Ne kadar akıllı telefonların çekim gücü artsada profesyonel fotoğraf çekmek isteyenler hala fotoğraf makinelerini tercih ediyor.

Günümüzde raflarda yer alan fotoğraf makinesi sayısı oldukça fazla durumda böyle olunca farklı tiplerde birçok makine karşımıza çıkıyor. Böyle olunca da seçim oldukça güç oluyor.

Fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri ve teknik detaylarıda sizin için araştırdık.

Megapiksel sayısı

Günlük hayatımızda karşılaştığımız fotoğraf makineleri artık yüksek ihtimalle 14 MP’in altında değil bu da fotoğraf makinesiyle ilgilenenleri cezbeden bir özellik.

Çekim kalitesi

Yüksek özellikte sensörlere ve lenslere sahip olan fotoğraf makineleriyle büyük ölçülerde fotoğraf çekilmesi mümkün hale geldi. Satın almadan önce fotoğraf makinesini test etme şansına sahipseniz kesinlikle test edin. Megapiksel özelliği çekim kalitesi iyiyse takılmamanız gereken bir durum.

Makine’nin boyutu ve ağırlığı

Artık piyasada bulunan modellerin ağırlığı ve boyutu çok küçük seviyede tutuluyor. Büyük makine kalmadı denecek kadar az. Fotoğraf makinesinin boyutunun büyüklüğü takılan lensle de alakalı bir durum. Çoğu fotoğraf makinesi artık dokunmatik özelliğe sahip bu durumda buton konulmadan tasarım yapılmasına olanak sağlıyor bu da makinenin boyutunu en küçük seviyeye düşürüyor.

Zoom özelliği

Çoğu makinede bulunan zoom’lar 10x’in altında değil eğer daha fazla zoom yapmak istiyorsanız aldığınız makinenin fiyatı da buna oranla artış gösterecektir. Dijital zoom ve Optik zoom arasındaki farklara satın alırken kesinlikle dikkat edin.

İmaj Stabilizasyonu (Image Stabilizer)

Eğer hareketli ortamda çekim yapacaksanız makinenin IS özelliği kesinlikle bulunması gereken bir özellik. İmaj Stabilizasyonu türkçeye çevrildiği zaman görüntü sabitleme olarak çevrilmesi en doğru tercüme olabilir.

Depolama özelliği

Telefonda bulunan depolama özelliği çok sayıda fotoğraf çekmenize olanak sağlar. Tabi ki fotoğraflarınızı kaybetmek istemeyebilirsiniz bu gibi durumlarda SD kart kullanmanız gerekmektedir. En az 16 GB bir hafıza kartı fotoğraf çekimlerinde size yetecektir. Fakat daha profesyonel fotoğraf çekimlerinde sıkıntı yaratmaması açısından daha yüksek depolama ürünleri tercih edilebilir.

Pil ve Batarya Ömrü

Günümüzdeki çoğu fotoğraf makinesi artık batarya’lı fakat hala kullanılmakta olan pilli modelleri göz ardı edemeyiz. Pil’in bitmesi gibi durumları göz önüne alarak yanınızda yedek pil bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.

Video Kalitesi

Fotoğraf çekmekten öte bazı durumlarda video çekmek isteyebilirsiniz bu gibi durumları da göz önüne alarak HD video kaydı yapan 1080p bir cihaz alabilirsiniz.

Kablosuz bağlantı

Artık çoğu üründe bluetooth , WiFi gibi özellikler yer almaktadır. Eğer sosyal ağ’ları sürekli kullanan biriyseniz internete bağlanabilen bir model almanız sizin için artı bir özellik olacaktır.

Satın alma ipuçları

Işık performansına dikkat edin. Çok büyük sensörlü cihazlar az ışıklı ortamlarda daha iyi görüntüler almanıza yardımcı olur. Eğer çekim yaptıktan sonra baskı almayı düşünüyorsanız çok yüksek çözünürlüğü cihazlara ihtiyaç duymazsınız. Fiyatı buna göre ayarlayabilirsiniz.

Dijital zoom’a değil de optik zoom’a dikkat edin. Dijital zoom yazılımsal birşey’dir ve bu bilgisayarda da yapılabilir bunu unutmayın.

Satın almadan önce cihazı mutlaka deneyin. Satın alırken cihazın daha önce teşhir olarak kullanılmadığına dikkat edin. Cihaz daha önce kullanılmış , yere düşürülmüş ve çekim yapılmış olabilir bu durumlara düşmemek için cihazı satın almadan önce kesinlikle deneyin.

fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler