lostyazilim
tr.link

Fotoğraf Makinesi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır

11 Mesajlar 6.186 Okunma
acebozum
tr.link

Ahmet Ahmet ▪ illâ edep, illâ edep! Kullanıcı
  • Üyelik 01.08.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Proje Yönetimi
  • Konum Sivas
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 1279
  • Beğeniler 386 / 731
  • Ticaret 29, (%100)


2008 yılından sonra sosyal medya üzerine kurulan hayatlar ve a-sosyal olan bir toplumda Fotoğrafçılığın önemi de bayağı bir arttı. Aslında işin doğrusu benlik duygusu fazlalaştı, dikkat çekme isteği fazlalaştı. Böylesine bir toplumda sosyal medya üzerinde iki şey ön plana çıktı. Bunlardan ilki belli bir şaire ait veya herhangi bir kitaptan alınmış ortalama 140 karakter sözler. İkincisi ise paylaşılan Fotoğraflar.

Fotoğrafın bu kadar ön planda olduğu bir ortamda haliyle farklı fotoğraflarla görünmek istemekte bir insanın sanal ortamda isteyebileceği en güzel şey halini aldı. Bu yazı içerisinde sizlere en iyi Fotoğraf hangi makine ile çekilir sorusunu cevaplamayacağım, sadece fotoğraf çekerken ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz makineler ve özelliklerini anlatacağım. Çünkü en pahalı makine en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olanda en iyi romanı yazardı.

Dijital ortam dikkat!
Eskiden SLR makineler mevcuttu ama artık onlar değil DSLR makineler tercih ediliyor. Hatta DSLR devride son yıllarını yaşıyor aynasızlar gövdeler çıktı! Dijital Fotoğrafçılık terimini her yerde duyuyorsunuzdur. Telefondaki yada Dijital makinelerdeki fotoğraflar işte diye aklınızda bir cevapta mevcut ancak Dijital Fotoğrafçılık demek, Fotoğrafçılığın kimyasını değiştirmek demekti. Eskiden karanlık odalar vardı ve fotoğraflar bu odada işlenir, düzenlenir, baskıya alınırdı. Dijital makinelerle çekilen bir fotoğrafı o makine ile karanlık odaya alamazsınız! Çünkü Dijital Fotoğrafçılık demek, Bilgisayar kullanmadan Fotoğrafı kullanamazsınız demektir.



Makine Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konu Başlıkları;

  1. Marka seçimi,

  2. Objektif seçimi,

  3. Optik Zoom özelliği,

  4. Titreşim engelleyici,

  5. ISO aralıkları,

  6. Kullanıcı yorumları,

  7. Hafıza kartı özelliği,

  8. Ortalama ömür.



Ben bir fotoğraf makinesi seçerken sadece bunlara dikkat ederim. Bunların arasında Megapixel değeri neden yok dersiniz mutlaka? Megapixel resmin kalitesine doğrudan etki eden bir özellik değildir. Megapixel resmin kalitesine etki eden bir özellikte değildir. Megapixel demek nokta sayılarının fazlalığı, azlığı anlamına gelir. 13 Megapixel ile çekilen bir fotoğrafı bir apartman uzunluğında afiş olarak rahat çıkartabilirsiniz ve kalite bozulmaz. Kısaca bu demektir megapixel. Sosyal medya üzerinde paylaşılan fotoğraflar, anı olarak çekilen ve baskıya giden fotoğraflarda bu özelliği aramayınız. 16-20Mp çekim yapabilen makinem oldu diye sevinirsiniz ama o fotoğrafları internet ortamında paylaşmak bile sıkıntı yaratır boyut fazlalığından dolayı. 1.3 megapixel değerinde bir makine tabiî ki tercih edilmemeli ancak 20. bilmem kaç MP değerindeki çekimler hafıza kartınızda fazla yer kaplamaktan başka bir işe yaramaz. Sosyal medyada bir fotoğraf paylaşırken bile isterseniz 20 mp görüntü paylaşın, sosyal medya siteleri bu fotoğrafın değerlerini düşürerek paylaşırlar. Onlarda sunucularında ağır boyutlu resim istemiyor! Şimdi 10 mb boyutunda bir fotoğraf yükleyin ve o fotoğrafı tekrar bilgisayarınıza indirin. Bakın bakalım 10 mb olarak mı inecek yoksa 85KB ile maksimum 1MB arasında bir boyutta mı inecek? İşte bu yüzden şu Megapixel saplantınızdan vazgeçiniz. Apple gibi bir firma dünyanın en pahalı cep telefonunu çıkartıyor iPhone adı altında ve rakipleri 13-15 Megapixel değerinde kamera özellikleri sunarken iPhoneda maksimum 8 MP değerinde fotoğraflar çekebilirsiniz. Çünkü Apple insanları resmin kalitesini megapixel ile veriyoruz diye vaatlerde bulunarak dolandırmıyor!




