lostyazilim

Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

3 Mesajlar 797 Okunma
lstbozum
wmaraci reklam

Marstyson Marstyson WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 30.06.2018
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 1186
  • Beğeniler 491 / 321
  • Ticaret 1, (%100)
İyi geceler herkese . Yakın zamanda ( 19.07 ) direksiyon sınavını geçtim . Bu konu hakkında daha önce benim de sorularım olduğu için ufak(!) bir bilgilendirici yazı yazmak istedim . İnternette bazı forum ve bloglarda iç karartıcı yazı ve yorumlar var . Eğer belli korku ve şüpheleriniz varsa okuyabilirsiniz .
İlk olarak kısaca başını anlatıyım konunun . Mart ayında elektronik sınavı geçtim . Daha sonra 2 hafta gibi bir süre bekledim ve direksiyon derslerim başladı . 7 ders almam gerekiyordu . Her biri ikişer saat . Araçlarla ilgili hiçbir bilgi ve tecrübeye sahip değildim . Bu yaşıma kadar ( 22 ) dersler öncesine kadar şoför koltuğuna bile oturmadım . Kısacası 5 dersimi aldım o hafta ( Mart’ın ortası ) sınava girecekken pandemi nedeniyle sınavlar ertelendi . Bu 5 ders benim için hiç verimli geçmedi . Sadece arabayı kabaca tanımış oldum . Nedeni kurs hocalarımın davranışlarıydı . Her ikisi de erkekti ve 60’lı yaşlarındaydılar . Ben daha önce bilgim olmadığını söylememe rağmen benden durumuna göre fazlasını beklediler . Hatalarımda çok tepki verdiler . Bu da haliyle kendimi daha yetersiz görmemi sağladı . Ama bu dersleri alırken içimden ertelenmesini çok istedim . Çünkü bu hocalarla devam edersem kalacağım bariz belliydi .Bir şekilde kurslar ertelendi ve bu zamana kadar sınava girmeyi bekledik . Kurslar açılınca geçen hafta kalan derslerimi aldım ve sınav için beklemeye başladım . Bu pandemi nedeniyle verilen arada memleketime gittim ve orada aracımızla toplamda 6-7 seferi geçmeyen deneme sürüşleri yaptım . Bu sürüşler çok kısa oldu . Yanında aileden biri olunca daha çok geriliyor insan . Araca bir şey olur diye haliyle agresif oluyorlar . Fakat her biri 25-30 dakikayı geçmeyen bu sürüşlerimin bana çok çok fazla yararı oldu . İnsanın araba sürmeden önce cesaretini kazanması gerekiyor . Kendinden emin şekilde hareket edilmeli ve sinyalleri kesinlikle unutmamak gerekiyor . Ben de 5 derste halledemediğimi memleketimde hallettim sayılırdı . 4 ay geçmesi nedeniyle parkları tam kursta gösterildiği gibi yapmamız gerektiği için memlekette provasını yapamadım ve kalan 2 dersimi bekledim . Zamanı geldi ve geldim İstanbul’a . 2 dersimi aldım . Tabi Allah’a şükürler olsun nasıl dua ettiysem bana eğitim veren bir hoca 2 ay ücretsiz izin almış diğeri ise tamamen ayrılmış anlaşmazlık yüzünden . Bu tabi ilk kursa geldiğimde beni çok mutlu etmişti . Kalan hocalar bayandı ve daha hoşgörülüydüler . Sağolsun bir bayan hoca ile uzun aradan sonra ilk dersimi aldım ve müthiş bir motivasyon sağladı bana . Sürerken beni hiç germedi , sürekli motive etti ve bana bu halimle geçebileceğimi, direksiyon hakimiyetimin çok iyi olduğunu söyledi . Parkları da hemen hatırlamış yokuş yukarı kalkma meselesi tekrar kavramıştım . Bu tabi beni çok mutlu etti . İkinci dersimi de bir başka bayan hoca ile aldım . O da beni yine motive etti ve başka püf noktaları gösterdi park yaparken ( sınav esnasında vesilesiyle en iyi parkımı yaptım ) Son dersimiz olduğu için bana yapmam gereken diğer şeyleri gösterdi ve yeterli olduğumu söyledi . Sınav günü geldi ( 2 gün önce ) Çok heyecanlıydım ama heyecanımı sınav esnasında çabucak bitirenlerdendim . Haliyle takılma yaşamadım başlangıçta. Kimliğimi istediler . Sınav giriş kağıdımı kurs getirdiği için sadece kimlik yetiyor . Tabletle fotoğrafımı çektiler . Hoca ile birlikte 4 kişiydik . Bana aracın önündeki ve arkasındaki parçaları ve araç-gereçleri sordu komisyon üyesi . Araca bindik ve bu sefer içerdeki şeylerden birkaç soru sordu . ( Bu başlangıçta sorulanlardan en fazla 4 tane bilememe hakkımız var . Beşincisinde eleniyoruz diye okumuştum ) Sağ salim ilk aşamayı geçtim . Komisyon üyelerim gayet hoşgörülü insanlardı . Koltuk ayarımı , ayna ayarımı ayarladım . Emniyet kemerimi taktım . Vitesimi kontrol ettim , aracımı çalıştırdım , el frenimi indirdim ve sola sinyal verdim . Bu anlattıklarım tek tek sıraladım ki yapmanız gereken tam sırası bu olmasa bile bunlar olcak . Yola çıktım gayet iyi hızla . Daha 200 300 metre olmadan önümüzde sadece sınav araçlarından oluşan bir trafik oluştu . Muhtemelen trafiğin başındaki aracın bir hatasından kaynaklıydı . Tüm araçlar hareket etmeye başladı ama önümdeki araç hareket etmedi . Sollayıp sınavımı riske atmamak için ( bulunduğumuz güzergah konumu nedeniyle çok tehlikeli bir yer bence ) bekledim . Tam kalkacakken stop etti . Tam yeniden ışıkları yandı derken yeniden stop etti . Bunlar bir iki dakika içinde oldu maalesef . Ve sınav esnasında bir kez stop etme hakkımız olduğu için önümdeki araçtaki öğrenci sınav başlayalı 10 dk olmadan elendi . ( Hemen hoca ile yer değiştiler ) Bu biraz beni gerdi . Neyseki sorunsuz devam ettik . Tam çok hafif bir yokuşa gelmiştik ki önümüzdeki aracı beklememiz gerekiyordu . Ben her türlü debriyajla kalkarım diye ( daha önce derslerde iki kişi olduğumuzdan galiba, hiç sorun yaşamamıştım ) kalkış yaptım ama stop ettim . Tek hakkımı da kullanmış oldum . Artık hata şansım kalmadı . Neyseki yokuş yukarı kalkış alanına geldiğimizde güzel kalkış yaptım ve en korktuğum aşamayı geçmiş oldum . Daha sonra parkları tamamladım . L ve paralel parkı çok güzel kuralına uygun olarak tamamladım . Geri geri gelme alanına geldim orayı da güzel bir şekilde bitirdim . Zaten geriye kalan U dönüşü ve ani fren alanıydı . Zaten bu sınavda yapacağınız en basit görevler oluyor . Onları da tamamladım ve sınav alanına döndüm . Sınav esnasında en önemli şeyler , başta dediğim gibi kesinlikle aracı calıştırmadan yapmanız gereken talimatlar ve araç kullanırken verdiğiniz sinyaller . Sınavın en tehlikeli yanı gerçekten sinyallerdir bence . Ben bir hata yapmadım ama sınavda sadece bir sinyali unuttuğu için elenen bayan gördüm . Olayı da tam anlamıyla anlattığımı düşünerek, madde madde en önemlileri sıralamak istiyorum . ( Tabi bunlar bana göre olan şeyler )

