Fotoğraf Tarihi

Fotoğrafın tarihi 1820 yıllarında başlıyor. O dönem ki abscura kameralar oldukça popülerdi. 1981 yıllarında ilk dijital kameralar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Ve son olarak en etkili ürün olan adobe photoshop dijital görüntüleri düzenleme programı 1990 yılında piyasaya sürüldü. Bu muhteşem bir yenilik oldu. Adobe Photoshop öyle ki fotoğrafın kalitesini arttırırken, diğer yandan fotoğrafın boyutunu bambaşka noktalara taşınmasına vesile oldu.

İlk resimler 1816

İlk fotoğraf 1816 yılında Joseph Nicephore Niepce tarafından resmedildi. Bir kutuda küçük bir delik açarak elde ettiği ilk fotoğraf son derece önemliydi. Kutuda açtığı deliğe ışığa duyarlı plaka ve arka duvarına da bir resim yerleştirdi. Bu ilk fotoğrafta uygulanan çekim yöntemi aslında hiç değişmedi. Kutudaki küçük delik şimdilerde lens olarak biliniyor, ışığa duyarlı arka resim ise elektronik sensör çipi olarak kullanılıyor.

Işığa arka

İlk resim ile fotoğrafçılık alanında büyük değişiklikler oldu. ilk gelişme ışığa duyarlılık ile başladı. İlk resimden bu yana fotoğrafçılık alanında çok fazla yenilikler oldu. Işığa duyarlığı arttırmak için öncelikli olarak gümüş iyodür ve gümüş nitrat ile denemeler yapıldı. Daha sonra gümüş nitrat ve tuz çözeltileri ile üretilen bir kağıt geliştirildi. Fotoğrafı sabitlemek son derece gerekliydi. Işığa duyarlı olan ve bir süre sonra siyah bir görüntü sunan bu gelişme oldukça önemliydi. Hızın son derece önemli olduğu fotoğraflamada, fotoğraf sabitlemenin amacı resmin kalıcı olmasıydı. Fotoğrafı sabitlemek için kullanılan ışığa duyarlılık konusunda etkili olan gümüş nitratın hasiyetini azaltmak için magnezyum tozu ile flaş tasarlandı. Fotoğrafçı için en etkili silah olan deklanşör hızı bu sayede en düşük düzeye indirildi.

1930 döneminin olumsuzlukları

İlk negatif fotoğraf 1850 yılında geliştirildi. Negatiften kağıt üzerine aktarım sırasında etkili bir kopyalama sağlandı. Elde edilen görüntü benzersizdi. Bu uygulama gerçekleştirilirken gümüş bromür jelatin tabakasının içinde cam plakalar bulunuyordu. Oldukça kolay ulaşılır hale gelmesi ise 1888 yılının Temmuz ayında Eastman Kodak Kamera markası ile piyasaya sürülmesi ile başladı. ‘düğmeye basın, gerisini bize bırakın’ sloganı ile ortaya çıkan 35 mm negatiflere sahip ürün 1930 yılına kadar birebir kullanıldı. 1930 yılında bu kadar geniş bir negatife sahip makineler ancak eski analog makinelerde kullanılmaya devam etti. Bunların yanı sıra geçmişte 6 ile 60 mm arasında genişliğe sahip negatiflerde kullanılmıştır.

Karanlık Oda 1930 – 2000

1930 ve 2000 yılları arasında, siyah ve beyaz fotoğraf filmleri karanlık bir odada geliştirilmiştir. Profesyonel veya amatör olarak fotoğrafçılık yapan herkesin bir karanlık odası mevcuttu bu dönemlerde. Negatiflerin film rulosu halinden fotoğraf kağıdına ışık parlatma yöntemi ile saniyeler içinde aktarılmasıydı tüm olay. Uzun süre ışığa maruz kalması durumunda ise resim karanlık bir hal alırdı. Bu yöntem ile fotoğrafın kusursuz olması için üç farklı havuza daldırılması gerekiyordu. Ancak bu şekilde resim kağıda sabitlenebiliyordu. Karanlık odaların en etkileyici yanı ise kırmızı ışık kullanılmasıydı. Bunun sebebi ise kırmızı ışığın fotoğrafa hiçbir zararı olmamasıydı. Kullanılan havuzlarda kimyasallar birleştirilir ve son olarak fotoğraf durulanırdı.

Renkli fotoğraflar 1960

ilk renkli fotoğraf 1860 yılında yapmış olmasına rağmen, tüketiciler için ilk renkli fotoğraflar sadece 1960 civarında yapılmıştır. Bu dönemde elde edilen renkli fotoğraflar ne yazık ki gerçekliği yansıtmamaktaydı. Nedeni ise fotoğrafta kısım kısım kırmızı tonları görünüyordu. Lensler geri ışığa duyarlı hale geldikçe fotoğraflar daha da gerçekliği yansıtan hale geldi. Aslında 1820 den buyana kullanılan lenslerde genel bir değişiklik olmamıştı. O dönemin yani 1930’lu yılların en öne çıkan ve en pahalı lens türü F 1.8 ve F 1.4 idi. Bu lenslerin ışık hassasiyeti o döneme göre oldukça iyiydi.

Kaynak: Fotoğraf Tarihi