1- Marka Seçimi
Nikon, Canon, Olympus, Sony, Panasonic, Fujifilm, Samsung gibi tercihlerden birini yapacaksınız muhtemelen. Ben seçim yaparken Dijital mantığı ile hareket eden değil, Optik mantıkla hareket eden makine isterim. Yani Fujifilm benim almayacağım tek makinedir. Bunlar dışında eğer bir DSLR makine alacaksanız Fuji dışında diğer markaların ürünlerini inceleyebilirsiniz. Ben Nikon kullanıyorum. Seçim yaparken Canon ile Nikon arasında kalmıştım ancak Galatasaraya milyon EUROlar vererek sponsor olan Nikon tercihimde önemli rol oynadı. DSLR değil de Dijital makine alacaksanız, tatillerde, önemli günlerde çekimlerde kullanabileceğiniz pratik ve küçük bir makine istiyorsanız Samsung, Sony ve Canon markaları üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. DSLR makine alacaklara son önerim ise kesinlikle en üst modellerini almamalarıdır. Fotoğrafçılığa yeni başlayan kişiler giriş seviyesinde makinelere göz atsınlar. Fotoğrafçılığı tam anlamıyla öğrenmeniz ve iyi fotoğraflar yakalamanız uzun zamanınızı alacak. Bu süreci giriş seviyesinde karışık ve kafa yormayan bir makine ile atlatırsanız daha çabuk öğrenirsiniz ve bir anda bunalıp vazgeçmezsiniz. Giriş seviyesi makinelerinde ise Canon 650D ideal bir makinedir, Nikonda ise D5100, D5200 gibi modeller tercih edebilirsiniz. İkisi arasında seçim yapmakta zorlanmayın. Hangi markaya saplantınız varsa gidip onu alın çünkü bu üç modelde aynı özelliklere sahiptir. Üstünlükleri yada düşük kaldıkları noktaları yoktur. Tam Profesyonel makinelere oranla daha hafif ve kullanışlıdırlar. Size işi öğrenmenizde yardımcı olacaklar.



2- Objektif Seçimi;
Dijital makine alacaklar bu bölümü geçebilir. Objektif sadece DSLR gövdeleri ilgilendiren bir konudur. Yukarıda bahsettiğim gibi Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız objektif seçimi yapamazsınız ve kimse size yardımcı olamaz. Fotoğrafçılığı öğrenirken aynı zamanda ne çekmek istediğinizi de öğreneceksiniz ve o zaman Objektif seçimi yapacaksınız. Giriş seviyesinde ki ideal objektif 18-55mm objektiflerdir ancak benim önerim 18-135mm aralığında objektifler kullanmanızdır. 18-55mm lensler ile o çok istediğiniz kişi net, arka plan bulanık özelliğini kullanamazsınız. Bir karıncanın gözünü çeken kişilerin kullandığı objektif ile bir şehri bütünüyle ele alan fotoğrafları çeken kişilerin kullandığı objektif aynı değildir unutmayın. Enstantane, Diyafram ve ISO üçlüsünü çözmeden, fotoğrafçılığı öğrenmeden, fotoğraf çekmeyi öğrenmeden sakın objektif almayın pişman olursunuz! Bugün bir objektifin değeri 500 TLden başlar. Birde unutmadan hatırlatayım; Nikon D3100, D5100, D5200 gibi gövdelerde oto-focus özelliği yoktur. Bu nedenle alacağınız lensin bu özelliğinin bulunmasına dikkat edin. Yani bir diğer değişle bu özellik olmadan kişi netlemeyi otomatik olarak makineye yaptıramazsınız.

3- Optik Zoom Özelliği;
Küçük dijital makine alacaklar bu bölümü dikkatlice okuyunuz. Firmalar gazete reklâmlarında, ürün özelliklerinde 20x bilmem kaç değerinde dijital zoom özelliği mevcut derler. Dijital zoom demek gerçek anlamda yakınlaştırma değildir. Çektiği fotoğrafı kırparak size sunar sadece ve yakınlaştırılmış gibi görürsünüz ancak netlik gider. Sadece Optik zoom gerçek yakınlaştırmadır. 5x değerinde optik zoom özelliği olan bir makine 20x değerinde dijital zoom özelliği olan bir makineden kat kat üstündür. Sizler sadece özel günlerde kaliteli fotoğraflar yakalamak istiyorsunuz, net fotoğraflar istiyorsunuz. Bunları yaparken yakınlaştırma ihtiyacı illaki duyacaksınız ve optik zoom size istediğinizi sunacaktır.