9 Önemli Tavsiyem :

1) İlk olarak kesinlikle cesaretinizi toplamalısınız ve araç sürerken sadece sürüşünüze odaklanın .
2) Kurs hocanızla anlaşmanız çok önemli . Baktınız hocanızı beğenmediniz , size daha çok stres yaptırıyor ve tolere etmiyor sizi; hemen hocanızı değiştirin . Eğer sizi geren bir hocayla devam ederseniz ne kursa gitmek istersiniz ne de istediğiniz gibi sürebilirsiniz .
3) Eğer dersler yeterli gelmiyorsa sınavı beklemeden ek ders alın ya da özel eğitim alanlarında aracınız varsa yakınınızdan taktikler alın .
4) Her dersinizde sanki sınavdaymışsınız gibi odaklanın ve kesinlikle park sırasında ayna ayarlamayı , sinyal vermeyi unutmayın ( bu çok önemli )
5 ) Sınavdan önce her şeyi tamamladığınızı ve hatalar yapmadığınızı düşünüyorsanız sınavı düşünmeyi bırakın ve sınava girdiğiniz anda heyecanınızın biranda biteceğini düşünün .
6) Sınavda kendiniz olabilirseniz ve hemen sınavı bitiriyim demezseniz bu iş tamamdır .
7) Komisyonla sınav öncesi tanışın ve sohbet edin .
8) Komisyonun hareketleri sizin sınav esnasındaki heyecanınızı etkileyen baş faktörlerden .
9 ) Ve dua edin , komisyon da sınav esnasında yanınızda olacak kurs hocanız da sevecen insanlar olsun . Tahammülsüz olduklarında sizi germekten başka bir şeye yaramaz .

Şimdiden ehliyet almak isteyen adaylara başarılar dilerim . Eğer özel sorularınız varsa mesaj atabilirsiniz . Bu ehliyet heyecanını yaşayan biri olarak yardımcı olmaya çalışırım . Reklam olmasın diye kurs ismi de paylaşmadım . Kolay gelsin .

Not : Bu kadar uzun yazmamın nedeni tamamen içimden geldiği gibi yazmam ve benim gibi olanlara fikir vermek istemem

wmaraci
reklam

Kanuni Kanuni WM Aracı E-Mail Onaysız
  • Üyelik 09.03.2013
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Müh
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** Y**
  • Mesajlar 767
  • Beğeniler 242 / 241
  • Ticaret 12, (%100)
Pratiği bol yapın. Aracı farklı yollarda kullanın. Herkesin bu işi yapabildiğini bilin. Sadece sınav esnasında değil, daha önceleri de düzenli dua edin. Duada ısrar etmek kabulüne vesile olur.
Marstyson

kişi bu mesajı beğendi.

Marstyson Marstyson WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 30.06.2018
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 1186
  • Beğeniler 491 / 321
  • Ticaret 1, (%100)

Kanuni adlı üyeden alıntı

Pratiği bol yapın. Aracı farklı yollarda kullanın. Herkesin bu işi yapabildiğini bilin. Sadece sınav esnasında değil, daha önceleri de düzenli dua edin. Duada ısrar etmek kabulüne vesile olur.

Evet kim kendini nasıl motive ediyorsa onu denesin . Dediğiniz gibi bunu herkes alabilir . Yeter ki o heyecan ve özgüven eksikliği olmasın .
Kanuni

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al