lostyazilim
tr.link

Rehberinize Bankaları Kaydetmeyin

7 Mesajlar 1.052 Okunma
lstbozum
tr.link

Victoryksk Victoryksk Aracdk-Yakında Kullanıcı
  • Üyelik 11.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Web
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Z** Ö**
  • Mesajlar 1599
  • Beğeniler 306 / 523
  • Ticaret 34, (%100)
(Daha önce bu konuyu yazmama esin kaynağı olan bir arkadaş olmuştu. Dolandırıldığını yazmıştı. Ben de bu nedenle bunu buraya da yazmak istedim.)

Bugün paylaşacağım konu yine bir telefon **************lığı.

Telefonunuz çalıyor. Bakıyorsunuz “ X Bank” yazıyor. Ya da “0850…” – “444…” gibi bir numara arıyor. Ben X bankasından arıyorum, bilgilerinizi teyit edeceğiz diyerek size birçok bilgi aktarıyor ve kendisine güvenmenizi sağlıyor. Siz de kendisini gerçekten o bankanın müşteri temsilcisi sanıyor ve istediği bilgileri iletiyorsunuz. Daha sonra bir fark ediyorsunuz ki kredi kartınızdan para çekilmiş, banka hesabınızdan işlem gerçekleştirilmiş.

Bu tarz **************lık olayları ile artık hemen her gün karşılaşıyoruz. Sürekli risk altındayız. Hele de birden fazla banka ile çalışıyor ve kredi kartı, banka kartı kullanıyorsak. Peki vatandaş olarak biz ne mi yapmalıyız?

1’inci Kural : Kesinlikle bankalara ait numaraları telefonunuza kaydetmeyin.

Örneğin bir bankanın numarası “08501234567” olsun. Siz de bunu telefonunuza “A-bank” olarak kaydetmiş olun. Telefonunuzun özelliğine göre son birkaç haneden tamamına kadar değişen bir özellikte gelen aramaları rehberinizle karşılaştırarak, size uygun sonuç varsa onu ekranda gösterir ya da direk numara verir.

Biraz daha açalım karışık anlattım. Yukarıda bankamızı kaydettik A-bank diye rehberimize. Bir işimiz olduğunda numara telaşı yaşamadan kolayca arayabiliyorum bankamı. Ancak şöyle bir tehlike var. Eğer ki benim telefonum eski model ise gelen aramada sadece son 4-5 hane bile aynı olsa (Örneğin 05324434567 gibi bir numara) bana ekranda A-bank yazacaktır. Ya da 08001234567 gibi bir numara ekranda yine bankanın isminin gözükmesini sağlayacaktır.

Geçenlerde bir arkadaşın başına gelen olayda ise gelen arama “+108501234567” şeklinde yani yurtdışından gerçekleştirilen bir arama ve sadece başı farklı gerisi aynı. Böyle bir durumda da tahminimce hemen hemen bütün telefonlar aynı tepkiyi verecektir. Yine ekranda A-bank yazacaktır.

İşte bu sebeplerden dolayı bankalara ait numaraları silin telefonunuzdan.

2’nci Kural : Bankayı arayacağınız zaman telefonunu o bankanın kendi sitesinden ya da banka kartlarınızın arkasından alın.

Google’da bir yer aradığınızda karşılaşmışsınızdır. O yerin telefonu varsa hemen ara seçeneği çıkar altta. Bankalar için bu adımı kullanmayın. İnternet dediğimiz şey çok geniş ve kontrol edilmesi çok zor bir alan. Bu nedenle farklı sitelerin yazdığı numaralara değil de bankaların kendi sitelerinden aldığınız numaraları arayın. İnternet bağlantınız yoksa ya da bulamadıysanız kredi kartınız ya da banka kartınızın arkasını çevirdiğinizde de aynı numaraya ulaşabilirsiniz.

3’üncü Kural : Telefonda görüştüğünüz kişilere kart bilgileri, internet bankacılığı giriş şifresi, sms şifresi gibi bilgileri vermeyin.

**************lar çoğu zaman bilgilerinizi ele geçirse de bazı noktalar eksik kalıyor. Bunu da sizin yardım(!)ınızla çözmeye çalışıyorlar. Örneğin kredi kartınızın ön yüzündeki bilgileri bir şekilde ele geçiriyor ve kullanmaya çalışıyor. Ancak arka kısımda bulunan 3 haneli CVC kodu olmadan kullanamıyorlar. Ya da o da oluyor, alışveriş yapmakta veya paraya çevirmekte kullanacağı site sms onayı istediği için beceremiyor. Bu nedenle size dönüyorlar tekrar. Önce güveninizi sağlıyor ve sonrasında kendi almak istediği bilgilere geçiyor. Size kendinizden veya kartınızdan birkaç bilgi okuyup sonrakileri sizin söylemenizi istiyor. Bilgilerinizi güncelledik bununla ilgili onay sms i gönderdik onu bize okur musunuz diyerek size aslında başka bir işlem kullanılacak olan sms teki şifreyi söyletmeye çalışıyorlar.

