İnternette Masum Görünen Yasadışı 5 İçerik
İnternetten para kazanmak veya düzenli olarak birşeyler elde etmek amacıyla yapılan çalışmaların bazılarının illegal olduğunu bilmeyen insan sayısı çok. Korsan içerik indirmek, verileri ele geçirmek veya kırılmış program paylaşımlarını yapmak gibi illegal içerikleri unutmalısınız. Masum görünen bu yasadışı işlemler haberimizde.
İnternete günde milyonlarca kişi farklı IP adreslerinden, farklı ülkelerden ve bilgisayarlardan bağlanıyor. Hem eğlence, hem bilgi ve paylaşım kaynağı olan birçok sosyal kaynakta mevcut.
Bu ortamlarda gezinirken belirlenmiş olan hukuksal birçok kurallara otomatik olarak kişiler bağlı durumdadır. Bu kuralları ne yazık ki birçoğumuz bilmesek de, farkında olmadan birçoğunu ihlal edebiliyoruz.
İşte internette yasal olmayan içerikler;
Kullanılan Caps, GIF içerikler
Bazı web siteleri veya Sosyal Medya’da yer alan eğlence ve komedi amaçlı paylaşılan resimler telif haklarına tabii durumda. Tüm Sosyal Medya dahil Dünya’da kullanılan bu çalışmalara malzeme olan telif hakkı içeriklerini kullanmak yasal değil.
Söz konusu kişi veya kurumlar hakkında yapılan bu çalışmalar günümüzde sıkça rastladığımız dava sonuçlamalarına kadar gidebiliyor.
Dosya ve Resim İndirme
Herkes Google görselleri veya farklı arama motorlarını kullanarak istediği kelimeyi arattığında yüzbinlerce görsel anında bulabiliyor. Fakat bu görselleri alırken dikkat etmediğimiz birçok olay var.
İnanması zor olabilir, fakat bir gerçek var ki aratmış olduğumuz görselleri bilgisayarınıza indirdikten sonra izinsiz olarak farklı alanlarda paylaşımını gerçekleştirirseniz, o görselin telif hakkına sahip kullanıcı size dava açma hakkına sahiptir.
Yasalara göre internetten dosya indirmek veya resimleri kaydetmek herkesin kullanabileceği bir hak olarak verilmiş durumda. Fakat bilgisayarımıza kaydettikten sonra tamamen içeriklerle oynamak bize kalıyor. İşte bu durumda içerikleri değiştirip, kendimiz kullanmış gibi dosya ve resimleri alacak olursak iş “İllegal” boyuta sürükleniyor.
Aşağıda verilmiş olan örnekte yer alan Google Görsellerde arama yapıldığında her resmin altında “Görsel Telif Hakkına Tabi Olabilir – Geri Bildirim Gönder.” ibaresine hepimiz rastlamaktayız. Bu durum aslında işin özetini en iyi açıklayan yazı oluyor.
Reklam Önlemek
İnternette sörf yaparken sürekli olarak rastgelebileceğiniz reklamlar ve reklam pencereleri bazen sinir bozucu olabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için yine illegal olarak nitelendirilen “Reklam engelleyici” programlar veya uygulamaları kullanarak yasa dışı ihlali de kabul etmiş oluyorsunuz.
Reklam veren kişiler belirli hedef ve kitlelere ulaşmak için ücret ödüyorlar. Bu ücrette sizin kullanmış olduğunuz arama motorlarına yansıdığı için, arama motorlarının kendi hak ve ihlal çerçevelerine bu durum da dahil ediliyor.
Telif Hakkına Sahip İçeriklerin Youtube’ye Yüklenmesi
Youtube user kullanıcılarının sıkça başına gelen ve ülkemizde Youtube reklamlarından para kazananlar için sürekli denk gelen illegal yöntemlerden birisi de telif hakkına sahip videoları Youtube’ye yüklemek ve üzerinden gelir elde etmek.
Bu işlem Youtube tarafından otomatik engellense de, gerçekten bir video üzerinden size ait olmayan içeriklerini kullanarak para kazanıyorsanız peşinize düşmeleri an meselesi.
Markaların Alan Adlarını Kullanmak
Yeni bir domain veya yeni bir web sitesi tasarlayarak girmeyi düşündüğünüz internet sitesini kurmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç adım var. Markalara ait olan alan adlarını satın alarak kullanmak telif hakkı oluşturduğu gibi, mahkeme tarafından domain hem kapatılabilir, hemde ceza ödeyebilirsiniz.
Telif Hakları Yasası Yazımız