2 gün evvel, TBMM'ye yeni bir 5651'e ilaveler kanun teklifi geldiğini yazmıştık[1]. Bu maddeler, yaklaşık 1 yıldır 5651 sayılı internet kanununa sürekli eklenmeye çalışılıyor. Anayasa Mahkemesi iptal ettikçe de, yeniden ısıtılıp başka başka torba kanunlarla önümüze geliyor. Ancak bu kanunları düzenleyenler acaba, "paradigma değişikliği şart" diyen 10cu kalkınma planını bilişim-******* sektörünü engelleyerek nasıl gerçekleştirecekler?

5651'e Yeni İlaveler Getiren Torba Kanun Teklifi

Değişikliklere geçmeden önce, TBMM'ye önce AKP Konya Milletvekili Kerim Özkul tarafından sunulan, daha sonra genişletilen ve 60'a yakın AKP milletvekili tarafından imzalanan kanun teklifi neler getiriyor hatırlayalım (detaylı okumak istiyorsanız dipnot1'e bakınız);


5651'de Katalog suçlar vardı. Sayıları 9 du. Şimdi T.C.'nin bütün kanunlarındaki bütün suçlar kapsanabilir hale getiriliyor. Toplamda 500-600 suç hareketinin dahil edilebilmesinden bahsediyoruz.

TİB Başkanı ve Başbakan'a site kapatma hakkı veriliyor : Bu madde, hukuki bir durum için YARGI yerine YÜRÜTME'ye ve hatta İDARİ yani bir devlet memuruna karar verme yetkisi veriyor. Yani devleti yöneten 3 erk yerine tek erk geçiyor.

4 saat içinde kapatma kararı veriliyor. Yani TİB Başkanı ya da Başbakan'ın verdiği kapatma kararını, erişim/yer sağlayıcının gece/gündüz farketmeden 4 saat içinde kapatması gerekiyor; Ayrıca siteye söz hakkı yok. İçeriğini savunması ya da haklı bulup kaldırması hakkı yok.

Kapatma kararı için 24 saat ve 48 saat süreçleri var. Bu süreçlerin nasıl işleyeceği soru işareti. Yani kapanan, kapatıldığı ile kalır.

Erişim ve Yer Sağlayıcılara Ağır Cezalar; erişim engelleme kararını uygulamaması durumunda erişim ve yer sağlayıcıya 500.000 TL'ye varan cezalar öngörülüyor. Bu cezalara ilaveten "lisans iptali" sopası gösteriliyor. Yani ifade özgürlüğü iyice yokolacak; Çünkü bu cezayı yememek ya da lisans iptaline uğramamak için erişim ve yer sağlayıcılarının kendi kendine sansür uygulamaları kaçınılmaz olacaktır.


Bu Torba'ya Eklenen Yeni 2 Değişiklik

19 ocakta verilen bu torba kanunda bazı değişiklikler eklendiğini ilk başta belirtmiştik. Bu değişiklikler dahil "Torba Kanun Teklifini" buraya bakarak görebilirsiniz. Şimdi teklifteki bugün itibariyle yapılan 2 yeni değişikliğe bakalım;


Bir önceki haberimizde ilettiğimiz "site engelleme" yerine "URL engelleme" gelmiş. Teklifin 17ci maddesi, 5651'e bir "8A" maddesi ekliyor. Bu maddenin de 3cü şıkkına bakarsanız, "URL Engelleme"den bahsediliyor. Daha önceki teklifte URL bloklama yazmıyordu.

Ve de yanısıra, son cümlede herşeyi daha kötü hale getirmişler; "ihlalin önlenemediği durumda" diyerek internet sitesinin tümden kapatılabileceğini yani daha da ileriyi görerek belirtelim; "internetin fişini çekmeyi" kanun haline getiriyorlar.


8/A Maddesinin 3üncü fıkrasının son cümlesi internetin fişini çekme ve tüm Büyük internet sitelerini (Twitter, Facebook, YouTube vsvs) kapatmayı yasalaştırıyor. Çünkü burada belirtilen teknik imkansızlık ; https tabanlı URL bloklama yapamamaya işaret ediyor.

Facebook, Twitter, YouTube başta olmak üzere bütün paylaşım siteleri https tabanlı çalıştığı için buralarda yer alan ve sorunlu olduğu düşünülen içerikler, Erişim Sağlayıcılar Birliği ve ISP'ler engelleyemediği zaman (ki https zaten engellenemiyor) tamamen kapatılacak. 2014 başından beri belirtiyoruz; Bu kanun böyle yasalaşırsa, interneti tamamen yok eder. Anayasa Mahkemesi bir süre iptal etti ama başkanı emekli olduktan sonra bu iptaller de yapılamayacak herhalde.

Bu son cümle https dışında, başka nedenlerle de kullanılabilir. Mesela bir mesaj diğer accountlara da yayılacak diye düşünülürse, yine bu "teknik imkansızlıklar" bahanesi ile site tamamen kapatılabilir. Örnek olarak FuatAvni hesabını verelim. Kapatıldığında mesela FuatAvni1 açıyor, o da kapatıldığında 2 açıyor, 3 açıyor gibi giderse, bu madde ile toptan Twitter'ın kapatılabilmesi yasal hale geliyor.

Ya Sonra?

Peki "ya sonra?" ne olacak diye soralım.

Burayı tıklayarak okuyabileceğiniz "Bulgaristan Sevinçle Soruyor; Sahi mi? Alternatif ******* Firmaları Kapanıyor mu?" başlıklı yazımızda, "Yeni Ekonomi"nin aktörleri olan internet şirketlerinin hangi ülkelere onlu milyar $'larda yatırım yaptığını anlatmıştık. Ve.. biz bölgede yatırım yapacak yer arayan bu firmaları Bulgaristan'a kaybediyoruz.

2014-2019 arasını kapsayan 10cu "5 yıllık Kalkınma Planı"na bakarsanız, hedefleri yakalamak için "tekstil, turizm" gibi sektörlerden farklı bir paradigmanın gerekli olduğunu yazdığınu göreceksiniz. Bu değişiklik "Teknoloji-Medya-*******ünikasyon" sektörleri ile gelebilir. Ama TBMM bu sektörleri engellemek için çalışıyor.

Bunun getireceklerini, çoklu akıl olarak yüksek sesle, konuşalım, tartışalım, belki derdimizi anlatırız; ama ben bir kaç noktayı burada işaret edeyim; bu örnekten gidelim.. Bulgaristan'ın ülkesine yatırım yapacak olan internet devlerinden istihdam, KOBİ'lerine iş, para ve güç kazanması bir yana, yatırım yapan teknoloji firmaları sayesinde gelişecek olan Bulgar teknoloji çalışanları, bölgede önemli bir siber güç haline de geleceklerdir. Önümüzdeki dönemde siber savaşın beklendiği düşünülürse, bunun anlamı daha iyi anlaşılabilir.

Buna karşılık Türkiye şu anda, bir kaos'a girmiş durumda ve mevcut yapılarını geliştirmek bir yana, yoketmeye çalışıyor. Bunu uyarı olarak görenler olur umarım..

KAYNAK:http://turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=48922