Fotoğraf sanatçılığı, sahip olunan fotoğraf dallarının birinde ya da birkaçında uzman olmayı gerektirmektedir. Bu uzmanlıklar arasında düğün fotoğrafları, doğum fotoğrafları, ürün fotoğrafları gibi seçenekler olduğu gibi, genel anlamda moda fotoğrafçılığı da oldukça önemlidir. Moda fotoğrafçılığı, uğraşılan temel işlemler ve yapı itibari ile, daha fazla yaratıcılığa dayalı olduğu için fotoğraf sanatçılarına zevkli bir iş olarak gelmektedir.

Fotoğraf dünyası içinde, sınırsız bir yaratıcılığa sahip olunan dallardan biri, moda fotoğrafçılığı şeklinde bilinmektedir. Çünkü konu insandır, insan olan yerde zenginlik ve derin anlam da doğal olarak artacaktır. Bu şekilde olayın özü fotoğraf sanatçısının algılarına bırakılmış olacaktır.

Estetik ve kompozisyon odaklı kaygıların öne çıktığı model çekimleri, fotoğrafın niteliğine göre de isimlendirilebilmektedir. Örneğin, estetik kaygıların yoğun olduğu çalışmalara genel anlamda “moda fotoğrafçılığı” ismi verilse de, kompozisyon merkezli fotoğraf çekimlerine “portre fotoğrafçılığı” denilmektedir.

Estetik odaklı moda fotoğrafçılığı çalışmalarında en iyi sonuçlar, stüdyo ortamlarında alınmaktadır. Eğer fotoğraf dış mekanda çekilecekse, ışık ve bazı teknik şartlar sağlandıktan sonra stüdyo şartları aranmayabilmektedir.

Dış mekan fotoğraf çekimleri için ilk bilinmesi gereken, reflektör kullanımı gerekliliğidir. Işığın çok sert olduğu saatlerde, modele reflektör ile doğrudan bu ışığı yansıtmak iyi sonuçlar vermeyeceği için, bu sefer de difüzör kullanımı gerekmektedir. Çünkü difüzör, ışığı yayar, dağıtır ve yumuşatır. Model ile ışık kaynağı arasında geçirgen bir yapı olarak kendini göstermektedir. Difüzör kullanılmadığı durumlarda, ışık biraz daha yumuşak gelirken, rekleftörün modele yakın tutulması ile sonuç alınmaya çalışılır.

Dış mekan çekimleri için flaş veya dolgu flaş teknikleri uygulanacaksa, bu ışıkların açıları çok iyi ayarlanmalıdır. Işık eğer doğrudan modele patlatılacaksa, görselliğin bozulmaması için açı çok burada devreye girmektedir. Flaş ışıkların gücü de, fotoğraf için ayarlanabilmektedir. Dolgu flaş gibi ışık kaynağına destek olan bir ışık türünün kullanım açıları ve gücü de oldukça önemlidir.

Dış mekan çekimlerinde konsept öğeleri oldukça önemlidir. Örneğin eski bir bina, düz bir duvar ya da estetik bir fon işimizi görecektir. Bu konuda, yaratıcılık ve program becerileri de büyük önem taşımaktadır. İyi bir kurgu, güzel bir arka fon, bilgisayarda rahat oynanabilir öğeler ve model duruşu, dış mekan çekimlerini anlamlı kılan maddeleri temsil etmektedir. İyi bir fotoğraf sanatçısı, dış mekan çekimlerinde doğrudan başarıyı yakalamak için teorik konular ile pratik uygulamaları doğrudan birleştirebilmelidir.

Kaynak: Dış Mekan Model Çekimleri İle İlgili Bilinmesi Gerekenler