Google’ın gelişmiş servislerinden Google Apps, işletmelerin verimliliğini arttırmayı ve arkaplan hizmetlerinde vakit kaybetmemelerini sağlamayı amaçlıyor. Geçtiğimiz ay Google Resmi Blog‘unda bununla ilgili somut bir örneğe yer verildi. Okuyunca bölge insanı adına sevindiğim bu durumu sizlerle de paylaşmak istedim.

33 yaşındaki Vuyile 2007 yılında işsizlik nedeniyle Güney Afrika’nın kırsalından başkent Capetown’a göç eder. Ayda 500 $ karşılığında gece bekçisi olarak çalışıp ailesinin geçimini sağlar. Sonraları cep telefonları için kontör satarak ek gelir elde edebileceğinin farkına varır. Yaşadığı bölgede de zaten elektrik, cep telefonu konuşma dakikası için kontör satmak meşhur bir meslektir. Ancak kontör makinaları çoğu zaman çalındığından bu durumu zorlaştırmaktadır.

Güney Afrika merkezli bir firma olan Nomanini bu engeli kaldırmak için Lula adında el terminali şeklinde çalışan kontör kartı makinaları geliştirir (Lula yerel dilde kolay anlamındaymış). Bu makinalar sayesinde artık kontör satma işlemi seyyar olarak yapılabilmektedir. Kodlar el terminallerinde karta yazılır ve çıktı alınır. Sokak satıcılarından taksicilere kadar birçok kişi bu terminaller vasıtasıyla kontör kartı basıp satmaya başlar.

İşte Vuyile de bu kervana katılarak ayda %20 ek gelir elde etmeye başlar.

Ülkelerine bu teknolojiyi getiren Nomanini kurucuları Vahid ve Ali Müneccim gerçekten de ülkeleri için faydalı bir iş yapmışlar. Blog’da aktarıldığına göre Güney Afrika’da kırsal kesimde yaşayanlar kontör almak için mutlaka şehire gitmek durumundaymış. Lula’lar sayesinde ise girişimciler Güney Afrika’nın heryerine hizmet götürme şansına sahip oluyorlar.

Hikayenin bu kısmına kadar Google’ın adını duymadınız. Ancak Lula’yı ayakta tutan sistemin arkasında Google App Engine bulunuyor. Lula ile yapılan her satışta App Engine isteği doğruluyor ve Google veri merkezinden gelen yanıt sonrasında kart basılıyor. Bu yöntemle geçtiğimiz Kasım ayında tam 40bin kişi kontör satın almış. Nomanini yetkililerinin hedefinde yılda 1 milyon satış var.

Bizdeki kontör satış sistemiyle Afrika’daki karşılaştırıldığında ilkel gelebiliyor. Fakat Afrika’da bu tür bir sistemi sıfırdan kurmak yerine bulut bilişim yardımıyla çözüm bulmaları daha mantıklı duruyor.

Afrikalı Girişimciler Google Apps ile Çalışıyor