lostyazilim

İnternette Masum Görünen Yasadışı 5 Şey

6 Mesajlar 4.730 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

VNOkyanus VNOkyanus Research Analyzer Kullanıcı
  • Üyelik 18.03.2013
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Research Analyzer
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad T** A**
  • Mesajlar 270
  • Beğeniler 64 / 58
  • Ticaret 8, (%100)
İnternette Masum Görünen Yasadışı 5 İçerik

İnternetten para kazanmak veya düzenli olarak birşeyler elde etmek amacıyla yapılan çalışmaların bazılarının illegal olduğunu bilmeyen insan sayısı çok. Korsan içerik indirmek, verileri ele geçirmek veya kırılmış program paylaşımlarını yapmak gibi illegal içerikleri unutmalısınız. Masum görünen bu yasadışı işlemler haberimizde.

İnternete günde milyonlarca kişi farklı IP adreslerinden, farklı ülkelerden ve bilgisayarlardan bağlanıyor. Hem eğlence, hem bilgi ve paylaşım kaynağı olan birçok sosyal kaynakta mevcut.

Bu ortamlarda gezinirken belirlenmiş olan hukuksal birçok kurallara otomatik olarak kişiler bağlı durumdadır. Bu kuralları ne yazık ki birçoğumuz bilmesek de, farkında olmadan birçoğunu ihlal edebiliyoruz.

İşte internette yasal olmayan içerikler;

Kullanılan Caps, GIF içerikler

Bazı web siteleri veya Sosyal Medya’da yer alan eğlence ve komedi amaçlı paylaşılan resimler telif haklarına tabii durumda. Tüm Sosyal Medya dahil Dünya’da kullanılan bu çalışmalara malzeme olan telif hakkı içeriklerini kullanmak yasal değil.

Söz konusu kişi veya kurumlar hakkında yapılan bu çalışmalar günümüzde sıkça rastladığımız dava sonuçlamalarına kadar gidebiliyor.

Dosya ve Resim İndirme

Herkes Google görselleri veya farklı arama motorlarını kullanarak istediği kelimeyi arattığında yüzbinlerce görsel anında bulabiliyor. Fakat bu görselleri alırken dikkat etmediğimiz birçok olay var.

İnanması zor olabilir, fakat bir gerçek var ki aratmış olduğumuz görselleri bilgisayarınıza indirdikten sonra izinsiz olarak farklı alanlarda paylaşımını gerçekleştirirseniz, o görselin telif hakkına sahip kullanıcı size dava açma hakkına sahiptir.

Yasalara göre internetten dosya indirmek veya resimleri kaydetmek herkesin kullanabileceği bir hak olarak verilmiş durumda. Fakat bilgisayarımıza kaydettikten sonra tamamen içeriklerle oynamak bize kalıyor. İşte bu durumda içerikleri değiştirip, kendimiz kullanmış gibi dosya ve resimleri alacak olursak iş “İllegal” boyuta sürükleniyor.

Aşağıda verilmiş olan örnekte yer alan Google Görsellerde arama yapıldığında her resmin altında “Görsel Telif Hakkına Tabi Olabilir – Geri Bildirim Gönder.” ibaresine hepimiz rastlamaktayız. Bu durum aslında işin özetini en iyi açıklayan yazı oluyor.

Reklam Önlemek

İnternette sörf yaparken sürekli olarak rastgelebileceğiniz reklamlar ve reklam pencereleri bazen sinir bozucu olabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için yine illegal olarak nitelendirilen “Reklam engelleyici” programlar veya uygulamaları kullanarak yasa dışı ihlali de kabul etmiş oluyorsunuz.

Reklam veren kişiler belirli hedef ve kitlelere ulaşmak için ücret ödüyorlar. Bu ücrette sizin kullanmış olduğunuz arama motorlarına yansıdığı için, arama motorlarının kendi hak ve ihlal çerçevelerine bu durum da dahil ediliyor.

Telif Hakkına Sahip İçeriklerin Youtube’ye Yüklenmesi

Youtube user kullanıcılarının sıkça başına gelen ve ülkemizde Youtube reklamlarından para kazananlar için sürekli denk gelen illegal yöntemlerden birisi de telif hakkına sahip videoları Youtube’ye yüklemek ve üzerinden gelir elde etmek.

