Paylaşımlı ve Kiralık Sunucu Tercihi internet kullanıcısı olmanın dışında aynı zamanda bir web sitesi sahibi de olmak arzu edenler, kısa bir araştırmanın ardından hosting firmaları ve bu kuruluşların sunduğu onlarca farklı paketi incelemeye başlar. Bazı meşhur hosting şirketleri, kullanıcılarına ayrıcalıklı paketler sunmakta ve bu da özellikle yolun oldukça başında olan bu ürünü satın alanların kafasının karışmasına sebep olabilmekte.

Ayrıcalıklı içeriklerle sunulan oldukça çok farklı hizmet şekli bulunsa da, genel olarak kiralık sunucu ve paylaşımlı sunucu adıyla bu hizmetleri iki ana grupta toplamak mümkündür. Zaten bir web sitesi sahibi olmaya henüz karar vermiş kullanıcıların da karşısına çıkan ilk soru da, paylaşımlı mı yoksa kiralık sunucu hizmeti mi satın alması gerektiğidir.



Paylaşımlı sunucular adından da anlaşılabileceği bu gibi, hosting şirketinin sunucunun kullanımını aniden fazla kullanıcıya tahsis ettiği bir hizmet çeşididir. genel şekilde internette bu tür paylaşımlı hizmetlerin dezavantajlarından bahsedilmekte ve bazı sitelerde özellikle sunucunun paylaşılmasıyla meydana gelebilecek problemlerin altı kalın çizgilerle anlatım edilmekte. aslında web sitesi sahibi olma yolunda ilk adımları atma arifesinde olan amatör kullanıcıları yoğun şekilde yanlış yönlendirme ihtimali bulunan bu tür yazılar, oldukça çok kişinin gözünü korkutmaktadır. Sunucunun tek başına kiralanması için mühim bütçeler gerektiğinde zaten konuya hakim olmayan ve araştırmaya da henüz başlamış olan insanlarınsa bütün isteği kaçar.

Gerçekte bir sunucunun onlarca değil yüzlerce kişi sebebi ile paylaşılması ve “sitelerin gördüğü öğrenci bağlı olarak” bütün kullanıcıların da halinden bir hayli memnun olması mümkün. Zira bir web sitesinin yayın hayatına yeni başlaması halinde site sahibinin ilk sorunu 10 binlerce kullanıcının sitesini ziyaret ettiğinde sunucunun bu trafiği kaldırıp kaldıramayacağı değil, önce sitesine bu 10 binlerce kullanıcıyı nasıl çekeceğidir. Zaten konuya hakim olmayan bir şahıs için bu ilk web sitesi gerçekte bir deneme yanılma tahtasıdır ve sitenin öncelikle ziyaretçi bulması, sonrasında bu ziyaretçi sayısını belirli bir eviyenin üzerine taşıması ve en son olarak da sık trafiği dert etmesi gerekir. Henüz günde 00 insanın bile ziyaret etmediği bir sitenin dünyanın en gelişmiş sunucusunda barınmasının ek de anlamı olmayacaktır.
KAYNAK: TIKLA