Fotoğraf sanatçısı olmak, fotoğraf sanatı ile ilgili her detaya hakim olmayı gerektiriyor. Yetenek ve tecrübe ile harmanlanan fotoğraf sanatçılığı, başarılı kareler ve estetik açıdan tatmin edici görüntüler elde edebilmek açısından oldukça önemli unsurları içerisinde barındırıyor. Haliyle ortaya, harika fotoğraflar çekebilmek için bazı püf noktalarını iyi öğrenebilmek kalıyor. Bu tip bilgilerin ise, konusunda uzman fotoğraf sanatçılarından ve alanında harikalar yaratan fotoğrafçılardan edinilmesi şart gibi duruyor.
Kusursuz fotoğraflar çekebilmek isteyen fotoğraf sanatçısı adayı arkadaşlar için, bir takım tüyoları listelemeye gayret ettik. Aşağıda, madde madde bu tüyoları bulabilirsiniz;
1- Model ya da günlük konsept fotoğraflarında, özellikle birey fotoğrafları çekilirken, yatay eksendeki denklik oldukça önemli oluyor. Yani, makinenin göz hizası, modelin ya da fotoğraftaki asıl kişinin göz hizasına denk getirilmelidir. Bu sayede, fotoğrafın bilinçaltında yaratacağı eşitlik ve normallik değerleri yükselecek ve estetik açıdan herhangi bir sorun algılanmayacaktır.
2- Bir fotoğrafın olmazsa olması, arka plan özelliğidir. Dekupe halde çekilen fotoğraflar ile, daha özenilmiş ve renklendirilmiş arka planlar eşliğinde fotoğraf çekmek kesinlikle farklı bir estetik algı yaratmaktadır. Dekor kullanılacağında da, fotoğrafın hikayesine ve konseptine uygun şekilde bir ortam yaratılmalı ve kullanılacak olan dekorun, arka plan renkleri ve model ile kesinlikle tam bir uyum içinde olması sağlanmalıdır.
3- Fotoğrafların canlı yapısı oldukça önemli olan bir başka unsurdur. Eğer fotoğraf özellikle mat ve karanlık çekilmiyor ise, kesinlikle renk tonlarındaki canlılık uygun olmalıdır. Gündüz vakti çekilen fotoğraflarda bu durum sorun değil iken, karanlıkta ve dış mekanda çekilen fotoğraflarda bu konuya özellikle dikkat etmek gerekiyor. Karanlık ortamda ve dış mekanda, flaş kullanmaya özen gösterin. Bu sayede renler daha canlı ve olması gerektiği gibi görünebilmektedir.
4- Flash kullanımındaki en yaygın hatalardan biri, bu ışığı düzgün şekilde uygulayamamaktır. Flash ışığın tesir mesafesine dikkat edilmeli, ışığın uzanamadığı noktaların karanlık çıkmaması durumu gerçekleşmemelidir.
5- Işığın geliş yönünün ayarlanması oldukça önemlidir. Yalnızca geliş yönü değil, fotoğraf çekilen ortamdaki ışık açısı da bir o kadar önemlidir. Bilhassa güneş ışığının eğik düştüğü anlarda çekilen fotoğrafların oldukça başarılı olduğu söylenebilmektedir.
6- Öte yandan, ışık bilgisinin sağlam olması, fotoğrafçılar açısından oldukça önemlidir. Bu bilgilerden yola çıkarak yorumlamalar yapmak gerekmektedir. Örneğin yandan gelen ışığın kırışıklık artırıcı etki yaptığı; fakat bulutlu havalarda bu etkinin tam tersi yönde işlediği durumu, fotoğraf çekilirken buna göre davranılmasını kolaylaştıracaktır.
Kaynak: Harika Fotoğraf Çekebilmek İçin Tüyolar