Eğer sokakta rastladığınız bir insana veya yolculuk ederken gözünüze ilişen bir manzaraya baktığınızda gözünüzde bir fotoğraf karesi canlanıyorsa fotoğrafçı gözüne sahipsiniz demektir. Bu fotoğrafçılık yapabilmek için gerekli olmakla birlikte tek başına yeterli olmayacaktır. Fotoğrafçılık, görsel zeka kadar devamlı gelişim gerektiren bir iştir ve kendinizi bu alanda geliştirebilmeniz için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekecektir.

Öncelikle fotoğrafçılığın bir pratik meselesi olduğunu unutmamak gerekir. Fotoğraf çekebilmek için görseli iyi algılamak yeterli değildir. Fotoğraf sanatına ne kadar hakim olursanız olun, pratiği yitirdikten sonra iyi fotoğraflar çekmeniz zorlaşacaktır. Bu yüzden fotoğraf makinesinin dolabınızda değil çantanızda olması gerektiğini unutmayın. Fırsat bulduğunuz her an çekim yapmak pratik kazanmanızı sağlayacaktır. Bunun için kendinize vakit ayırmakta zorlanıyorsanız bir fotoğraf kulübüne katılabilirsiniz. Böylece hem sık sık düzenlenen etkinliklere giderek fotoğraf çekmek ve başka fotoğrafçılarla çektiğiniz fotoğraflar üzerine konuşmak faydalı olacaktır.

Fotoğraflarınızı yayınlamak için kendinize bir web sitesi açmanız faydalı olacaktır. Facebook gibi sosyal platformlarda fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz ancak çalışacağınız kişilerin sizi doğrudan bulabileceği bir web sitesine sahip olmanız daha faydalı olacaktır. Sosyal paylaşım sitelerindeki emek hırsızlığını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Facebook’a yüklenen bir fotoğrafı paylaşmak veya bilgisayara kaydetmek oldukça kolaydır. Bu yüzden fotoğraflarınızı kendi resmi web sitenize yüklemek ve çalışmalarınız için örnek tescil eden fotoğraflar seçmek faydalı olacaktır.

Fotoğraf arşivi oluşturmak hem çalışmalarınızı gözden geçirmenizi sağlayacak hem de çalışmalarınızı tanıtabilmek için fotoğraf seçmenizi kolaylaştıracaktır. Fotoğrafların konusuna, temasına göre fotoğrafları gruplara ayırarak etiketleyebilir ve bir sıraya koyabilirsiniz. Çalıştığınız her konuda böyle bir fotoğraf arşivi oluşturabilir ve çalışmalara devam ettikçe kendinizi geliştirmek için fotoğrafları bu arşive koyabilirsiniz. Böylece kaydettiğiniz ilerlemeyi görmeniz de kolay olacaktır.

İlginizi çeken birçok alan olabilir ancak fotoğrafçılığın her alanında uzmanlaşmanız oldukça zordur. Fotoğrafçılık disiplinli bir şekilde ilerlemesi gereken bir yetenektir. Örneğin kendinizi manzara ve doğa fotoğrafları alanında iyi hissediyor ve model çalışmalarında istediğiniz başarıyı elde edemiyorsanız siz bir doğa fotoğrafçısısınız demektir. Bu alanda ilerlemek sizin için daha faydalı olacaktır. Elbette bütün alanları deneyebilir, ilgi duyabilirsiniz ama fotoğraf çekerken en yatkın olduğunuz alanı bularak ona göre ilerlemeniz faydalı olacaktır.

Kaynak: Fotoğrafçılık İçin Bazı İpuçları