4- Titreşim Engelleyici;
Dijital ve DSLR gövdelerde artık titreşim engelleyici özelliklerde mevcut. Bunun anlamı ellerinizdeki titremeyi makine görüntüye yansıtmaz yada en aza indirir. Özelliklede gece çekimlerinde ISO değerini yükseltmeniz gerekecek ve ISO değeri yükseldikçe makinenin ışığa olan hassasiyeti artacak. Böyle bir durumda hissetmediğiniz titreme bile görüntüyü bozarken bu özellik bunu engelleyecek.

5- ISO Aralıkları;
Profesyonel fotoğraf makineleri ile çekim yaparken sadece gündüz çekimleri yapmazsınız sanırım? Akşam, gece bir şehrin lambaları yada bir manzarayı ele almak için ISO yükseltmeniz gerekebilir. Çünkü Diyafram ve Enstantane ayarları ışığı sıfırlamaya yetmeyebilir ve gözünüzün gördüğünü makine görmeyebilir. Bu yüzden ISO önemli bir husustur. Benim önerdiğim ISO hassasiyetleri 100-6400 Aralığıdır. Yukarıda bahsettiğim Nikon ve Canon DSLR gövdeler bu hassasiyetleri karşılayabilen makinelerdir. ISO hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Enstantane, Diyafram ve ISO adındaki makalemi inceleyebilirsiniz.

6- Kullanıcı Yorumları;
Bir makine almadan önce internette alışveriş sitelerinde, forumlarda bu makineyi kullanan kişilerin yorumlarını mutlaka inceleyiniz. Her şey istediğiniz gibi olan bir makine bazen toplu üretimlerdeki bir hatadan dolayı belli bir süre sonra bozulabiliyor. Bu yüzden her şeyi ile kullanıcı yorumlarını 1 saatinizi ayırarak inceleyiniz. Özellikle DSLR makine alacak kişiler almadan önce benimle iletişime geçebilirler.

7- Hafıza Kartı Özelliği;
Öncelikle dijital makine alacak kişiler için 4GB bir hafıza kartının yeterli olacağını düşünüyorum. DSLR makine alacak kişiler ise 32 GB ile 64 GB arasında bir tercih yapmalılar. Uzun yolculuklara çıkıp çok fotoğraf çekerim diyorsanız en az 32 GB hafıza kartına sahip olmalısınız. Son çıkan makineler 16MP değeri altında değil bu yüzden her bir fotoğraf en az 4-5 MB boyutunda olacak. Tüm bu fotoğrafları saklayabilmeniz içinde bu 32 GB hafıza kartına sahip olmak zorunda kalacaksınız. Tabi ki bunları alırken makinenizin desteklediği maksimum hafıza kartı boyutunu öğrenmeyi unutmayınız.

8- Ortalama Ömür;
Dijital makinelerde 7-8 sene idare etsin yeter diyebilirsiniz. Zaten verdiğiniz ücretler o kadarda yüksek ücretler olmadığı için sizi 7 sene idare edebilecek bir makine yeterlidir. DSLR makine alacak kişiler ise bu makineyi bazen 15 yıl kullanmak durumunda kalacaklardır. DSLR makineler pahalı makinelerdir, alacağım makine dayanıklı olsun dersiniz, 500.000 çekim yapabileyim dersiniz. Nikon ve Canonun giriş seviyesinde ki o makineler sizi uzun süre idare edecektir emin olun. Kaç tane çekim yapabileceğiniz ise makine değil lense bağlıdır. Ama onun içinde pek meraklanmayın sizi 7-8 sene ayakta tutarlar.

İşte hepsi bu kadardı. Fotoğrafçılık ve Fotoğraf adına daha çok makale yazacağım gibi görünüyor. Her şeyden önce yukarıda da belirttim bir kez daha tekrarlıyorum; en pahalı makine en iyi fotoğrafı çekmez. Fotoğraf demek ışık ve açı demektir. Bu işin en iyileri olan kişiler için kullanılan makine o kadarda önemli değildir. Bir dijital makineyle bile istediklerini çekebilirler bazen. Fotoğrafçılığın ne olduğunu öğrendikten sonra fotoğrafın ne olduğunu öğrenmeye geçebilirsiniz.

