Fotoğraf makinelerinde, kamerayı çalıştırmak için önceden ayarlanmış farklı modlar bulunmaktadır. Bunların en önemlileri P, Av, Tv, M modlarıdır. Peki, hangi pozisyonda, hangi mod kullanılmalıdır? Bu yazımızda hangi modun, hangi çekime daha uygun olduğunu sizlere anlatacağız.

Nixon ve diğer markalarda bu seçenekler diğerlerinden biraz farklıdır. Av modu A olarak, Tv Modu ise bu makinelerde S olarak adlandırılır. Size hangi ayarların ve program modlarının çektiğiniz fotoğrafı nasıl etkileyeceğini anlatacağız. Bazı kameralar farklı konumlara sahiptir, bazı kameralar ise profesyoneldir ve tam otomatik modlara sahiptir. Kendi seçimlerinizi, kendinizin tercih etmenizi öneririz. Daha az fotoğrafçılık deneyimine sahip kişilere spor modu, portre modu seçeneklerini tercih etmelerini öneririz. Bazı özel çekimlerde ise, önceden ayarlanmış modlar ayarlanmalıdır. P,A,S,M modlarını bu makalemizde sizlere anlatmaya çalışacağız. Dilediğiniz çekim için, dilediğiniz modu kullanabilirsiniz.

P (Program) Modu

Bu mod, kontrolü makineye bırakmayı sevmeyenlerin tercih ettiği bir moddur. Sahnenin pozunu ölçer, uygun diyafram ve anlık hızı seçer. Bu seçenek, mevcut ışık miktarını, ışık hassasiyetini kullanılan lense göre yapar. İlk etapta, kamera bulanıklığını önlemek için, yeterince hızlı bir örtücü hızına sahiptir.

P modunda, pozlama ayarları dışındaki tüm ayarları kendiniz yapabilirsiniz. Titreşimsiz bir diyafram, daha yakın, daha derinlemesine bir fotoğraf çekme şansına sahipsiniz. Fotoğrafınızda yeterli ışık olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. P modunun avantajları diğer modlardan daha azdır. P modunda obturatör hızını ve diyfram ayarını ayarlamak için, tekerleği açıp, deklanşör hızını yavaşlatacak şekilde çevirebilirsiniz. Bu da açıklığı kapatacak, daha derin olmasını engelleyecektir. X kamera pozlama modunu kullandığınızda parlak (+)veya koyu resimler(-) elde etmeniz mümkündür. Diyaframı açın ve hızlı enstantane hızı dışında başka bir yol seçin. Aşırı pozlama için düzenli olarak P modunu tercih edin. Kamera ayarlarıyla sürekli meşgul olmak istemiyorsanız ve iyi pozlanmış fotoğraflar çekmek istiyorsanız P modunu seçebilirsiniz.

Tv ( Zaman) Modu

Tv modu, Nixon türü makinelerde S olarak adlandırılır. Bu modda, deklanşöre odaklanmak gerekir. Diyafram ise otomatik olarak ayarlanır. Enstantaneyi kendiniz ayarlayabilirsiniz. Eğer deklanşör hızını engellemek istiyorsanız, bu modu kullanmanız tavsiye edilir. Hareket eden bir nesneyi yakalamak için bu modu tercih edebilirsiniz. Hareket eden nesneyi yakalamak için, daha yavaş bir deklanşör hızı tercih edebilirsiniz. Tv modunda, ölçülen pozlamayı ayarlamak için, (+) ve (-) işaretlerini kullanabilirsiniz. Spor fotoğrafçıları tarafından genellikle bu mod kullanılmaktadır.

Av-A ( Açıklık Değeri)

Av olarak adlandırılan bu mod, Nixon tipi markalarda A olarak adlandırılır. Bu modda, doğru diyaframı kendiniz seçebilirsiniz. Bu mod, kamera tarafından ölçülen pozlamaya göre, uygun obtüratör hızını bulur. Eğer fotoğraf alanında belli bir derinliğe sahip olmak istiyorsanız bu modu kullanabilirsiniz. Portre fotoğrafçılığı için uygun bir moddur. Kamera tarafından ölçülen pozlama ayarlarını düzenlemek için(+) ve (-) kullanabilirsiniz. Objektifin maksimum ayarlarını kullanmak genellikle en mantıklı seçimdir. Maksimum pozisyonda, daha az keskin bir fotoğraf ortaya çıkar. Objektiflerinizi f/1.28, f/2.8, f/3.2 ayarlarında ayarlayabilirsiniz.

M (Manuel ) Mod

M modu ile çalışırken tüm ayarları kendiniz yapmak zorundasınız. Diyafram ve enstantane hızını kendiniz seçebilirsiniz. Eğer kameranız ikinci bir tekerleğe sahipse, deklanşör ve diyafram seçebilirsiniz. Eğer tek bir tekerleğe sahipse, Av ile birlikte kameranın arkasındaki bir düğmeye basabilirsiniz. Ardından da diyaframı ayarlamak için tekerleği çevirin. Sonra da deklanşör hızını ayarlayın. Manuel mod, zorlu ışık koşullarında kullanılabilen bir moddur, güçlü arka aydınlatma mevcuttur. Manuel ayarlar için, gerekli stüdyo flaş ve strobist tarzı ile çalışmak gerekir. Işık resim çekince yanar ve fener onlara katılır, böylece ışık daha güçlü olur. Eğer etkili ve güzel bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, en iyi deklanşör hızı ve diyafram ayarını yapmanız gerekir.

B ( Ampul) Mod

Diğerleri ile karşılaştırıldığında bu mod, olağanüstü bir moddur. Bu modda döner tekerleği kullanarak, diyaframı, deklanşör hızı için de deklanşör düğmesine basma hızını belirlemek gerekmektedir. Yarım saniye süreyle deklanşör düğmesine basın, sonra da iki dakika basılı tutun. Bu süre içerisinde, deklanşörü açın. Ampuller, en iyi uzaktan kumanda ve tripod ile birlikte kullanılmalıdır. Gece fotoğraf çekmek istiyorsanız bu modu kullanabilirsiniz. Fotoğraf çekiminde çoğunlukla bu moda kullanılmaktadır.

Kaynak: Fotoğrafçılıkta mod ayarları