wmaraci reklam

3ds Max ile Kolay çalışma Yöntemleri.

3 Mesajlar 3.541 Okunma
wmaraci reklam

4Alcazer 4Alcazer www.yagizalpakarsu.com Kullanıcı
  • Üyelik 10.08.2012
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek Graphic & Web Designer
  • Konum Aydın
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 102
  • Beğeniler 0 / 20
  • Ticaret 0, (%0)
S.A

Anlatacağım bu yöntemler ile 3d Max a yeni başlayan veya kullanan kişiler için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.

3ds max programında belirli mantıkla çalışılırsa hem daha hızlı sonuç alınır hemde kaliteli birşeyler ortaya çıkar. Dikkat edilmesi gereken ve düzenli çalışma hakkında biraz bilgi vereceğim.

* Max te çalışmaya başlamadan önce yapmak istediğiniz sahne ile ilgili düzenli bir klasör sistemi oluşturun. Bu klasörleme sistemi ile çalışılırsa ilerde sahneyi tekrar açıtğınızda size çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

- Sahnenin ismi
- Kaplama
- Referans Resim(kaynak)
- Hazır objeler
- Gerekli Dökümanlar
- Cache dosyaları(render cacheleri veya simulasyon cacheleri
- Ön Render(deneme)

* Max’te viewport’un bir sonu vardır. Ne kadar yokmuş gibi görünsede. Sahnenizi merkezde çalışmaya çalışın.

* Çalışma Yaparken isimlendirmeye çok dikkat edin. Her objenin düzgün bir ismi olsun. İsimlendirmede şu yolu izleyebilirsiniz; Ana isim, Ek isimler, Sayı, Numara vs. Hem çalışma düzeni açısından hemde hız açısından çok önemlidir.

* Sahnemizde çalışırken cm birimi kullanmalıyız. Gerçek ölçülerle çalışmak render çıktımızın ve ışık yayılımının daha iyi olmasına sebep verecektir.

* Çalışma esnasında objelerimize id atamalıyız. Material slotun belirli bir limiti var(24). Ama objelerimizde 1-100 kadar istediğimiz id’yi verebilir. Mutli-sub object materiali kullanarak tek slotta bir sürü objeyi kaplamış oluruz.

* Sahnemizdeki ışığın boyutu ile Şiddeti doğru orantılıdır. Işığın boyutu artıkça şiddetide artar. Bunlarıda göz önünde bulundurmak gerekir. Standart ışıklarda ayni etkiyi yapmayabilir.

* Sahnemizde hatayı en aza indirebilmek için sık sık kaydedin. Ayrıca belirli aralıklarla farklı isimlerde kaydedin. Elektrik kesintisi vb. durumlarda ana dosyanın bozulmamasını sağlamış olursunuz. Hatalarda autobackup dosyası ile sahnemizi geri getirebiliriz. Ama işe yaramazsa ayni klasörde .bak dosyaları vardır. .bak kısmını .max yaparsak uzantısını max olarak değiştirirsek oradanda ayni çalışmaya ulaşmış oluruz.

* Preference kısmında geri alma özelliğini 20 den daha üst bir seviyelere çekersek çalışırken hata yaptığımızda geri alma olanağımız artar.20 adım bazen kötü sonuçlar doğurabiliyor.

* Render hızı bilgisayardan bilgisayara göre değişecektir. Render da benim önem verdiğim konu hızlı renderdan ziyade kaliteli renderdır. 20-25 dk render almak birşey değildir. Amaç kaliteli renderları kısa sürede almak önemlidir. Render motorunda hangisini kullanıyorsanız kullanın belirli bir süre sabitleyin. Mesela 45 dk ile 60 dk arası bir sabitiniz olsun. Renderlarınızı bu araya denk getirmeye çalışın kaliteyi ona göre belirleyin. Render motorunu öğrendikçe dediklerimi yapmanız çok zor olmayacaktır.

* Render motorlarında Örnekleme(sample) özelliği vardır. Hem ışıklarda hemde materiallerde. Bu değelerin 32-128 arası tutulması gerekir. Sample’ın amacı lekesiz bir render sunmaktır. İyi sistemlerde 128 orta üstü seviyelerde 64 ideal değerdir.

* 3ds max kuracağınız her plug-in açılmasını geçiktireceği gibi kararsız çalışmasınıda sağlayacaktır. O yüzden tam emin olmadığınız ve plug-in yerine alternatifi olan şeyler kullanmaya bakın. Mesela ağaç oluşturmak için plug-inler vardır. Onun yerine hazır model olarak ağaç eklemek programın daha düzğün çalışmasını sağlar.

