Normal şartlarda gerçek bulut sistemler bu tip afet durumlarından etkilenmez, etkilenmemesi gerekir. Çünkü bulut sistemler farklı veri merkezlerinde yedekli olarak çalışmaktadır. Yani aynı verilerin eş zamanlı kopyaları başka veri merkezinde de olması gerekiyor.
Fakat Türkiye de durum pek öyle görünmüyor. Aynı odadaki 3-5 kabini bir birine bağlayınca bulut sunucu oluşturduklarını sanıyorlar. Tabi bu kendi halinde firmalar için böyle. Büyük firmalar zaten sistemlerini istanbul, izmir, ankara gibi büyük merkezi santrallerde barındırıyor fakat onlarda durum nasıl işliyor bilmiyorum ancak bir kaç firma haricinde diğerlerinin eş zamanlı yedekli sunucuları olduğunu sanmıyorum.
Bir diğer nokta barındırma sağlayıcıları hakkında yeterli kanun olmaması nedeni ile rahat bir şekilde at koşturabiliyorlar. Kendileri tarafından hazırlanmış ve tamamı kendi işletmelerinin lehine olan sözleşmeler ile hizmet satıyor ve sonucunda ise hiç bir şekilde sorumluluk almıyorlar.
Kanunlardaki eksiklik nedeni ile de biz tüketiciler paşa paşa o sözleşmeleri kabul ediyoruz.
Barındırma hizmeti veren işletmeler hakkında benim bildiğim sadece iki kanun var biri kişisel verileri koruma kanunu diğeri yasa dışı içerikler ile ilgili kanun onun haricinde hiçbir yönetmelik ve sorumlulukları yok olduğunu düşünüyorum en azından ben şimdiye kadar bulamadım.
Örneğin ************ bile dosya barındırma hizmeti sağlıyor, insanlar şirketler bunları kullanıyor her hangi bir sebeple diyelim tüm veriler silindi, yandı, yok oldu bu durumda tüketicinin haklarını arıyacağı her hangi bir kanun ben şimdiye kadar görmedim.
Tamam yerel işletmeleri kullanmak onlara destek olmak istiyoruz fakat ben Türkiye'de yeteri kadar güven veren bir işletme görmüyorum. Evet sonuçta elimizde ultra gizli ve önemli veriler bulundurmuyoruz ancak yinede kişisel yada web sitelerimiz ile alakalı dosyaları nasıl emanet edebiliriz ki helede sözleşmelerinde açıkça hiç bir sorumluluk kabul etmediklerini basa basa söylemelerine rağmen.
Ben uzun süredir yurt dışı bulut alt yapısı olan bir firmayı kullanıyorum örnek bu adamlar bana güven verebiliyor adam sisteminin nasıl işlediğini açıkça beyan ediyor. Eş zamanlı olarak farklı veri merkezlerinde ve ülkelerde her şeyin yedekli olduğunu söylüyor. Örneğin sunucuma Her hangi bir sebeple örnek normalde almanya da olan sunucuma ulaşamasam fransa da ki kopyası üzerinden hizmet alacağımı oda olmasa ingiltere de ki kopyası üzerinden hizmetime kesintisiz devam edeceğimi söylüyor.
Ben Türkiye de ki firmalardan herhangi birinin bu garantiyi verdiğini görmedim.