Data ihlallerinin Türkiye’deki işletmelere maliyeti 2 milyon dolar



Bilişim teknolojisi dünyasının önde gelen şirketlerinden IBM, data güvenliği konusunda araştırmalar yürüten Ponemon Enstitüsü ile birlikte 2018 Bilgi İhlali Maliyeti raporunu paylaştı. İki şirketin dünya genelinde veri ihlaline maruz kalan 477 şirketin bilişim teknolojileri departmanlarıyla yaptıkları görüşmeler ışığında hazırlanan rapora göre veri ihlalleri giderek tehlikeli bir ayla geliyor. IBM, dünya genelinde siber saldırıların daha fazla veriyi korkutma ettiğini ve veri ihlalini tespit etme ve hasarı giderme maliyetinin artan bir şekilde arttığını belirtiyor.

Masraflar artan bir şekilde artıyor
13 ülkenin ve iki farklı bölgenin yer aldığı araştırmada IBM, veri ihlalinin ortalama maliyetini hesaplamak için ihlal yüzünden yapılan aracısız harcamalarla birlikte ihlalin sebep olduğu yan harcamaların da incelendiğini belirtiyor. Yani hem güvenlik uzmanlarından takviye alma gibi aracısız ihlale yönelik masraflar hem de saldırı sonucunda bilgileri çalınan kullanıcıya indirim arzetmek gibi kazancı azaltan faktörler araştırmada yer buldu.


Rapora tarafından bir şirket data ihlaline uğradığında veri ihlalinin etkilerini gidermek için ortalama 3.86 milyon dolar(dünya ortalaması) harcama yapıyor. Türkiye’deki masraflar ise ortalamanın aşağı. Rapora göre bir bilgi ihlalinin Türkiye’deki işletmelere ortalama maliyeti 2.16 milyon dolar. Maliyet sıralamasında ilk sırada 7.1 milyon dolarla ABD gelirken ABD’yi; 5.31 milyon dolarlık maliyetle Meksika ve 4.74 milyon dolarlık maliyetle Kanada takip ediyor. Veri ihlalinin niçin olduğu masrafların en az olduğu ülke ise ihlal başına ortalama 1.24 milyon dolarlık harcama ile Brezilya.


Hem Bkz.Amazon’un piyasa değeri 900 milyar dolara ulaştı
Siber hamle ardından hackerların eline geçen her bir verinin ortalama 184 dolar layık olduğunu vurgulayan IBM, geçtiğimiz yıla kıyasla bilgi ihlallerinin maliyetinin yüzde 6.4 arttığına göze çarpan ediyor. Rapora tarafından işletmeler bilgi ihlalini ortalama 197 günde tanımlıyor ve 69 gün içinde teftiş altına alıyor.


Geçmiş yıllarındaki raporların aksine IBM bu yıl mega veri ihlallerinin yani 1 milyon ila 50 milyon arasında verinin çalındığı ihlallerin maliyetlerini de raporuna ekledi. Buna kadar mega ihlallere maruz kalan kurumsal şirketler ihlalin etkilerini gidermek için çalınan veri miktarına yan olarak 40 milyon dolar ila 350 milyon dolar arasında harcama yapıyor. Bir mega ihlali saptama etmenin fazla daha zorlama olduğunu vurgulayan şirket laf konusu ihlallerin sıradan 365 günde tespit edildiğini belirtiyor.