* Çalışmaya başlamadan önce nasıl yapacağınızı kafanızda veya el çizimi olarak bir oturtun. Eğer bu işlemi yaparsanız çalışma hızınız artacaktır.

* Sahnede gereksiz ışık kullanımından kaçının her ışık artı render süresi demektir. Onun yerine material olarak ışık eklemek render süresini kısaltacaktır.

* Boolen ve pro boolen yapacaksanız en son o işlemi uygulamanız objedeki hatanın en az inmesini sağlayacaktır.

* Kısayollar öğrenmeye çalışın ve Graphing modelling toolsdaki yeni özellikleride öğrenin.

* Sahnede ve renderda gereksiz yere değerleri yükseltmeyin. Mesela turbosmooth 2 yapmak daha iyi sonuç verebilir, ama polygon sayısını çok fazla artırır. Renderlardada ayni şey geçerli, pürüssüz render olsun diye mental rayde, Final gatherı very high getirmek render süresini normalin 4 katına çıkartmaktan ve lekesiz renderdan başka birşey ifade etmez. Gereksiz bir artırım olmuş olur. Bu yüzden gereksiz ve yanlış yere artırıYasak Kelime değerler sistemin göçmesine, ram yetersizliği gibi bir sürü soruna yol açar.

* Kullanabileceğiniz bir sürü script var.

* Render motorları hakkındada ufak bir ipucu vereyim size. Hangi render motorunu kullandığınız önemli değildir. Hepsi ayni işlevi yapar. Render motoru seçerken dikkat etmeniz husus sizin alanınıza hitap etmesi, sizin kullandığınız plug-in lerle uyumlu olması gereklidir.

* Çalışmalarınızda oran sorunu olmaması için her çalışmada temel bir ölçümüz olmalı. Mimaride temel insan formu bu işi çözecektir. Tabi ölçüleri düzgün olmalıdır. Boyu 1,70-1,80 civarı olan bir model olursa ve bu modeli sahnemizin heryerinde hareket ettirmeliyiz. Mesela merdivenden çıktığını varsayarsak kafa kurtarma dediğimiz olayın, yani kafanın çıkarken üst kata çarpmaması gerekir. Bu şekilde çok başarılı mimari çalışmalar yapabiliriz.

* Çalışma eğer mekanikse çalışma ile ilgili blueprint edinin. Yapacağınız çalışmaya ait bir sürü resim edinmeye çalışın. Blueprint tam detaylı olmayacağı için detayları resimden ediniriz.

* Ticari işlerde hız açısından hazır obje kullanmanızı tavsiye ederim. Kataloglardan kendi modellerinizi oluşturabilir. Hatta sırf size ait tasarım birşey yapıp her çalışmanızda imza gibi kullanabilirsiniz.

* Maxin versiyonu 5-6 dan sonra çok önemli değildir. Sisteminizin kalitesine göre versiyonlara geçin. Windows 7 64 bit tam uyumlu bir sistemde 2011-2012 kullanılmalıdır. Performans iyi olacaktır. Ama p4 bir sistemde 2010 ve üstü çok zor çalışacaktır. Bunları dikkate alın.

* 3d programlarında temel bir konu modellemedir ve kaplamadır. İkiside doğru orantılıdır. O yüzden çok detaylı bir modelde kaplama basit birşey bile olsa güzel durur. Terside aynidir, o yüzden bu konulara ağırlık verilmelidir. Maxi öğrenmek isteyen bir kişinin yapması gereken ilk iş modellemeyi getirebildiği son noktaya getirmelidir. Modelleme + kaplama + render olarak başlayan bir kişi çok hızlı ilerleyemez. Hepsinden biraz öğrenerek yavaş ilerler. Ama modellemeyi ilk çözüp kaplama ve rendera o an geçerse çok hızlı öğrenecektir. Maxde 3-4 ay gibi bir sürede çok iyi yerlere gelinir. Max öğrenen bir kişi dersleri ihmal etmemelidir. Aksi takdirde deneme yanılma ile öğrenilmez.


cagri

kişi bu mesajı beğendi.

www.yagizalpakarsu.com => Görsel Efekt,Animasyon,Hareketli Grafik
wmaraci
reklam

cyys cyys WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 06.02.2012
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Tekniker
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad C** Y**
  • Mesajlar 158
  • Beğeniler 30 / 46
  • Ticaret 2, (%100)
Teşekkürler :)
 

 

Loading...

4Alcazer 4Alcazer www.yagizalpakarsu.com Kullanıcı
  • Üyelik 10.08.2012
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek Graphic & Web Designer
  • Konum Aydın
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 102
  • Beğeniler 0 / 20
  • Ticaret 0, (%0)
rica ederim :)
 

 

www.yagizalpakarsu.com => Görsel Efekt,Animasyon,Hareketli Grafik
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al