Merkezsiz para birimi olarak piyasaya sürülen kriptolu para birimleri, tüm Dünyanın gözdesi olmaya devam ediyor. Her geçen gün bu alanda yatırımcı sayısı artarken, kriptolu para birimlerinin değeride aynı oranda artmaya devam ediyor. Özellikle kriptolu para birimleri ile ilgili şu anda bütün işlemler internet yoluyla sürmeye devam ediyor. Ancak bazı bankalarda kriptolu para konusunda çözüm arayan kişilerin yardımına koşmuş durumda. Yazımızda Kripto para birimleri konusunda hizmet vermekte olan bankaları ele aldık. İşte Dünya çapında bu alanda yönelmeniz gereken o isimler:



Hsbc

HSBC şu anda tüm müşterilerine kredi kartlarını kullanarak Kripto para birimlerini almasına imkan tanıyor. HSBC tarafından yapılan açıklamada da düzenli olarak yapılan işlemlerin izlendiği duyuruldu. Özellikle bu alanda politikalar sürekli olarak yenilenerek, normal prosedüre göre çalışmalar devam edilecek diye belirtildi.

Barclays

Avrupa'ya geçtiğimizde ise, sınırlı sayıdaki bankanın kriptolu para birimlerine izin verdiğini görüyoruz. Bu bankalar arasında Barclays yer alıyor. Barclays bir zamanlar yolsuzluk davalarına karışmıştı ve bazı yetkilileri tutuklanmıştı. Anlaşılan tekrar ön plana çıkma niyetinde. Bu banka aracılığıyla insanlar kredi kartını kullanarak çok rahat bir şekilde Kripto para birimlerini satın alabiliyorlar. Aynı zamanda bankanın aracılığıyla şüpheli olan işlemler engellenir. Yani bu açıdan da bütün riskler kontrol altında tutuluyor.


Bank Frick

Kripto para birimine destek olan bankalar arasında Bank Frick’te bulunuyor. 28 Şubat tarihinde yapılan açıklamaya göre, bu banka tarafından beş farklı Kripto para birimine destek olunacağı açıklanmış oldu. Bu para birimleri arasında Kripto para dünyasının en çok tercih edilen para birimleri yer alıyor. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ripple, Ethereum, litecoin yatırım ve depolama anlamında destek olunacak para birimleri arasında bulunuyor. Bankanın açılışı ise 1998 yılına dayanıyor. Uzun zamandan beri faaliyette olan banka kriptolu para birimlerine vermiş olduğu bu destekle birlikte, diğer bankaların arasından sıyrılmayı hedefliyor. Özellikle dönemin en popüler alanlarından biri olduğu ve insanların daha çok bu alana yöneldiğini fırsat bilerek bu tarz bir çalışmayı başlattığı düşünülüyor. Kripto para desteğine yeni geçiş yapan bankanın bu rekabet alanında ne kadar başarılı olacağını ise tamamen zaman göstermiş olacak.

Suudi Arabistan Merkez Bankası

Kripto para birimlerine destek olan bankalardan biride Suudi Arabistan'da yer alıyor. Suudi Arabistan'da ripple para birimine destek sunuluyor. Suudi Arabistan Merkez Bankası'nda Ripple yazılımı aracılığıyla daha şeffaf, hızlı ve ucuz bir şekilde işlemler devam ediyor. Ancak ülkede sadece Ripple konusunda çalışmalar var. Diğer kriptolu para birimlerine ilişkin henüz çalışmalar bulunmuyor.

Tsb Bank
Avrupa'da kriptolu para birimlerine yer veren bankalardan biride TSB Bank olarak ön plana çıkıyor. Bu banka aracılığıyla yasal bir şekilde kredi kartı veya bankamatik kartları kullanılarak istenilen kriptolu para birimleri alınabilir. Şu anda banka sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, bu alanda herhangi bir engellemenin olmadığı belirtiliyor, ancak müşteriler tarafından yapılan alım ve satım işlemleri düzenli olarak takip ediliyor ve bankanın sürekli olarak konudaki pozisyonunu gözden geçirecekleri bildiriliyor.

Santender
Kripto para biriminin alımına izin veren bankalar arasında Santerder adında İngiltere'de yer alan bir bankada bulunuyor. Bu bankada yine aynı şekilde yasal bir halde paraların alımını serbest bırakmış durumda. Ancak banka yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, müşterilerin yapmış olduğu alım işlemleri düzenli olarak izlenmeye devam ediyor. Özellikle bu konuda çok titiz davranan banka mali açıdan bir risk altında bulunmak istemediklerini belirtti. Müşteriler açısından risk oluşturacak herhangi bir durum için daima tetikte olduklarını belirten banka bu konuda düzenli olarak tedbir almaya devam ettiklerini açıkladı. Bunlara ek olarak banka müşterilerine oldukça özgür ve sorunsuz bir platform sözü veriyor. Kriptolu para yatırımcıları ise, tercihini daha çok bu alandan yana kullanmayı tercih ediyor.

Shinhan
Shinhan, Güney Kore'deki bir bankadır. Bankanın yapmış olduğu açıklamalarda Bitcoin depolamaya izin vereceklerini söyledi. Bankanın kripto cüzdanlarında güvenli bir biçimde saklayacaklarını duyurdular.

Falcon Private Bank
Bitcoin ile doğrudan işlem yapma imkanı sunmaktadır. Bu işlemlerde bitcoin'i satın alma ve bankanın cüzdanlarında depolama hizmeti sunmaktadır. Diğer bankaların aksine yasaklamaya gitmeyip bitcoin'i benimseyerek piyasanın gelişmesine yardımcı olmakta. Bitcoin'e verdiği destekle banka 14 Milyar Doları aşmıştır.

Kısaca desteğini veren bankalar hatta blockchain ağını kullanacağını duyuran bankalarla sık sık karşılacağız gibi. Bitcoin sektörünü tehlike olarak görmeyip destek verdikleri sürece kripto para teknolojisinin hemen hemen her yerde kullanılacağı kaçınılmaz gibi. Şimdiden blockchain teknolojisini yavaş yavaş bünyelerine almaya başladılar.

Kaynak: Kripto Paraya Destek Veren Bankalar