04.05.2015 tarihli google doodle da piyanonun icadı ve mucidi Bartolomeo Cristoforinin doğum günü anlatıldı. işte piyano ve mucidi ile ilgili bazı bilgiler;
Bugün (04.05.2015) itibariyle Google’ın Doodle yaptığı bu kişi ilk piyanonun mucididir. 4 Mayıs 1655 tarihinde doğan Bartolomeo Cristofori piyanonun mucidi olarak kabul edilmektedir. İtalyanın Floransa şehrinde doğan ünlü müzisyen 1711 yılında piyanonun atası olan italyanca hafif ve kuvvetli anlamına gelen “piyano e forte” isimli müzik aletini icat etti. Zaten doodle’da da göreceksiniz hafif ve kuvvetlinin önemini vurgulamak için doodle’ın hemen sağ tarafında yüksek ve sert vuruşlar için F harfini alçak ve hafif vuruşlar için P harfini kullanarak aynı sesin daha yüksek ve daha alçak tonlarda çıkması sağlanmış ve gösterilmiştir. Piyano vurmalı çalgılar kategorisine girmektedir. Klavyedeki tuşlara basılarak içinde bulunan tahta çekicin tellere vurmasıyla ses elde edilir. Piyanoda seslerin uyum içinde çıkması için tuşa basıldığında çekiç tellere vurur ve ses çıkar, sesin sönmemesi için çekiç Bartolomeo Cristoforinin bulduğu mekanizma sayesinde hemen geri çekilir. Çekildiğinde ise titreşimi azaltan damper adı verilen parça ile susturulur eğer sesin devam etmesi isteniyorsa pedallar sayesinde ses uzatılabilir.
Piyano klavyesinde 88 tuş bulunur. Bu tuşlardan 52 si beyaz 36 sı siyahtır. Verebildiği en pest ses 27,5 hz frekanslı “La” sesidir. Bu sesi veren telin uzunluğu 198 cm dir. En tiz ses ise 4186 hz frekanslı “Do” sesidir. Bu sesi veren telin uzunluğu ise 61 cm dir.
Piyanonun mekanizması anlaşılması oldukça güç bir düzenektir. Öyleki bazı piyanoların içeriğindeki parça adeti 7000 parçayı geçmektedir.
Piyanonun mucidi Bartolomeo Cristofori’nin piyanoyu icat ederken en büyük başarısı piyanonun temel mekanik sorunu olan çekicin tellere vurması esnasında ses oluştuğunda çekicin vurması ile sesin sönmemesi ve bunun için çekicin çok çabuk bir şekilde telden ayrılması, yeniden çalınabilmesi sorununu çözmesiydi.
Tarihten bu yana birçok ünlü müzisyen piyanoya katkılar sağlamıştır. Bunlardan birkaçı tokmaklı klavseni bulan Fransız Marius, çekiç sistemini geliştiren Saksonyalı Silbermann, klavyenin tüm ses genişliğinde eşit bir ötüm elde etmeyi başaran Bach, dizliklerin yerine pedalları keşfeden Stein’in katkılarıyla günümüze geldi. Hayatı boyunca 20 adet piyanonun yapımına imza atan Bartolomeo Cristofori 1732 yılında gözlerini hayat yumdu. Kaynak