tevfikaktunc adlı üyeden alıntı
Öncelikle şunu belirteyim. Adam aklındaki projeyi ortaya koysa dahi ilk araştırması gereken şeylerden bir tanesi domain oluyor.Onedio örnek verilmiş, onedio sadede Türkçe bir yatırım değil ki. Adamlar global kapsamlı aldılar domaini.
Ayrıca, domain piyasasının ne kadar kötü gittiği domainin değerini xx lira şeklinde yapmamalı. Neden kötü gittiğini de kısaca özetleyeyim, madem denk geldi böyle bir yazı. Adam evinde dizisini izlerken bir de bakıyor hosting/domain firması reklamı. Kolayca sitenizi kurabilirsiniz vs. diyor ve adam düşünüyor; bende kurayım da parayı bulayım.
Sonucunda ne oluyor biliyor musunuz? Adam 30 liraya kayıt ettiği domaini 30 liraya satmaya çalışıyor ve elinde patlıyor, düşen domainler listesinde!
Kimse kusura bakmasın da domainin önemi yok diyen kişilerin düşünceleri bana göre saçma geliyor. Eğer yatıracağın milyon dolarların (ki bunların bile saçma dediğiniz domainleri bile, harika) yoksa domain bana göre saçma demeyin.
Bizler domain satıyoruz. Ben domain üzerinden şunlar yapılır, bunlar yapılır gibisinden yazılar yazıyorum ve karşımdaki kişiyi ikna etmeye çalışıyorum. Sonucunda da satışımı yapıyorum.
En basit örneği; kaç kişi önce projesini düşünüp sonra domain arıyor? Veya kaç kişi sağlam eline geçen domainine hemen proje kuruyor?
Embesil kelimesinin güzel, uzantısının ise mükemmel olduğunu düşünüyorum. 50₺ eder diyenlere de anlam veremiyorum. Empati kursalar ve domainin kendilerinde olduklarını düşünseler istedikleri fiyat minimum xx.xxx değerinde olurdu.
Bana ve birçok domain uzmanına göre alan adları .com ile başlar, .net ile devam eder.
Huge Domains’e itiraz ettiğim de hiçbir arkadaşta demiyordu, bu kadar saçma domainlere 2.300$ (dolar) istenir mi diye. Ama alan adı sahibi bizden olunca 50₺ eder fazlası etmez demeyi çok rahat biliyoruz.
Guzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık :)