dnaz
Back to Front End
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
41 / E
-
Meslek
Software
-
-
Ad Soyad
K** A**
-
-
-
Ticaret
34, (%100)
Merhaba arkadaşlar web sitelerimizde hoşumuza giden kitaplardan alıntılar yapsak, yazının aynısını yazsak bir sorun olur mu ? Telif hakkı konusunda sorun olur mu ?
Mesela okuduğum bir kitapta bir konu için bir yöntem anlatılıyor ben bunun aynısını yazsam nasıl olur ?
-
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
Blogger
-
-
Ad Soyad
M** E**
-
-
-
Ticaret
7, (%100)
Kaynak belirtirsen sıkıntı olacağını sanmam.Ama kitabın tamamını değil bir bölümünü paylaşabilirsiniz.Ayrıca yazara mail atarak talepte bulunabilirsin.Örneğin ben bir yazardan bunu rica etmiştim ve bana mail yoluyla dönüş yaptı talep ettiğim konuyla ilgili ilave metinler ve okuma listesi bile göndermişti.
dnaz
Back to Front End
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
41 / E
-
Meslek
Software
-
-
Ad Soyad
K** A**
-
-
-
Ticaret
34, (%100)
Yazarı bulamadım araştırdım ama yine bir bakayım.
-
-
Yaş/Cinsiyet
31 / E
-
Meslek
Avukat - Marka Vekili
-
-
Ad Soyad
O** T**
-
-
-
Ticaret
0, (%0)
Hocam kaynak belirtme işini ciddi bir biçimde yaparsanız problem yaşayacağınızı ben de düşünmüyorum. Tez yazar gibi; yazar adı, yayın adı, yayınevi, basım yılı gibi hususları açık açık yazmak çözüm olabilir.
https://www.venusmark.com/
dnaz
Back to Front End
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
41 / E
-
Meslek
Software
-
-
Ad Soyad
K** A**
-
-
-
Ticaret
34, (%100)
Peki bu şekilde yazdığımız zaman bir sorun olmaz mı ?
27207
WM Aracı
Anonim Üyelik
-
-
Yaş/Cinsiyet
- /
-
Meslek
-
Ad Soyad
** **
-
-
-
Ticaret
5, (%100)
Alıntı böyle yapılır:
"Arıtılmamış petrole ham petrol denir. Bu ham petrolün aralarında bulunduğu...." *
* Merak Ettikleriniz 2 , Füsun Dikmen, Tutku Yayınevi 2015, 75/2
dnaz
Back to Front End
Kullanıcı
-
-
Yaş/Cinsiyet
41 / E
-
Meslek
Software
-
-
Ad Soyad
K** A**
-
-
-
Ticaret
34, (%100)
Peki alıntı yapılacak miktar belli midir ? Örneğin elimde beğendiğim bir kitap üzerine bir site kurulur mu ? Önceden yapan arkadaşlar olmuş galiba, fakat telif sorunları yaşamışlar.
27207
WM Aracı
Anonim Üyelik
-
-
Yaş/Cinsiyet
- /
-
Meslek
-
Ad Soyad
** **
-
-
-
Ticaret
5, (%100)
Kitapları bilgi amaçlı referans belirtmek sorun çıkartmaz. Bir yazıyı kitabın bir bölümüne ithaf etmek de sorun çıkartmaz.
Basitçe anlatayım:
Kitabın hoşuna giden bir paragrafını alıntı yapabilirsin, bir kitabı kaynak gösterebilirsin (kitaptan yazı almadan), bir kitabın bir bölümünü alıntılayıp bilimsel destek olarak kullanabilirsin. Bir kitap telif değil derlemeyse o kitapta referans gösterilen kitabı referans gösterirsin. Mesela kitapta başka kitaptan alıntı yaptıysa o alıntı yapılan kitabı referans gösterirsin (aynı paragrafı kullandıysan tabii).
Bunların haricinde yayın evinden izin alman gerekir. Kitabı kullanamazsın. Telif parası isterler yada izin vermezler. Mahkemeye de verebilirler.
Daha detaylı bilgi istiyorsan bilimsel araştırma basamakları, proje ve tez oluşturma, araştırma yazısı hazırlama, bilimsel akademik makale oluşturma gibi konuları aratırsan çok daha derin bilgilere ulaşabilirsin. Tez ve akademik makale yazan insanlar falan bu konulara hakim oluyor. Ama kitabı kullanamazsın, orası kesin.