Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?

 

• Markanın gerçek kimliğini en iyi şekilde dışarıya yansıtır.

• Markanın toplumun ve kullanıcıların gözünde belirli bir imaja sahip olmasını sağlar.

• Markayı rekabet ortamında bir adım öne geçirir.

• Marka çalışanlarının aidiyet duygularının gelişmesine vesile olur.

• Kurumsal kimlik öğeleri oluşturulduktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınan patent belgesi ile koruma altına alınmalıdır. Bu sayede, firmaya ait görsellerin üçüncü kişiler tarafından satılmasının veya çoğaltılmasının önüne geçilir. Bir başka deyişle, marka kurumsal kimlik öğeleri ile özgünlüğünü kanıtlamış olur.

 

Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?

 

Her şeyden önce, kurumsal kimliğin birden çok öğesinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Firma tarafından üretilen ürünler ve ürün ambalajları, firmaya ait tabelalar, firmalar tarafından düzenlenen sergi ve fuarlar, firmaların kurum içerisinde ve dışarısında kullanmış olduğu antetli kağıtlar, dosyalar ve zarflar, firma elemanlarına ait olan kartvizitler, firma adına oluşturulmuş tahsilat mektupları, firmaların vermiş olduğu sertifikalar, yine firmaya ait reklam, katalog ve broşürler de dahil olmak üzere kurumsal kimliğin çok sayıda öğesi bulunur.

 

Kurumsal kimlik çalışmalarının bir de dijital yönü bulunur. Bir başka ifade ile, firmaların internet siteleri ve gerçekleştirmiş oldukları farklı dijital yöntemleri de kurumsal kimlik süreci içerisinde değerlendirilebilir. Kurumsal kimlik nasıl oluşturulur; hayati önem taşıyan konulardan birisidir. Bu noktada, kurumsal kimlik oluşturma aşamaları maddeler halinde özetlenebilir.

 

• Firmalar; ne istediklerine karar verirler. Yapılacak tüm işler belirlenir ve onaylanır. Tasarım sürecine başlanmadan evvel detaylı bir planlama yapılmalıdır.

• Tasarım oluşturma sürecinde zamanın gereklerine uygun olarak hareket edilmelidir. Bir başka deyişle, kurumsal kimlik öğeleri; çağın beklentileriyle paralel olmalıdır. Bu sayede, firmanın çağdaş ve kabul edilebilir bir imaj kazanması hedeflenir.

• Bu süreçte, uzmanlar tarafından sunumlar hazırlanır. Firma yetkilileri; hazırlanan sunumları inceleyerek geçer not vermelidirler. Firmanın onayını alan sunumlar kullanılmaya başlanabilir.

• Tasarımlar üzerinde firma yetkililerinin isteklerine göre birtakım değişiklikler yapılabilir. Bir başka deyişle, tasarım; firmanın istek ve beklentilerine uygun hale getirilir.

• Son olarak, hazırlanan tasarım gerekli olan tüm alanlarda basılır ve yayılır.

Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde zamanlama ve öncelikli hedef kitlenin belirlenmesi önemlidir. Aksi takdirde, bu süreç başarısızlıkla sonuçlanır. Ayrıca, firmanın ciddi bir prestij kaybına uğrayacağını da söylemek gerekir.

 

Çok sayıda başarılı kurumsal kimlik çalışması bulunuyor. Örnek olarak Michalov Restaurant, kullanmış olduğu renkleri, yazı fontları ve daha birçok tasarım öğesi ile dikkat çekiyor. Kurumsal kimlik öğelerine restoranın birçok kısmında yer vererek müşterilerinin restorana duyduğu güveni ve bağlılığı arttırıyor. Dünyaca ünlü Apple markasının da bu işi en iyi şekilde başardığı görülmektedir. Apple markasının dünya çapında yaratmış olduğu kurumsal kimlik algısı sayesinde, kullanıcılarının üzerinde özel bir aidiyet duygusu yaratmıştır.

 

KAYNAK