lostyazilim

Türkçe karakterli url sıkıntı yaratırmı

4 Mesajlar 757 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

grover1986 grover1986 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 13.08.2016
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ş** A**
  • Mesajlar 47
  • Beğeniler 6 / 1
  • Ticaret 0, (%0)
Arkadaşlar benim sorum şu;
şimdi ben diyelim ki bir Linke "index.php?page=çeşitli_içerikler" şeklinde türkçe karakterli bir href verdim.

Ben denediğimde get fonksiyonuyla aldığımda bir sorun çıkmıyor şuan herşey çalışıyor ama siteyi internette yayınladığım zaman bir sorun oluşur mu diyelimki amerikadan giren birisi falan sorun yaşar mı bu türkçe karakterli url yüzünden?

wmaraci
reklam

mahmutkandemir mahmutkandemir Php & Wordpress Developer Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Php & Wordpress Developer
  • Konum Adana
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 534
  • Beğeniler 16 / 115
  • Ticaret 27, (%100)
seo açısından bir sorun yok... amerikadan giren birisindede link otomatikten çevrilecektir sorun olmaz

yeni skype adresim: mahmutkandemirr@icloud.com

infstock infstock WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.12.2014
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Frontend Developer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** K**
  • Mesajlar 75
  • Beğeniler 1 / 23
  • Ticaret 0, (%0)
içerikler dışındaki tüm kod kısımlarında türkçe karakterden kaçınmaya çalışmalısın..

templates.informationstock.com
www.informationstock.com

turudu turudu WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 24.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek Yazılım Geliştirme Uzmanı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad L** T**
  • Mesajlar 165
  • Beğeniler 2 / 55
  • Ticaret 0, (%0)
URL sistemi Utf-8 ve IDN standartlarına sahiptir. Türkçe karakter söz konusu olduğu zaman PUNYCODE sistemi devreye girer.

Eskiden herkes bilgisayardan internete bağlanır ve sadece ie ve safari varken (sonradan firefox, chrome vb) işler bir nebze kolaydı ama şuan çok fazla cihaz var çok fazla medya(tablet, telefon, tv, saat vb) var. O yüzden uluslararası standartlara yakın durmak daha güvenlidir.

Ben yerinizde olsam yazılım sistemi içinde Türkçe karakterlerden @infstok kullanıcısının da belirttiği gibi kaçınırdım. Root domain içinde IDN alan adı tercih edebilirsiniz.

Örneğin "Merhaba Dünya" adlı bir projeniz var. Bu projenin adı ise "merhabadunya.com" olsun. Bunun sayfa değerlerine Türkçe karakter vermek yerine "merhabadünya.com - (xn--merhabadnya-0hb.com)" tercih edebilirsiniz.

SEO açısından sayfanın başlık ismi halen çok değerlidir. TITLE bilgisi veritabanınız içinden sayfa adı olarak gelsin. Bu IDN alan adı ve TITLE bilgisinin veritabanından gelmesi url değerlerinde Türkçe karakter bilgisinden daha değerlidir. Projenin stabil çalışması daha garantilidir.

Son olarak uluslararası işlerde örneğin ingilizce siteniz içinde aynı yazılım alt yapısını kullanırsanız ve sorgularınızda bir şekilde yine türkçe karakter çıkarsa bunu yabancı kullanıcılar garipseyebilir. Tanımadıkları bir değer ve şekil insanları şüpheye düşürebilir. Bazı antivirüs ve kurumsal firewall yazılımları url adresinizi şüpheli görebilir ama istenmeyen durumlar (engellenme, sahte virüs uyarısı) yaşanabilir.

wmaraci
wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al