Siz ne yapmalısınız? Kesinlikle kart ve şifre bilgilerinizi söylemeyin. Gelen sms i mutlaka okuyun. İçerisinde “şu kadarlık alışverişiniz için oluşturulan şifre…” gibi bir şey görürseniz kesinlikle iletmeyin şifreyi. Bazen farklı bir şey de yazabilir. O nedenle gerçekten dikkatli olun. Çok önemli bir şeyse ben bankaya uğrarım diyerek geçiştirin.

Tüm bu anlatılan olaylar sonucunda sizin mağduriyetinize yol açan bir durum oluştuysa mutlaka Savcılığa ya da Polise, Jandarmaya giderek şikayette bulunun.
Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

wmaraci
reklam

SosyalAbi SosyalAbi WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 12.08.2014
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad O** G**
  • Mesajlar 571
  • Beğeniler 193 / 143
  • Ticaret 46, (%100)
Genelde yazanları okumadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. İnsanları bilinçlendirmek gerekir. Ayrıca,

Eğer ki benim telefonum eski model ise gelen aramada sadece son 4-5 hane bile aynı olsa (Örneğin 05324434567 gibi bir numara) bana ekranda A-bank yazacaktır.
bu dediğimize katılmıyorum. Telefon numarası birebir eşleşirse, rehbere kaydettiğimiz isimle çıkıyor. Yine de faydalı yazı olmuş, teşekkürler :)
Okeskin ebagcuvan Victoryksk

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 11.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Web
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Z** Ö**
  • Mesajlar 1599
  • Beğeniler 306 / 523
  • Ticaret 34, (%100)
Hocam eski model telefonlarda tamamına bakmıyor diye biliyorum. Çünkü ben hatırlıyorum abim ve yengemin hatları telsimdi başı farklı (0543-0542 gibi) gerisi aynıydı. Birini rehbere kaydedip diğerini normal tuşladığınızda rehbere kayıtlı olanın adı çıkıyordu ya da kayıtlı olmayandan arama geldiğinde kayıttaki isim çıkıyordu. Ama tabi ki bilimsel bir gerçek değil belki de ben yanlış hatırlıyorumdur. ;) SosyalAbi
SosyalAbi

kişi bu mesajı beğendi.

SerkanERGUN SerkanERGUN WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 14.11.2012
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek Ticaret
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad S** E**
  • Mesajlar 2894
  • Beğeniler 1339 / 1338
  • Ticaret 249, (%100)
Benim 3 banka ile isim oluyor, ziraat bankası, Finansbank ve garanti bunların numaralarını biliyorum ayrıca beni aramazlarda :) kampanyalar için ararlar oda ilgilenmiyorum diyerek kestirip atıyorum. Aslında bilinç acisindan önemli bilgiler ama biraz da insanda olacak :)

Bilgilerimizi hemen vermemek gerek ki anne kızlik soyadı ve şifre bunları kesinlikle sizi arayan kisilere vermeyin. Siz bankayı aradığınızda bu bilgiler tamamı ile istenmez ya 1 ve 2. Harfi isterler. Anlayacağınız bu tür makaleler yayımlanması gerek ama öyle ama böyle sonuçta bilgilendirme amaçlı :)
Victoryksk

kişi bu mesajı beğendi.

Serkan ERGÜN - Her şeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım.
wmaraci
wmaraci

ChesterFiel ChesterFiel WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 24.11.2015
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek İnşaat Teknikeri
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 801
  • Beğeniler 86 / 274
  • Ticaret 7, (%100)
genelde banka tarzı numaralara bakmıyorum :) mesaj atarlar, kartın arkasındaki numaradan ararım işimi hallederim
Victoryksk

kişi bu mesajı beğendi.

ErenGemici ErenGemici eski nick : Legendejavu Kullanıcı
  • Üyelik 05.02.2016
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Grafik Tasarımcı
  • Konum Aksaray
  • Ad Soyad E** G**
  • Mesajlar 1082
  • Beğeniler 473 / 426
  • Ticaret 59, (%0)
Aradıkları zaman "beni daha sonra arayın" ya da "yarım saat sonra arayın" gibisinden söylüyorum genelde.
Victoryksk

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 11.12.2015
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Web
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad Z** Ö**
  • Mesajlar 1599
  • Beğeniler 306 / 523
  • Ticaret 34, (%100)
En temizi sonra arayın diyerek sonra da açmamak :)

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al