-
Üyelik
24.11.2015
-
Yaş/Cinsiyet
34 / E
-
Meslek
Bilgi Teknolojileri
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
G** D**
-
Mesajlar
197
-
Beğeniler
0 / 17
-
Ticaret
1, (%100)
Merhaba,
hosting şirketlerinde yetkili çalışanlar veya bu konu hakkında gerçekten bilgili arkadaşlar yazarsa sevinirim.ülkemizde birçok hosting firması var kimisi onlarca websiteleri sunucularında barındırıyor.kendi hosting firmama bu soruyu da sordum ama net bir cevap alamadım.sizce hosting firmaları sunucularının bulunduğu lokasyonlarda ki doğal veya doğal olmayan bir felakette websitelerimizin yayınlarının devam edebilmesi için çalışma yapıyor mu ? örneğin lokasyonu istanbul olan bir hosting firması var diyelim malum konu deprem yarın birgün büyük çaplı bir deprem olacağını bütün uzmanlar bas bas bağırıyor.hosting firmasının sunucularının bulunduğu alanda byük yıkım olduğunda websitelerimizin durumu sizce ne olacak?onca yıllık emeğimiz çöpe mi gidecek ?.
kendi firmamızda şöyle bir çalışma yaptık yapmak zorundayız çünkü milyonlarca müşterisi olan bir firma olduğu için çalıştığı portalın sunucuları replikaları istanbulda deprem vs herhangi bir felaket anında ankara kıbrıs ve hollanda da yedekleniyor.istanbuldaki sunucularımızdan websiteye ulaşılamadığında ankara veya diğer şehir ve ülkelerden anında yayına devam edebilecek.sizce hosting firmaları bu konu ile ilgili çalışma yapmışlarmıdır?
negiu
WM olmaya çalışıyoruz
Kullanıcı
-
Üyelik
17.03.2015
-
Yaş/Cinsiyet
33 / E
-
Meslek
Fizyoterapist
-
Konum
İzmir
-
Ad Soyad
F** U**
-
Mesajlar
526
-
Beğeniler
2 / 183
-
Ticaret
0, (%0)
CDN ( Content Delivery Network , İçerik Dağıtım Ağı ) yoksa ve sunucularının hepsi İstanbul'da olur da zarar görürse, geçmiş olsun. Büyük firmaların farklı merkezlerde sunucuları var ve verileriniz aynı anda birden fazla sunucuda olduğu için problem olmaz yoksa pertingen :D
Yani önlem alan var, almayan var; ona göre de fiyat var ^^
-
Üyelik
11.05.2013
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
Geliştirici
-
Konum
Malatya
-
Ad Soyad
E** K**
-
Mesajlar
3142
-
Beğeniler
60 / 764
-
Ticaret
5, (%100)
Veri merkezleri belli derecede bu konuda önlem alırlar. Mesela bulundukları konumun deprem hattının uzağında olması, sel baskınına karşı koruma sağlanması vs gibi bir çok kriter için çalışılıyor. Tabi ki çok değerli bilgileriniz varsa farklı konumlarda yedekli olarak çalışmanız gerekiyor.
RAZADOR
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
Üyelik
11.04.2018
-
Yaş/Cinsiyet
26 / E
-
Meslek
Software Engineer
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
S** Ç**
-
Mesajlar
192
-
Beğeniler
4 / 48
-
Ticaret
3, (%100)
Sitenizin içerisindeki dosyaların yedeği firmanın sorumluluğu altında değil bazı firmalar yedekleyip ücretleri yüksek tutuyor fakat her ne kadar onlar yedek alsalarda sülkilasyon içerisinde gerçekleşir yani 7 gün 10 gün 15 gün 30 gün gibi her hangibir aralık ile alırlar haliyle kaybınız olur o sebeple kendinizin yedek almanızda fayda vardır.
İkinci bir konu ise hosting firmaları değil veri merkezlerinin mevcut o tarz sigortaları ve önlemleri.
xsafa
Developer
Kullanıcı
-
Üyelik
01.08.2016
-
Yaş/Cinsiyet
24 / E
-
Meslek
Bilgisayar Müh. Öğr.
-
Konum
Erzurum
-
Ad Soyad
S** Y**
-
Mesajlar
1534
-
Beğeniler
1234 / 463
-
Ticaret
19, (%100)
Hatırladığım kadarıyla natronun bu tür durumlar için önlemi alınmış harika bir datacenterı mevcut.
