Bitcoin fiyatları özellikle son dönemlerde dikkat çeken bir durumdur ve bu alanın popüler yatırım alanlarından biri olması alt apı açıklamalarını da gerektirir.

Arz Ve Talep Kanunu
Coin fiyatı nasıl belirlenir sorusunu hepimiz kendi kendimize sormuş ve ufak bir araştırma ile kimimiz doğru kimimiz yanlış bilgilere sahip olmuşuzdur.Coin fiyatının belirlenmesindeki en temel açıklaması ise arz ve talep kanunlarıdır. Yani fiyatı belirleyen şey aslında pazarın ne kadar ödeme yapmak istediğidir. Bitcoin almak isteyen kişi sayısı arttıkça fiyat artışı da görülecektir. Diğer yandan daha çok insan satmak istiyorsa da fiyat düşecektir. Yani temel ekonomik bir konu vardır. Ancak birçok para birimi ile karşılaştırıldığı zaman Bitcoin’in fiyatı, daha değişken bir yapıdadır. Bunu da temel nedeni küçük Pazar olarak kabul edilmesidir. Yani büyük pazarlarda tutarsızlık oranı da azalmaktadır.



Bitcoin Dalgalanması Nedenleri
Coin fiyatı nasıl belirlenir sorusunun da nedeni denebilecek bitcoin dalgalanması çok sayıda etkene göre değişebilir. Henüz başlangıç aşamasında olan kripto paralar henüz sabit bir oynaklık endeksi karşımıza çıkarmaz.

Haberlerin Kötü Olması
Kripto paralarının fiyatının belirlenmesindeki en büyük faktör ise basında çıkan haberlerdir.Basında yer alan kötü haberler Bitcoinin(Coinler arasında lider olması ve diğer coinlerin de binevi buna bağlanmasından dolayı Bitcoin üzerinden gidiyorum) kabullenme oranını azaltmaktadır. Bitcoinin düzenlenebileceğinin açıklanması, devlet müdahalesinin olması bu para birimine olan güveni azaltmaktadır. Yani yatırımcıların tedirgin olmasına neden durumlar vardır. Bitcoin borsası Mt.Gox’un iflas etmesi gibi durumlar, Bitcoin kullanılarak yapılan uyuşturucu alış-verişleri gibi ek kötü haberler insanları uzaklaştırmaktadır. Bitcoin’in fiat para birimine kıyasla düşmesinde kamuoyu paniği büyük etki etmiştir.Bu durum aslında algı değeri ile de ilgilidir. Değerde dalgalanmalar olması beraberinde Bitcoin’in geleneksel para birimine karşı sabit bir konum alamamasını getirmektedir. Altın benzeri özelliklere sahip olan bitcoin, ayrıca sınırlı olması nedeni ile de henüz uzun vadeli sınırsız değer şeklinde düşünülememektedir. 21 milyonla sınırlanması da bununla ilgilidir.

Oynak Değer Deposu Olması
Bitcoin değer kaybı ve fiyat belirlenmesi için önemli bir diğer etken oynak değer olmasıdır. Çok fazla değişkenlik görülmes yatırımcıların kripto para değeri ile ilgili sorularının olmasına neden olabilmektedir. Bu durumda ön görülebilirlik azalmakta ve risk artmaktadır. Bazı mal ve hizmetler için olmasa da değer yönetimi açısından olumsuz bir durum görülebilir. Biraz net olmayan bir değer deposu durumu haberlerle de birlikte değişkenlik göstermektedir.

Enflasyon Etkisi
Ekonomisi gelişmekte olan ülkelerde enflasyon oranları değişkendir ve bitcoin durumu da değişken olduğu için değişkenlik olağan görülebilir. Diğer yandan enflasyonu düşük gelişmiş ülkelerde bitcoin güvenilmez bulunur. Bu durum para birimlerine de yansır. Yani dolar ve arjantin para birimi karşılaştırılırsa dolarda dalgalı hal alması çok daha muhtemeldir. Oynaklık riskine kapılma durumu açısından bu durum önem kazanıyor.

Güvenlik Etkisi
Bitcoin değer kazanması ve kaybetmesi durumları için güvenlik en önemli kriterlerden biridir. Temel nedeni, yatırım yapmak isteyen kişilerin güven aramasıdır. Haberlerde güvenlik ihlalini gösteren haberler yatırımcı tepkilerine neden olmaktadır.anca bitcoin geliştiricileri bu konuda sağlam çözümler bulmak üzere kkaygılarını göstermeli ve kamuoyuna belirtmelidir. Yani ne kadar güven seviyesi artarsa bitcoin değerinde artış olması muhtemeldir.

Büyük Oran Sahipleri
Bitcoin değerini belirleyen öneml bir etken büyük oran sahipleridir. Bitcoin dalgalanması durumu büyük oran sahipleri tarafından yönlendirilmektedir. Ayrıca hacim bakımından küçük bir piyasa şeklinde değerlendirilmekte ve büyük şirket sahipleri bu açıdan kitlesel Pazar benimsenmesini sağlamamaktadır. Ancak ilerleyen yıllarda yeni gelişmelerle sabit bir değer kazanılması da muhtemeldir. Yeni bir piyasa olduğu da unutulmamalıdır.

Yüksek Profilli Kayıplar
Yüksek profilli kayıplar bitcoin değeri kayıplarında ve oynaklık durumunda etkili bir diğer durumdur. Mt Gox kayıpları ve bunun haberlerde görülmesi dalgalanma oranında artışa neden olmuştur.

Vergilerdeki Belirsizlikler
vergi konusu Bitcoin’in değerini etkileyen durumlardandır. Bunda para birimi ve bunun haberlerdeki değerlendirmesi önem kazanır. Olumlu ve olumsuz değerlendirmeler dalgalanma tetikleyicisi olabilir. Bu sistemin yeni de olması nedeniyle düzenleme ve rutin sabit değer sorunu vardır. Genel olarak sabit bir değer kazanmak için zaman ve sistem gelişimi gerekmektedir. Kitlesel kabulü gerçekleştiremediği için dalgalanma durumlarının durulması da henüz söz konusu değildir. Bu nedenle risk faktörlerine dikkat etmek gerekir. Ayrıca borsa piyasasında olduğu gibi ne türbir değerlendirme analiz yapılacağına da önem vermek gerekir. Ancak bitcoin piyasasının karışık sinyaller verebileceğini bilmek gerekir. Bu da tam oturmayan piyasa kaynaklıdır. Ancak gelişiminde önce birtakım avantajlar sunması da söz konusudur. Yatırımcıların durumunun netleşmesini sağlayan vergi amaçlı varlık olduğu düşüncesi piyasada bir açıdan rahatlama sağlamıştır. Ayrıca fiyat transferinin kesintisiz şekilde gerçekleşmesi de doğrudan yabancı yatırımlara örnek olabilmektedir. Bitcoin fiyatı neye göre artar ya da azalır sorusu bu şekilde değerlendirmelerle ele alınır.daha fazla ayrıntı için geniş çaplı araştırma gerekebilir.İyi Forumlar.
Kaynak; BTCFRM