İnternette özgün içerik kullanımının önemi her geçen gün biraz daha artıyor. Özellikle Google’ın yeni yazılımı “Google Panda” hayatımıza girdikten sonra… Arama motorlarında üst sıralarda konumlanmak, arama sonuçları içinde (organik) hazırladığımız içeriklerin, paylaştığımız bilgilerin hak ettiği pozisyonda yer almasını sağlamak hemen her web sitesi ya da blog sahibinin ortak hedefi. Onlarca emek, çaba, para ve zaman harcanarak oluşturulan içeriklerin çalınması, kaynak göstermeksizin kopyalanması hatta arsız bir şekilde tarafınızca yazılmış olan bir yazının altına kendi imzalarının konularak yayına alınması ise tüm emek verenlerin korkulu rüyası.
Gerek evinize gerekse de web sitenize girilerek yapılsın hırsızlık adi suç kapsamında kabul edilmektedir. Günümüz web teknolojilerinde bu hırsızlık sadece canımızı sıkmakla kalmıyor aynı zamanda da bizi onlarca emek harcayarak kazandığımız arama sonuçları içinde elde edilen sıralamadan gerilere gönderebiliyor. Nasıl mı? Elbette ki “google panda” yazılımı ile… Eğer içeriğiniz birden fazla yerde sizin tarafınızdan yayınlanmış ve size geri bildirimde fayda sağlayacak şekilde ilgili linklerinizin kullanımı ile desteklenmiş ise sorun yok, bu sizin tercihiniz… Ancak eğer yazılarınız, içerikleriniz kopyalanmış ve bir de üstüne üstlük adınız çıkarılarak sahiplenilmiş ise işte o zaman sorun var. Çünkü hiçbir sistem o yazının size ait olup olmadığını tespit edemez ve belki de emeğinizin hırsızı sizin yazınız ile sizin üst sıralarınıza yerleşebilir. Peki, kendimizi bu hırsızlara karşı nasıl koruyacağız?
İçeriklerinizin kopyalanmasını ya da çalınmasını önleyemezsiniz belki ama o içeriğin, yazının sizin tarafınızdan yazıldığını kanıtlayabilirsiniz. İşte web sitesi ya da blog içerik hırsızlarına karşı alınabilecek önlemler…
1- İçeriklerinizi https://www.tasdix.com isimli web sitesi aracılığı ile koruma altına alabilirsiniz. Bu sistem, içeriğin yazıldığı tarihi kaşeler ve olası bir içerik çalınması söz konusu olduğunda, içeriğin size ait olduğunu ispat edebilmenizi sağlar.
2- İçeriklerinizin çalınıp çalınmadığını kontrol edin! http://copyscape.com isimli web sitesi aracılığı ile yayınladığınız içeriklerin kimler tarafından kopyalandığını görebilirsiniz. Eğer bu kopya sahipleri içeriklerinizi sizin adınızla yayınlamamış ya da kaynak göstermemişlerse ilk işlem ile koruma aldığınız içeriğin size ait olduğunu ispat ederek yayından kaldırmasını hatta yasal işlem yapılmasını sağlayabilirsiniz.
3- RSS takip sistemi ile içerikleriniz paylaşıma açık ise ve yayımcıların içeriklerinizi sizin adınıza paylaşıp paylaşmadıklarını kontrol etmek istiyorsanız bu kontrolü de http://www.copygator.com isimli web sitesi aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.
4- İçeriklerinizin çalındığı durumlarda, içeriği yayınlayan siteyi google’a şikayet edebilirsiniz. Google’ın webmaster’lar için hazırladığı tools bölümünde yer alan spamreport aracılığı ile google’dan ilgili içeriğin sizin olduğunu ve arama sıralamasından kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Bu durum sitenin google nezdinde ki kredi notunun düşmesine ve belki de sandbox’a gönderilmesine sebebiyet verebilir.
5- Eğer yazınızı habersiz kopyalayan ya da çalan web sitesi ile iletişime geçtiyseniz ve uyarınızı takip eden birkaç günlük süre içinde sorunun düzeltilmediğini gördüyseniz o zaman sitenin ISP’si (Internet Service Provider: Sitenin internet'e bağlanarak yayın yapmasını sağlayan aracı kurum) ile iletişime geçebilir ve makalenizin yayından kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
www.makalemarketi.com