Proof work ve proof of stake bir kripto para altyapı algoritması ile ilgilidir. Farklı yatırım oranlarına göre yollanan cüzdanlarla ilgilidir. Coin sayısı önemlidir.
Proof Work Ve Proof Of Stake Nedir
Proof work ve proof of stake nedir sorusu bitcoin ile ilgilenen kişiler için merak edilen bir konudur. Bitcoin‘in sistemi* bu alt yapı ile gerçekleştirildiği için madencilik gerekecektir. Madencilik için de cihaz sayısının artması gerekir. Ayrıca bu cihazların da belli bir aralıkla daha güçlüleri gelecek şekilde yenilenmesi gerekir. İki farklı terim birbiriyle ilgilidir. Proof of Stake‘te daha fazla coin almak gerekir. Proof of Work(PoW) algoritması Bitcoin sistemi için alt yapı özellikleri açısından çok önemlidir. ancak Proof of Work*teknolojisi beraberinde yüksek hesaplamalar, elektrik enerjisi ve donanım maliyeti de getirecektir.
Doğrulama İşlemi Nasıl Yapılır
Proof work ve proof of stake nedir sorusuna genel taslak olarak yanıt verilmesinin ardından doğrulama işleminin nasıl yapılacağı konusu önem kazanır. Proof of Stake*sisteminde doğrulama coin miktarına bağlı şekilde değişmektedir. Coin olan her cüzdan dieğr açıdan doğrulayıcı özelliği de gösterir. Büyük oranda coin varsa bu durumda doğrulayıcı kullanma olasılğı da yüksek olacaktır. Aktarım Doğrulama işlemlerinin her biri fazla pay alacaktır. Proof of Stake‘in farklı çeşitleri olduğunu da belirtmek gerekir.
Proof Of Stake’in Türleri
Proof of Stake türleri yıllık belirli miktarda faiz getirisi*sunan tür ve faizsiz tür şeklinde sınıflandırılabilir. Bu türlerde cüzdanınızı*senkronize* etme durumunuza bağlı olarak coin kazanmak söz konusudur. Bunun bir diğer anlamı da “Stake Etmek”şeklindedir. Yıllık faiz getirisi olan kullanıcıların stake etmek için sık senkronize durumları vardır. bu durum da network gücünü artıran bir etki sağlar. Diğer bir durum da yatırımcıların coini satmak yerine faiz almak için stake etme işlemini tercih etmeleridir. Coin değeri düşmesinin engellenmesi açısndan bu durum önemlidir. faizsiz ikinci türe gelince de maksimum*coin sayısı sabit olarak kalmaktadır. Bu coinlerde sahip olduğunuz coinleri*forge etmek gerekir. Ayrıca cüzdanınızın sürekli şekilde aktif olması gerekmektedir. İkinci türde sistem güçlüdür ve aktarım süresi de kısadır. Ayrıca sabit bir coin sayısı olduğu için enflasyona yenilmeme durumu vardır. Coin değerinin sabit kalması da büyük bir avantajdır. POS algıritması, günümüzde Bitcoin’den sonra gelen dünyanın en büyük ikinci Coin’i*Ethereum’un planları dahilindedir ve*Proof Work bırakılması planlanmaktadır.
Pow ve Pos sisteminin detaylarından uzaklaşarak daha basit hale getirerek anlatmak gerekirse;Pow yani Proof Work şuanda insanların ekran kartlarını bir bilgisayar sisteminde birleştirerek 7/24 açık tutarak sistemdeki işlemleri çözerek transfer işlemlerini onaylanmasını sağlamaya çalışan madencilik tabiri caizse mining sistemidir.Yani ekran kartları ile ethereum, ethereum classic ve expanse gibi coinlerin kazımının yapılmasıdır.Günümüzde artık bitti denmesine rağmen madencilik işlemi devam etmektedir.Fakat elektirik masrafının düşülmesinden sonra ve zorluk seviyesinin gid gide atmasından dolayı artık eskisi kadar kar bırakmamasından ötürü insanlar yavaş yavaş Pow sisteminden çekilmeye başlamıştır.Bu nedenden dolayı henüz geçtiğimiz yılda bir ekran kartının fiyatın 6000-7000 hatta daha fazla fiyatlarda görürürken şu sıralar 1500-2000 lira seviyesinde gezinmektedir.Öyleki geçtiğimiz yılda(2017 yılı) piyasada ekran kartı bulmak neredeyse imkansız bir hale gelmişti.Firmalar ekran kartı satın almak isteyen kişilerin ismini alıyor ve ekran kartları geldiği anca ismi olan kullanıcılar sadece ekran kartı satın alabiliyordu.Yani ekran kartları geçtiğimiz yıl bulunmaz hint kumaşı misali değerliydi.Ancak belirttiğim üzere zorluk seviyesi ve ülkemizde elektirik fiyatının fazla olmasından dolayı insanlar bu mining(Proof Work) işinden ufak ufak uzaklaşmaya başlamış durumda.Tabi bana göre insanların Pow'dan uzaklaşmasının sebebi ciddi yatırımlar yaparak fabrika kuran madencilerin olmasıdır.Yani her yer de olduğu gibi burada da parası olan kazanıyor.
Öte yandan Proof Of Stake(Pos) sistemini basitçe anlatmak gerekirse; Proof Of Stake sisteminde Proof Work sistemine göre maliyetiniz çok çok azdır.Proof Work sisteminde olduğu gibi ekran kartı maliyetiniz yok ve zorluk derecesi yoktur.Proof Of Stake de bu sistemle çalışan belli başlı coinler bulunmaktadır.Bu coinlerden yüklü miktarda alarak bilgisayarınızda bu sisteme entegre edilmiş bir wallet cüzdanı indiriyorsunuz ve coinlerinizi bu cüzdanın içerisine atıyorsunuz.Daha sonrasında ise hiç bir işlem yapmanız gerekmiyor.Proof Of Stake sisteminde ne kadar coininiz varsa ona orantılı kazancınız olur.Bu sistemde de aynı Proof Work de olduğu gibi işlemlerin onaylanmasını sağlıyorsunuz.Her ne kadar şuanda yeni yeni bilinse de Proof Of Stake sistemi aslında 2012 yılından beri olan bir sistemdir.Fakat insanların neden buna ağırlık göstermediğini neden Proof Work sistemine yoğunlaştığını soracak olursanız.Bu sistemden para kazanabilmeniz için Proof Work sistemine göre daha fazla bir yatırım yapmanız gerekiyor.Ayrıyetten Proof Of Stake sisteminde aldığınız coin'in fiyatı ciddi bir düşüşe geçerse kazanç oranınız da düşmüş olacaktır.Bu nedenden dolayı Proof Work sistemi daha çok rehabet görmüştür.Fakat Ethereum'un önümüzdeki yıllarda Proof Of Stake yöntemine geçebileceğini duyurması ile birlikte internet ortamında nedir bu Proof Of Stake sistemi soruları sıklıkla sorulmaya başlanmıştır.İyi Forumlar.
Kaynak; BTCFRM