Bu makale 28 Mart 2014 tarihinde ahmetyerli.com.tr üzerinde yayımlanmış olup, tek paylaşılan forum burasıdır. Makaleyi kendi sitenizde kaynak göstermek koşulu ile paylaşabilirsiniz. Yazı kaynağı alt kısımda yer almaktadır.

Kaynak: http://www.ahmetyerli.com.tr/fotograf-makinesi-secimi-nasil-yapilmalidir/
cgrclk saltuntas GameBoys61

kişi bu mesajı beğendi.

elektronikssl
webimgo

ahmetcivelek ahmetcivelek osuranbaykuş Kullanıcı
  • Üyelik 03.12.2013
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Gemi Operatörü
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad A** C**
  • Mesajlar 136
  • Beğeniler 58 / 64
  • Ticaret 0, (%0)
Döktürmüşsün yine, ellerine sağlık adaş. Aldığımız bilgilerle bakalım ne kadar iyi fotoğraflar çekeceğiz. :rolleyes:
Ahmet

kişi bu mesajı beğendi.

"Paylaşmak, erdemdir."

Ahmet Ahmet ▪ illâ edep, illâ edep! Kullanıcı
  • Üyelik 01.08.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Proje Yönetimi
  • Konum Sivas
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 1279
  • Beğeniler 386 / 731
  • Ticaret 29, (%100)

ahmetcivelek adlı üyeden alıntı

Döktürmüşsün yine, ellerine sağlık adaş. Aldığımız bilgilerle bakalım ne kadar iyi fotoğraflar çekeceğiz. :rolleyes:


Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana adaşım. Önümüz yaz ve ilçeye taşınacağız. Bu yaz orada o kadar çok çekim yapabileceğim şey varki. :)
ahmetcivelek

kişi bu mesajı beğendi.

kelebek kelebek WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Geliştirici
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 3142
  • Beğeniler 60 / 764
  • Ticaret 5, (%100)

Ahmet adlı üyeden alıntı

Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana adaşım. Önümüz yaz ve ilçeye taşınacağız. Bu yaz orada o kadar çok çekim yapabileceğim şey varki. :)


Bekliyorum hocam oradaki resimlerinizi :) bir de size bir sorum var bir fotoğraf makinası video kamera olarak kullanılabilir mi ?
Ahmet

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
wmaraci

saltuntas saltuntas WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)
10 numara yazı olmuş...
Ahmet

kişi bu mesajı beğendi.

Ahmet Ahmet ▪ illâ edep, illâ edep! Kullanıcı
  • Üyelik 01.08.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Proje Yönetimi
  • Konum Sivas
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 1279
  • Beğeniler 386 / 731
  • Ticaret 29, (%100)

kelebek adlı üyeden alıntı

Bekliyorum hocam oradaki resimlerinizi :) bir de size bir sorum var bir fotoğraf makinası video kamera olarak kullanılabilir mi ?

Dijital ve DSLR makinelerin genellikle %98'i video çekim yapabiliyor. Özellikle DSLR makinelerde Video çekimi 1080p kalitesine ulaştı. Tripod ile sabitlenip çekim yapıldığı zaman tam profesyonel kalitede videolar elde edebiliyorsunuz. Normal Dijital makinelerde video çekimini ise pek önermiyorum. Dijital göstergeleri çözünürlükleri biraz düşük olduğu için makinenin ne çektiğini gösterge panelinden tam anlamıyla göremiyorsunuz buda ortaya kusurları çıkarıyor. DSLR makinelerde bir konferans, toplantı, miting gibi geniş açılı ortamları çekebilmek için standart lens olan 18-55mm yeterli oluyor. 55-200mm lens ile çekim yapanlarda var fakat bu lens dar ortamları geniş açıyla alamıyor. Bu tür çekimler için hem geniş açı alabilmek hemde uzak mesafeyi yakınlaştırmak için önerdiğim lens 18-135mm lenslerdir. :)

nispet adlı üyeden alıntı

10 numara yazı olmuş...

