Portre ve moda fotoğrafları çekerken model çalışması yapmak gerekecektir. Bir model ile çalışırken sadece doğru ışığı veya pozisyonu yakalamak yeterli değildir. Fotoğrafçının model ile kurduğu iletişim son derece önemlidir. Çünkü fotoğraf her şeyden önce bir sanat eseridir, belli bir duygu taşıması gerekir ve fotoğrafçı ile model arasındaki etkileşim doğru kurulmazsa modelin istenilen duyguyu vermesi oldukça zor olacaktır. Fotoğrafçılıktan para kazanmak, tatmin edici miktarlar elde etmek mümkündür ancak fotoğraf bunun için çekilmemelidir. Kadrajdan bakıldığında görülen şey para olduğu sürece fotoğrafta istenen ruhu yakalamak mümkün olmayacaktır ve model de bu durumdan etkilenerek duygusuz, nötr pozlara bürünecektir.

Model bulmak için ajanslara, facebook sayfalarına veya modellerin kendilerini tanıttığı çeşitli sitelere göz atılabilir. Çalışma yapmadan önce bir plan belirlenmeli, fotoğrafın teması oluşturulmalı ve oluşturulan bu temaya uygun bir model seçilmelidir. Örneğin bir kıyafet tanıtımı yapılacaksa, kıyafete uygun bir arka plan belirlenmeli ve bu kıyafeti üzerinde taşıyabilecek bir model seçilmelidir. Seçilen model tanıtılan kıyafet ile uyumlu olmalıdır. Modellere her an ulaşabilmek için bir portföy oluşturmak faydalı olacaktır. Ajansların, modellerin, fotoğraf ve makyaj sanatçılarının facebook sayfalarında fotoğrafları bulunan modellerden bir portföy oluşturulabilir.

Model çalışması yaparken en önemli husus modelin kendini rahat hissetmesini sağlamaktır. Model, para için katlandığı zorunlu bir iş yaptığını değil bir sanat eserinin parçası olduğunu düşünmelidir ve fotoğrafçı ona bu şekilde hissettirmelidir. Model gergin, sinirli, stresli veya aşırı heyecanlı olursa bu durumun fotoğrafa yansıması hiç zor olmayacaktır. Çalışılacak model deneyimsiz ise heyecanlı ve stresli olması normaldir. Fotoğrafçı, modelin kendini iyi hissetmesini sağlayarak heyecanını dindirmeli ve ona iyi bir deneyim kazandırabilmelidir. Model sadece bir nesne olarak görülmemelidir. Onun fikirlerine önem vermek ve yaratıcılığını sergilemesine müsaade etmek fotoğraf çalışmasının daha verimli olmasını sağlayacaktır. Modele sadece fotoğraf çekimi esnasında komutlar vermek kendini edilgen hissetmesine sebep olur bu yüzden fotoğrafçı çalışmaya başlamadan önce model ile konuşmalı, çalışmanın temasını ve fikirlerini anlatmalı, modelin sunacağı fikirlere de açık olmalıdır.

Modelin de yasal olarak bazı haklara sahip olduğunu unutmamak gerekir. Fotoğrafların ileriki zamanlarda kullanımı için modelden izin almak gerekebilir. Özellikle kurumsal bir çalışma yapmadan önce model ile bir sözleşme imzalanmalı ve buna göre hareket edilmelidir.

Kaynak: Model Çalışmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler