Ülkemizde yaşam 1 günde değişirken dünyanın 1 yüzyılda ne kadar değişeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Ben yinede bu konuda 1917-2017 tarihleri arasını kapsayan bir araştırma yaptım ve ilginç sonuçlara ulaştım. Bazı veriler karşısında hayretler içerisinde kalırken bazı hususlarda ise bazı şeylerin değişmeyeceğini tekrar görmüş oldum. Işte 1917-2017 arasında dünyanın değişimi.

1917-2017 arasında dünya pek çok savaş pek çok yıkım gördü. Yinede yaşanılan hiçbirşey dünyanın değişmesine engel olamadı.

Okuma meraklısı bir insan olarak ilk baktığım husus okur-yazarlık oranları oldu. Dünyada 1 yüzyılda okur yazarlık oranları tam tersine dönmüş. Okur yazarlık oranı yüksek olsa da hala okuma yazma bilmeyen bir topluluğun olması insanı üzüyor.

1917: Dünya’nın okuma yazma oranı sadece %23

Bugün: Tahminlere göre, Dünya’nın okuma yazma oranı %86,1.

Zaman ilerledikçe teknoloji gelişti. Teknolojinin gelişmesi ulaşım sürelerini kısalttı. Dün yürüyerek katedilen yollar bugün üstün teknolojiye sahip araçlarla aşılıyor. Mesafeler kısaldı. Peki ama ne kadar?

1917: Londra-New York arası 5 gün, Londra-Avustralya arası 3,5 ay sürüyordu.

Bugün: Londra-New York arası aralıksız uçuşla 8 saatten az sürüyor. Londra-Avustralya arası bir gün sürüyor.

Zamanın ilerlemesiyle değisen ve gelişen bir noktada şehirleşme oldu. Dün insanlar çok kötü şartlar altında tek göz odalı evlerde iki aile bir arada kalırken bugün her aileye konforlu birer apartman dairesi düşüyor. Peki bu konforun maddi değişim oranları nelerdir?

1917: Bir Amerikan evi 5000$ (bugünün parası ile 111584,29$)

Bugün: Bir Amerikan evi 2010’da 272900$

Yüzyıl öncesinin şartlarına bakarsak çok olmasa da insanlık doyurucu ve sağlıklı besinlerle besleniyorlardı. Sonra birden fastfood denilen şey ortaya çıktı. Ben hamburger ile ilkokul 5. sınıfa giderken MC Donalds’ta tanıştım. Bakalım hamburgerin yüzyıllık tarihi ne durumda?

1917:Hamburger ekmeği keşfedildi. (White Castle’ın kurucu ortağı Walter Anderson tarafından)

Bugün: Ortalama olarak Amerikalılar haftada 3 hamburger yiyor. Bu yılda 50 milyar hamburger eder.

Ehliyet almaya hak kazandım fakat bir otomobil sahibi değilim. Ülkemizde otomobil fiyatları bu şekilde ilerlemeye devam ederse istediğim arabayı almam çok uzun zaman alacak gibi duruyor. Peki yüzyıl önce otomobil fiyatları ne durumdaydı günümüzde ne durumda? Buyrun bakalım.

1917: Amerika’da bir otomobilin fiyatı ortalama olarak 400$ (bugünün parası 8926,74$)

Bugün: Ocak 2017 itibariyle ortalama otomobil ücreti Amerika’da 34968$

Uçmayı çok seven Mustafa Bulut adlı bir agabeyim var. Uçakla katettiği yol buradan Sinop’a yol olur. Bugün hemen hemen herkes uçakla seyahat edebilecek konumdalar. Peki bu kadar insanı kaç uçak taşıyor. İşte yüzyıllık rakamlar.

1917: İlk Boeing Uçağı 15 Haziran’da ilk uçuşunu yaptı.

Bugün: 2015 rakamlarıyla 24000 pervaneli jet motoruna sahip uçak mevcut.

Saat ücretleri konusunda Türkiye’yi ayrı tutmakla beraber ülkemizin de dünya standardını yakalacağına inanıyorum. Dünya genelinde ortalama saat ücretleri ülkemiz gözönüne aldığında ciddi derecede değişmiş. İşte alınteri kurumadan verilmesi beklenilen ücretler.

1917: Ortalama saat başı ücret 22 cents (bugünün parasıyla 4,9$)

Bugün: Ortalama saat başı ücret 26$

Var olması iyi mi kötü mü hala karar veremediğim süpermarketleri es geçmek doğru olmazdı. Yeni dünyanın yeni marketlerinin yüzyıllık değişimi şu şekilde olmuş.

1917: İlk süpermarket, “PigglyWiggly”, 6 Eylül 1916’da açıldı.

Bugün: 2015’te Amerika’da, 38,015 süpermarket, 3,4 milyon çalışan ve 650 milyar dolarlık satış gerçekleşiyor.

Napolyon Para Para Para dediğine pişman olmuşmudur bilmiyorum ama birileri bugün paraya para demiyor. Peki kim bu insanlar? Asıl soru şu bu kadar parayı nasıl kazanıyorlar? Neyse konuyu dağıtmayayım. Işte milyarderliğin geçmişi ve bugünü.

1917: John D. Rockefeller 29 Eylül’de Dünya’nın ilk milyarderi oldu.

Bugün: Dünya da 1810 tane milyarder 6,5 trilyon doları elinde bulunduruyor.

Ben bu yazıyı Samsung Galaxy J7 telefonumdan yazıyorum. Ilkokula gittigim dönemlerde yılsonu tatilim köyde geçerdi. Köyümüzde telefon sadece muhtarın evinde bulunuyordu. Pek çok şey gibi telefon kullanım oranları da değişti. Bakalım son duruma.

1917: Evlerin sadece %8 inde telefon için kara hattı vardı.

Bugün: Amerika’nın %80’inin akıllı telefonu var.

Trafik denilince Istanbul İstanbul denilince trafik akla geliyor. Tabi Istanbul’un dünyanın merkezi olduğu gerçeğini unutmuyoruz. Trafik denilen olgu nasıl başlamış günümüzde ne alem bir bakalım.

1917: 1912’de New York trafiğinde ilk kez atlardan daha fazla araba vardı.

Bugün: 2015’te Amerika yollarında yaklaşık 253 milyon araba var.

Yazımı teknolojik bir madde ile bitirmek istiyorum. Zira yüzyıllık değişimi anlatan en önemli maddenin bu olduğuna inanıyorum. Teknolojik olarak dün neredeydik bugün nerede?

1917: 1917’deki en önemli buluş ışık açma kapa düğmesiydi.

Bugün: CRISPR/Cas9 gen düzenleme teknolojisi, Yapay Zeka, Robotlar, Sensörler, Ağlar (networks), sentetik biyoloji, malzeme bilimi, uzay keşfi ve çok daha fazlası.

1917-2017 arasında dünyanın ne kadar değiştiğini anlatmaya çalıştığım yazının sonuna geldim.

Kaynak: http://www.nizamettingumus.com/1917-2017-arasinda-dunya.html