Teşekkür ederim, sağ olun. :)
 

 

saltuntas saltuntas WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek blog yazarlığı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 985
  • Beğeniler 42 / 391
  • Ticaret 92, (%99)

Ahmet adlı üyeden alıntı

Dijital ve DSLR makinelerin genellikle %98'i video çekim yapabiliyor. Özellikle DSLR makinelerde Video çekimi 1080p kalitesine ulaştı. Tripod ile sabitlenip çekim yapıldığı zaman tam profesyonel kalitede videolar elde edebiliyorsunuz. Normal Dijital makinelerde video çekimini ise pek önermiyorum. Dijital göstergeleri çözünürlükleri biraz düşük olduğu için makinenin ne çektiğini gösterge panelinden tam anlamıyla göremiyorsunuz buda ortaya kusurları çıkarıyor. DSLR makinelerde bir konferans, toplantı, miting gibi geniş açılı ortamları çekebilmek için standart lens olan 18-55mm yeterli oluyor. 55-200mm lens ile çekim yapanlarda var fakat bu lens dar ortamları geniş açıyla alamıyor. Bu tür çekimler için hem geniş açı alabilmek hemde uzak mesafeyi yakınlaştırmak için önerdiğim lens 18-135mm lenslerdir. :)

Teşekkür ederim, sağ olun. :)


Web sitenizi de inceledim bu konularda bayağı ilgi ve bilginiz var.
artık takip ettiğim siteler de sizinde siteniz var...
Ahmet

kişi bu mesajı beğendi.

kelebek kelebek WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Geliştirici
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 3142
  • Beğeniler 60 / 764
  • Ticaret 5, (%100)

Ahmet adlı üyeden alıntı

Dijital ve DSLR makinelerin genellikle %98'i video çekim yapabiliyor. Özellikle DSLR makinelerde Video çekimi 1080p kalitesine ulaştı. Tripod ile sabitlenip çekim yapıldığı zaman tam profesyonel kalitede videolar elde edebiliyorsunuz. Normal Dijital makinelerde video çekimini ise pek önermiyorum. Dijital göstergeleri çözünürlükleri biraz düşük olduğu için makinenin ne çektiğini gösterge panelinden tam anlamıyla göremiyorsunuz buda ortaya kusurları çıkarıyor. DSLR makinelerde bir konferans, toplantı, miting gibi geniş açılı ortamları çekebilmek için standart lens olan 18-55mm yeterli oluyor. 55-200mm lens ile çekim yapanlarda var fakat bu lens dar ortamları geniş açıyla alamıyor. Bu tür çekimler için hem geniş açı alabilmek hemde uzak mesafeyi yakınlaştırmak için önerdiğim lens 18-135mm lenslerdir. :)

Teşekkür ederim, sağ olun. :)


Çok saolun hocam zamanınız olursa onun hakkında da bir yazı yazarsanız bizi daha iyi aydınlatırsınız
Ahmet

kişi bu mesajı beğendi.

Ahmet Ahmet ▪ illâ edep, illâ edep! Kullanıcı
  • Üyelik 01.08.2011
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Proje Yönetimi
  • Konum Sivas
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 1279
  • Beğeniler 386 / 731
  • Ticaret 29, (%100)

nispet adlı üyeden alıntı

Web sitenizi de inceledim bu konularda bayağı ilgi ve bilginiz var.
artık takip ettiğim siteler de sizinde siteniz var...

Fotoğraf ve Fotoğrafçılık ile ilgili son birkaç ay içerisinde çok şey öğrendim. İnsanlara yansıtmaya çalıştığım şey ise bunları öğrenmek isterken kafaları kurcalayan sorular, yanıtı olmayan sorular belki basit olacak ama kimse tarafından bilgi verilmeyen konuları yansıtmak. İnsanlardan öğrendiklerim ile fotoğraf makinesinde gördüklerim, çektiklerim çoğu zaman aynı şeyler olmadı. Benim amacım sunduklarım ile insaların karşılaşacağı sorunların cevabının aynı olması. :)

kelebek adlı üyeden alıntı

Çok saolun hocam zamanınız olursa onun hakkında da bir yazı yazarsanız bizi daha iyi aydınlatırsınız

İskenderun çekimleri hakkında yazı ve görselleri paylaşan bir paylaşım yaptıktan sonra bu konu hakkında bir makale yazacağım. Öneriniz için teşekkür ederim.
 

 

kelebek kelebek WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Geliştirici
  • Konum Malatya
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 3142
  • Beğeniler 60 / 764
  • Ticaret 5, (%100)
Teşekkürler hocam maalesef bir çok konuda Türkçe kaynak sıkıntısı var umarım insanlar artık bu tür işleri işsizlik olarak görmeyi bırakır
Ahmet

kişi bu mesajı beğendi.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al