Yazılım işleriniz için -> contact@safayasar.com
Mrtcn
PrismaCSI
Kullanıcı
-
Üyelik
06.09.2013
-
Yaş/Cinsiyet
32 / E
-
Meslek
Cyber Sec & Project Manager
-
Konum
Ankara
-
Ad Soyad
M** G**
-
Mesajlar
3356
-
Beğeniler
481 / 1987
-
Ticaret
10, (%100)
Dolarla ücret alıyorlar bir zahmet olsun
dipnot: bazılarında YOK
K4R4NI
God of Movie Sites
Kullanıcı
-
Üyelik
31.07.2017
-
Yaş/Cinsiyet
33 / E
-
Meslek
Web Master | Developer
-
Konum
Almanya
-
Ad Soyad
K** I**
-
Mesajlar
317
-
Beğeniler
27 / 45
-
Ticaret
1, (%100)
Hosting firmalarını bilmem ama babam emekli olmadan önce çalıştığı özel şirketin 8-9 salon büyüklüğünde IBM' e yaptırılan bir serveri vardı. Babamda şirketin denetim bölümünden olduğu için kendisi girebiliyor yanında da beni sokuyordu. Kurşun geçirmez camların içerisinde olan server o güne dek sadece amerikan filmlerinde gördüğüm retina güvenliği denilen güvenlik aşamaları vardı. İsmi nedir bilmem ama dehşet bir şeydi. Ben de sizin gibi babama sordum doğal afet altında kalırsa veya teknik bir arızadan dolayı server kapanırsa ne olur? Babam da bu şirketin 3 yerde serveri var demişti. Bir yerde bir şey olursa diğer yerdeki server devreye giriyormuş. Eğer çalıştığın hosting şirketi kaliteli değilse böyle bir şey beklememek lazım tabi :)
>> God of Movie Sites
cihaneken
Üyeliği Durdurulmuş
Banlı Kullanıcı
-
Üyelik
25.07.2014
-
Yaş/Cinsiyet
30 / E
-
Meslek
Elektrik Teknisyeni
-
Konum
Fransa
-
Ad Soyad
C** E**
-
Mesajlar
3508
-
Beğeniler
488 / 1190
-
Ticaret
1, (%100)
Normal şartlarda gerçek bulut sistemler bu tip afet durumlarından etkilenmez, etkilenmemesi gerekir. Çünkü bulut sistemler farklı veri merkezlerinde yedekli olarak çalışmaktadır. Yani aynı verilerin eş zamanlı kopyaları başka veri merkezinde de olması gerekiyor.
Fakat Türkiye de durum pek öyle görünmüyor. Aynı odadaki 3-5 kabini bir birine bağlayınca bulut sunucu oluşturduklarını sanıyorlar. Tabi bu kendi halinde firmalar için böyle. Büyük firmalar zaten sistemlerini istanbul, izmir, ankara gibi büyük merkezi santrallerde barındırıyor fakat onlarda durum nasıl işliyor bilmiyorum ancak bir kaç firma haricinde diğerlerinin eş zamanlı yedekli sunucuları olduğunu sanmıyorum.
Bir diğer nokta barındırma sağlayıcıları hakkında yeterli kanun olmaması nedeni ile rahat bir şekilde at koşturabiliyorlar. Kendileri tarafından hazırlanmış ve tamamı kendi işletmelerinin lehine olan sözleşmeler ile hizmet satıyor ve sonucunda ise hiç bir şekilde sorumluluk almıyorlar.
Kanunlardaki eksiklik nedeni ile de biz tüketiciler paşa paşa o sözleşmeleri kabul ediyoruz.
Barındırma hizmeti veren işletmeler hakkında benim bildiğim sadece iki kanun var biri kişisel verileri koruma kanunu diğeri yasa dışı içerikler ile ilgili kanun onun haricinde hiçbir yönetmelik ve sorumlulukları yok olduğunu düşünüyorum en azından ben şimdiye kadar bulamadım.
Örneğin ************ bile dosya barındırma hizmeti sağlıyor, insanlar şirketler bunları kullanıyor her hangi bir sebeple diyelim tüm veriler silindi, yandı, yok oldu bu durumda tüketicinin haklarını arıyacağı her hangi bir kanun ben şimdiye kadar görmedim.
Tamam yerel işletmeleri kullanmak onlara destek olmak istiyoruz fakat ben Türkiye'de yeteri kadar güven veren bir işletme görmüyorum. Evet sonuçta elimizde ultra gizli ve önemli veriler bulundurmuyoruz ancak yinede kişisel yada web sitelerimiz ile alakalı dosyaları nasıl emanet edebiliriz ki helede sözleşmelerinde açıkça hiç bir sorumluluk kabul etmediklerini basa basa söylemelerine rağmen.
Ben uzun süredir yurt dışı bulut alt yapısı olan bir firmayı kullanıyorum örnek bu adamlar bana güven verebiliyor adam sisteminin nasıl işlediğini açıkça beyan ediyor. Eş zamanlı olarak farklı veri merkezlerinde ve ülkelerde her şeyin yedekli olduğunu söylüyor. Örneğin sunucuma Her hangi bir sebeple örnek normalde almanya da olan sunucuma ulaşamasam fransa da ki kopyası üzerinden hizmet alacağımı oda olmasa ingiltere de ki kopyası üzerinden hizmetime kesintisiz devam edeceğimi söylüyor.
Ben Türkiye de ki firmalardan herhangi birinin bu garantiyi verdiğini görmedim.
1 kişi bu mesajı beğendi.
-
Üyelik
22.11.2015
-
Yaş/Cinsiyet
27 / E
-
Meslek
Öğrenci
-
Konum
İstanbul Avrupa
-
Ad Soyad
M** Ç**
-
Mesajlar
581
-
Beğeniler
186 / 191
-
Ticaret
12, (%100)
olası büyük bir istanbul depreminde siteni düşünmezsin merak etme. binlerce ölü binlerce yaralı olacak..
2 kişi bu mesajı beğendi.
www.tarcinmedya.com - Profesyonel Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Sosyal Medya Pazarlama