenti bulaşırsa görmesini istemeyeceğiiz şeylere istemeden ulaşabilir. Aynı şekilde iş yerinizdeki bilgisayarlarda bu problemin olması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Bu sorunu çözmek için çok fazla bilgisayar bilgisine ihtiyacınızın olmaması güzel. Aşağıdaki çözüm yollarını izleyerek bu sıkıntınızdan kurtulabilirsiniz.
Problemin Çözümü
Eklentileri istemeden indirerek başı bu problemle dertte olan kullanıcılar için, aşağıda Google Chrome ve Mozilla Firefox tarayıcılarında bu eklentilerden nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağım.
1. Google Chrome ile Eklentilerden Kurtulmak
İnternet tarayıcısı olarak Google Chrome kullanıyorsanız yapmanız gerekenler sırasıyla ekranın sağ üstündeki Menü sekmesinden, Araçlar > Uzantılar adımlarını izlemek. Uzantılara girdiğinizde Google Chrome ile birlikte kullandığınız eklentiler karşınıza liste olarak çıkacaktır. Burada kullanım tarzınıza göre pek çok uzantı olabilir veya hiç olmayabilir. Yazımın üst kısmında belirttiğim isimleri bu listede aramalısınız. Eğer bu tür bir eklentiyle karşılaşırsanız sağ tarafta bulunan ''Etkinleştirildi'' yazısının solundan onay işaretini kaldırdıktan sonra hemen oradaki çöp kutusu simgesine tıklayarak eklentiyi kaldırabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim eklenti isimlerinden birini bulamaz iseniz, kullandığınız eklentileri kontrol ederek, kullanmadığınıza emin olduğunuz veya ne işe yaradığını bilmediğiniz eklentileride kaldırabilirsiniz.
2. Mozilla Firefox ile Eklentilerden Kurtulmak
İnternet tarayıcınız Firefox ise yapmanız gereken üst kısımda bulunan menüden Araçlar ve arkasından Eklentiler'e tıklamak. Eklentiler ekranında Chrome'a benzer olarak kullandığınız eklentiler listenecektir. Burda da gerekli isimleri aradıktan sonra gene aynı şekilde kullanmadığınıza emin olduğunuz veya ne olduğuna dair hiçbir bilginizin olmadığı eklentileri kaldırabilirsiniz.
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra ''Ads Not By This Site'' yazılı reklamları görmeye devam ederseniz, bilgisayarınızın denetim masasından, program ekle/kaldır bölümüne gelerek belirttiğim isimlerde program arayabilirsiniz. Bu isimlere programlar bulduğunuz takdirde ise üst kısımda bulunan programı kaldır butonuna tıklayarak problemi çözebilirsiniz.
Umarım probleminizi çözmekte yardımcı olabilmişimdir. Konuyla ilgili görüşlerinizi ve yorumlarınızı alt tarafta bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.
Not: Eklentileri kaldırdıktan sonra internet tarayıcınızı kapatıp tekrar başlatmalısınız.
Kaynak: http://blog.tamindir.com/reklamlari-degistiren-ads-not-by-this-site-problemi-ve-cozumu_4668/