Bu işlem Youtube tarafından otomatik engellense de, gerçekten bir video üzerinden size ait olmayan içeriklerini kullanarak para kazanıyorsanız peşinize düşmeleri an meselesi.

Markaların Alan Adlarını Kullanmak

Yeni bir domain veya yeni bir web sitesi tasarlayarak girmeyi düşündüğünüz internet sitesini kurmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç adım var. Markalara ait olan alan adlarını satın alarak kullanmak telif hakkı oluşturduğu gibi, mahkeme tarafından domain hem kapatılabilir, hemde ceza ödeyebilirsiniz.

Telif Hakları Yasası Yazımız
semi54

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

Ronins Ronins Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** M**
  • Mesajlar 442
  • Beğeniler 30 / 74
  • Ticaret 0, (%0)
Bir kaç yıl için de bu caps yüzünden davalar açılmaya başlar diye tahmin ediyorum millet anca uyanır :)

buderus buderus WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 05.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek elektrik tek, bilgi işlem
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 40
  • Beğeniler 0 / 3
  • Ticaret 0, (%0)
hukukta millete mal olmuş insan ile sıradan insan ayrımı net değil mi? Paparazzi dünyada hukuk alanında kabul edilmiyor mu? Caps olaylarının geri dönüşü demek hukuksal rezaletlere sebebiyet verir; ancak kişiye hakaret edilmiyorsa. Yani dorgba bu resmi instagram twiter yada facebookta yayınlamış ise her türlü haktan vazgeçmiş sayılır diye düşünülmesi normaldir.

En fazla inciyi kapatırlar :)

Yahu birde korsan içerik özellikle film siteleri; hangi akla hizmet indir 24 saat içinde sil tanıtım amaçlıdır şeklinde yazılara sığınabiliyor onuda anlamıyorum.

Türkiye de hukuk tam oturmadığı için bunların olması normal, almanyada yaşayan bir akraba yaptığı aşırı downloadlardan takibe uğradığını anlatmıştı. Sormuşlar zamanında ne indiriyorsun bu kadar diye.

• Üyelik 06.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** M**
  • Mesajlar 442
  • Beğeniler 30 / 74
  • Ticaret 0, (%0)

buderus adlı üyeden alıntı

hukukta millete mal olmuş insan ile sıradan insan ayrımı net değil mi? Paparazzi dünyada hukuk alanında kabul edilmiyor mu? Caps olaylarının geri dönüşü demek hukuksal rezaletlere sebebiyet verir; ancak kişiye hakaret edilmiyorsa. Yani dorgba bu resmi instagram twiter yada facebookta yayınlamış ise her türlü haktan vazgeçmiş sayılır diye düşünülmesi normaldir.

En fazla inciyi kapatırlar :)

Yahu birde korsan içerik özellikle film siteleri; hangi akla hizmet indir 24 saat içinde sil tanıtım amaçlıdır şeklinde yazılara sığınabiliyor onuda anlamıyorum.

Türkiye de hukuk tam oturmadığı için bunların olması normal, almanyada yaşayan bir akraba yaptığı aşırı downloadlardan takibe uğradığını anlatmıştı. Sormuşlar zamanında ne indiriyorsun bu kadar diye.

bizim insanımızın devletimizin pek önemsemediği konular bunlar şimdilik

wmaraci
wmaraci

buderus buderus WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 05.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 42 / E
  • Meslek elektrik tek, bilgi işlem
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** Y**
  • Mesajlar 40
  • Beğeniler 0 / 3
  • Ticaret 0, (%0)
Düşünsene Almanyada yada amerika da tutacaksın site açacaksın birde altına küfür eder gibi 24 saat içinde sil bu tanıtım yazısı diyeceksin komik. Vip serverler konusunu açmıyorum bile.Yıllardır torrent kullanıyorum Allah muhafaza abdye yolum düşse bir takibe uğrasam 5-10000 yıl hapse atarlar. :D

• Üyelik 06.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** M**
  • Mesajlar 442
  • Beğeniler 30 / 74
  • Ticaret 0, (%0)
Aynen öyle şu zamana kadar bir şeyin orjinali kullandığı mı bilmiyorum henüz öteki türlü çok canımız yanardı çok

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al