Kitapları bilgi amaçlı referans belirtmek sorun çıkartmaz. Bir yazıyı kitabın bir bölümüne ithaf etmek de sorun çıkartmaz.
Basitçe anlatayım:
Kitabın hoşuna giden bir paragrafını alıntı yapabilirsin, bir kitabı kaynak gösterebilirsin (kitaptan yazı almadan), bir kitabın bir bölümünü alıntılayıp bilimsel destek olarak kullanabilirsin. Bir kitap telif değil derlemeyse o kitapta referans gösterilen kitabı referans gösterirsin. Mesela kitapta başka kitaptan alıntı yaptıysa o alıntı yapılan kitabı referans gösterirsin (aynı paragrafı kullandıysan tabii).
Bunların haricinde yayın evinden izin alman gerekir. Kitabı kullanamazsın. Telif parası isterler yada izin vermezler. Mahkemeye de verebilirler.
Daha detaylı bilgi istiyorsan bilimsel araştırma basamakları, proje ve tez oluşturma, araştırma yazısı hazırlama, bilimsel akademik makale oluşturma gibi konuları aratırsan çok daha derin bilgilere ulaşabilirsin. Tez ve akademik makale yazan insanlar falan bu konulara hakim oluyor. Ama kitabı kullanamazsın, orası kesin.