Blockchain, temel olarak Bitcoin gibi kriptolu para birimlerinin işlem kayıtlarının tutulması için, veritabanı yaratmak adına üretilen bir yazılımdır. Bu yazılımın sayesinde yapılan tüm işlemlerin kaynağı düzenli bir şekilde veritabanı üzerinde kayıt edilebilir. Ancak bu sistemi diğerlerinden ayıran en önemli özellik tek bir merkez üzerinde kayıt olmamasıdır.
Blockchain, donanımlarda ve sunucularda ek zamanlı olarak saklanır. Ancak kullanıcıların veritabanındaki bilgiler sadece küçük miktarlarda saklanır ve diğer kullanıcıların saklanan bilgileri olmadan bunlar herhangi bir anlam ifade etmez. Günümüzde Blockchain teknolojisi pek çok alanda kullanılıyor. Bu teknoloji pek çok alana ayrılırken hükümetlerin bile geçiş yaptığı elektronik bir sistem haline gelmiştir.



Günümüzde oylama sisteminde, bankalardaki masrafları azaltmak için çalışmalarda, borsada işlem gören senetleri kayıt altına almak gibi pek çok alanda kullanılır. Bunun yanında sanal olarak da pek çok alanda bu teknolojiyi geniş bir şekilde görebilmemiz mümkün olacaktır. Blockchain teknolojisinin kullanıldığı noktalar ise günümüzde şu şekilde sıralanıyor:

Sağlık Sektörü
Sağlık alanında bu sistem sayesinde medikal verinin bütün süreci bir sistem altında kayıt edilmiş olur. Bu sayede hasta hakkında en doğru kararın verilmesi sağlanırken sigorta sürecide daha hızlı ve verimli bir aşamaya gelmiş olacaktır. Sağlıkta sağlanan bu kolaylık, sağlıkla ilgili diğer sektörlerinde dikkatinden kaçmadı. Blockchain teknolojisinin yakın bir gelecekte, bu alanlarada yayılması bekleniyor.

Uluslararası Transfer İşlemleri
Bu teknoloji sayesinde uluslararası transfer işlemleri, bankalardaki hesap yönetimi, kayıt sistemi vs. gibi pek çok konu çok daha etkin bir şekilde kullanılabilir. Özellikle alandaki kullanımı, her geçen gün büyük bir artış göstermeye devam etmektedir.

Dış Ticaret
Dış Ticaret, nakliye şirketleri, gümrükler, bankalar gibi pek çok alanda etkin bir şekilde kullanılmaya devam eder. Özellikle bu alanda karmaşık ve içinden çıkılamayacak bir süreci ortadan kaldırabilir. Bu sayede alanda gecikmelerin yaşanması ve tüm belgelerin iletilmesi, blockchain sayesinde daha kolay bir hale gelir. Bu teknoloji ile birlikte sürecin tek bir kaynak üzerinden izlenmesi mümkün olurken, her türlü hizmeti daha hızlı bir hale getirecektir. Böylelikle çalışanlar tarafından tüm süreç daha kolay bir şekilde yönetilebilir hale gelir.

Kahve
Aynı zamanda dünyanın en büyük markalarından da blockchain teknolojisine ilişkin haberler alınmaya devam ediyor. Starbucks bu konuda yeni haberleri verirken ödeme teknolojisinde Blockchain teknolojisini bundan sonraki dönemde kullanabileceğinden bahsetti. Özellikle dijital alanda müşteri kitlesini genişletme konusunda önemli bir adım olacağından dolayı, bu tarz bir çalışmanın yapılacağı düşünülüyor. Dünya çapında bu alanda çok fazla çalışma meydana geldiğinden dolayı şirketin kararının bu yönde olacağını tahmin ediliyor. Böylelikle Starbucks gibi büyük bir şirkette, çağa ayak uydurarak bu alanda önemli bir yerde bulunmuş olacak.

Tarım Sektörü
Aynı zamanda tarım sektöründe Blockchain teknolojisi gitgide yayılan teknolojiler arasında bulunuyor. Özellikle bu teknolojiden yararlanarak ürünlerin kalitesinin ve verimliliğini arttırıldığı biliniyor. Sadece üreticiler için değil aynı zamanda bu teknoloji tüketiciler içinde son derece faydalı özelliklere sahip. Zira sahip olduğu özelliklerle birlikte tüketiciler almış olduğu ürünlere dair daha çok bilgiye bu teknoloji sayesinde ulaşabilecekler. Blockchain teknolojisi tarım sektöründe şu anda sınırlı olarak kullanılsa da ilerleyen zamanlarda bu teknolojinin diğer alanlara yayılması bekleniyor. Özellikle finans alanında olduğu gibi, tarım sektöründe de bu alanın revaçta olacağını tahmin edilen şeyler arasında bulunuyor.

Ar-ge Departmanları
Ar-ge departmanları Blockchain teknolojisinin kullanıldığı diğer alanlardan biri. Ar-ge departmanları olarak bilinen özellikle gelişmiş ülkelerde bu alanın kullanımı oldukça yaygın bir şekilde ilerliyor. İşlemlerin daha güvenilir bir alanda devam etmesine olanak sağlarken, büyük projelere de yardımcı olması nedeniyle bu teknoloji yoğun şekilde tercih ediliyor.

Blockchain Teknolojisinin Geleceği
Blockchain bunun yanında aracısız şekilde para alışverişlerine olanak sağlığından dolayı pek çok sektöre yayılacak gibi gözüküyor. Örneğin pek çok şirketin bu alana yöneleceği konuşulan konular arasında bulunuyor. Özellikle günümüzde devam eden çeşitli çalışmalar ilerleyen zamanlarda bu teknolojinin yardımıyla biraz daha kolay ve pratik bir hale gelecek. Yani blockchain pek çok alanda geleceğin teknolojisi olarak adlandırılıyor. Şu anda Estonya’daki seçimlerin Blockchain üzerinden yapıldığı ise, bu konu hakkında en şaşırtıcı gerçeklerden biri olarak biliniyor. Bu konuda oldukça güvenilir bir kaynak olduğundan ve hızlı işlem olanağı sunduğundan dolayı, Estonya hükümetinin tercihi Blockchain’den yana olmuş. Durumların bu şekilde olması ise, başta diğer Avrupa ülkelerini sonra diğer ülkeleri etkileyecek gibi gözüküyor. Blockchain teknolojisinin ne aşamalara geleceği ise, konuyla ilgilenenleri en çok heyecanlandıran konulardan biri oluyor.

Kaynak: Blockchain’in Kullanıldığı Alanlar