Değerli arkadaşlar uzun süredir gelen bir mail var ve bir arkadaşımız büyük bir hata yapmış sizlerle bunu burdan paylaşıyorum ki başka arkadaşlarımız da aynı hataya düşmesin. Linux komutlarında en önemli komutlrdan ve tehlikeli komutlardan bir tanesi ./* şeklinde oluşan komuttur. Geri getirilmesi kısmen mümkün olsada bazen geri getirilse dahi size asla eski performansı vermiyecek hatalar yaptırabilir.

Arkadaşımızın başından geçen olan şu Cpanel'den gelen mailleri dikkate alarak /tmp dosyasına ve /var/tmp dosyasında bir uyarı mesajı alıyor alanın yetersiz olduğu konusunda Cpanel'den gelen uyarı mesahına istinaden hemen içeriyi temizlemek için yada nasıl temizleyeceğini anlamak için kimseye danışmadan bunu ben yaparım diyerek /tmp içerisinde internetten bulduğu bir kodu kullanıyor kod aynen şu şekilde.

root@servername# cd /tmp (Burda yaptığı işlem tmp klasörüne girmek)
root@servername#/tmp/ rm -fr ./* (Burda rm komutu ile kaldırma işlemini yapıyor -fr komutu ile yerini söylüyor ve klasörün alt klasörlerini de dahil ederek tüm klasör ve dosyaları kaldırmasını istiyor)

Sonuç: Cpanel özellikle Mysql taradında /tmp klasörünü kullanarak bir çok işlem gerçekleştirir bunun yanı sıra sunucu içerisindeki girişlerin session adlı oturum dosyaları da /tmp içerisinde barınır. Ayrıca bazı Cache eklentilerinin ara kayıtları da /tmp klasörü içerisinde yer alır /var/tmp mount edilmiş bir klaösrdür bütüm /tmp dosyaları hemen hemen birbirine bağlı şekilde çalışır ve işler.

Yukarda yapmış olduğu işlem sonrasında bir daha geri dönüşü mümkün olmayan bir kaldırma işlemi yapmış bulunuyor. Geridönüşü nasıl mümkün olabilir diye sorucak olursanız bu işlemi yaptığınızda Cpanel kullanıcı listeniz yani açmış olduğunuz host listeleri de dahil olmak üzere bir çok sistem dosyasını silmiş olucaksınız tek bir yolunuz var.

1. Aşama: Mysql yedeklerini kurtarın ve başka bir sunucuya aktarın.
2. Aşama: /home/username yani home da bulunan kullanıcıları manuel olarak Gzip ile skıştırın. ve bunlarıda yeden sunucuya aktarın.
3. Aşama: İşletim sistemini yeniden kurun.
4. Aşama: Cpanel i yeniden kurun
5. Aşama: MYsql için oluşturduğunuz dump dosyalarını yeni kurduğunuz mysql cpanel içerisine aktarın.
6. Aşama: Yeni kurduğunuz host da "Aynı ip adreslerine, aynı hostingleri manuel olarak yeniden açın.
7. Aşama: Sadece Public_Html dosyalarını kurmuş olduğunuz MYsql de hiç bir değişiklik yapmadan yükleyin.
8. Aşama: Siteleri kontrol edin eksik yada sorunlu bir site varsa düzenleyin.

Bu aşamaları doğru yaparsanız ve sabırlı olursanız siteleriniz yeniden yayına açılıcaktır.

Herkese şimdiden başarılar.