Üç boyutlu yazıcı denildiğinde aslında ismine aldanmamak gerek. Aslına bakarsak üç boyutlu yazıcılar bir nevi üretim makineleridir.

Üç boyutlu yazıcılarla evinizde herhangi bir ürününüzü, herhangi bir çiziminizi ya da evde bozulmuş, kırılmış olan herhangi bir eşya araç ve gereci tekrardan üretmenizi sağlayacak küçük birer üretim atölyeleridir.

Üç boyutlu yazıcılarla, metalden polimere plastikten kağıda bir çok malzemeyi kullanarak kırılan veya bozulan ürünlerinizi sıfırdan üretebilirsiniz.

Üç boyutlu yazıcıların bir diğer isimleri de hızlı prototipleme cihazları, oto inşa makineleri, katman katman dizerek üretim makineleri olarak da anılırlar.

Genellikle üç boyutlu yazıcılar CNC ve torna tezgahları ile karşılaştırılırlar. Buna rağmen üç boyutlu yazıcıların çalışma mantığı CNC ve torna tezgahlarınkinden çokça farklıdırlar. torna tezgahlarında bir bütün malzeme eksiltilerek yapılırken üç boyutlu yazıcılarda ise malzeme katman katman üst üste dizilerek üretim gerçekleştirilir.



Üç boyutlu yazıcıların diğer geleneksel üretim yöntemlerine nazaran en önemli artısı gereksiz malzeme sarfiyatının az olması ve de herhangi bir kalıp maliyeti oluşmadan kişiye özel tek bir ürün üretimi yapılacaksa bu durumlarda ürünün en ucuz şekilde üretilmesidir. Çünkü normal şartlarda herhangi bir ürünü üreteceğiniz zaman bu ürüne öncelikle bir kalıp yapmanız, bu kalıbı denemeniz, denediğiniz kalıbın ve ürünün onaydan geçmesi ve ardından seri üretime geçilmesi gerekir. fakat bu üründen bizlere bir kaç tane lazımsa bu ürünü normal yollarla üretmek çok daha pahalı olacağından bu tip az sayıdaki ürünlerimizi üç boyutlu yazıcılarla üretmek bizim için çok daha büyük ekonomiklik ve zamandan kazanç sağlayacaktır.

Kaynak: Üç boyutlu yazıcı nedir?