wmaraci reklam

İlk 250 binimi nasıl kazandım?

166 Mesajlar 24.366 Okunma
advertseo
wmaraci reklam

Neoyun Neoyun Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek İnternet girişimcisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 523
  • Beğeniler 126 / 350
  • Ticaret 30, (%100)
Bu yazıyı ilk olarak kişisel bloguma yazdım: http://burak.cc/ilk-250-binimi-nasil-kazandim/ ister buradan ister blogumdan okuyabilirsiniz.

Aslında konsept "İlk 1 milyonumu nasıl kazandım?" fakat henüz 1 milyon gibi bir rakama ulaşamadığım için 250 bin ile yazıma başlıyorum.

Nasıl başladı
Ben 13 yaşındayken babam AutoCAD ile çizim yapmak için eve bilgisayar almıştı. Tabi ki ondan fazla ben kullanacaktım bu Arçelik marka Evkur'dan taksitle alınmış yarı canavarı. Bilgisayar eve ilk geldiğinde ablam bana bir ilginç yarış oyunu getirmişti, arabalar fiat 126 bis (recep ivedik'in arabası) ve oyunun amacı belli görevleri tamamlamaktı.

Bedava siteler
Neyse ki kendimi bu oyuna kaptırmayıp, elimin altımdaki yarı canavarı tanımaya çalışıyordum. Paintte modernizm akımının güzide eserlerini çıkartırken (karalama) aynı zamanda da ailemin maddi durumunun kötü olması sebebiyle "internetten nasıl para kazanırım" tarzı araştırmalar yapıyordum. Bu araştırmalar beni "Bedava Sitem" isimli .tr.gg uzantılı bedava web siteleri hazırlayabileceğiniz sisteme yöneltti. Yaşım 14 veya 14,5 (bira yaşım gelmemişken) tasarimvekod.tr.gg, hiperoyun.tr.gg ve bir adet Metin2 hesaplarını boşaltmak için sahte bir site hazırlamıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 256 tane hesaba girip oyundaki eşyalarını kendi karakterime aktarmıştım. Bunu okuyan mağdur arkadaşlardan özür dilemiyorum, sazanlığınıza yanın.

Yerdeki cüzdan
Metin2 çılgınlığı beni ve çevremdeki arkadaşlarımı sarmışken, bir adet Metin2 blogu açmak istedim. Tek ihtiyacım bir host ve domaindi.

Ailemin durumunun kötü olması ve bu tarz konularda destek olmak yerine köstek olmaları bu isteğimin önünde çok büyük bir engeldi. Turhost üzerinden almayı planlıyordum ve gereken para 65 TL idi.

Sıradan bir gün, fırına ekmek almaya gidiyorum. Tam fırının kapısının çaprazında siyah bir cüzdan gördüm, aldım yerden, içini açtım. İçinde bir adet kimlik ve toplamda 70 TL para. Yolda para görsem alır cebe atarım ve bunuda attım cebe, cüzdanıda fırıncıya verdim. Eve gittim ve Yağız'ı aradım, dedim koş bankaya gidiyoruz. Turhost üzerinden 65 TL lik siparişi açtım. Bankamatiğe havale yapmaya gittik ve 5 TL havale ücreti dahil toplamda 70 TL yatırdık. Yerde bulduğum para bir mucize gibi bu hikayenin başlamasını sağladı.

İlk gerçek site
Yaş 15, 15 15 15.
Metin2portal.com adı altında oyun ile ilgili paylaşımlar yapıyordum. Bütün web sitesi sahipleri gibi nasıl daha fazla ziyaretçi çekerim, ne yaparsam doğru, ne yaparsam yanlış ve benzeri araştırmalar yapıyordum.

Yaklaşık 2 yıl boyunca Metin2portal.com ile kendimi geliştirdim. Ondan sonra siteyi 400 TL ye satıp (ayda 400 TL getiren siteyi 400 TL ye satmak) bir sonraki site için (daha doğrusu proje) kendime finans sağladım.

Ticaret'e giriş
Aylık 400 TL gelir getiren siteyi 400 TL ye satarak aslında ne kadarda yetenekli bir tüccar(!) olduğumu kanıtlamış oldum.

Metin2 çılgınlığımız bitmişti, bu sefer Battlefield oyununa sarmıştık. Oyunu daha ucuza alabilmek için yollar arıyordum ve bir türk cd key satışı yapan siteye denk geldim. Oyunu çok ucuza aldım ve oynamaya başladım fakat aklımda bir soru kalmıştı. Bu adamlar bu oyunu nasıl bu kadar ucuza getirtebiliyordu?

Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için günlerce araştırdım. Farklı farklı dillerde araştırmalar yaptım ve bir Rusya lokasyonlu dijital ürünlerin satıldığı web sitesine denk geldim. Oyunlar kat kat ucuza fiyatına, bu site üzerinden başka kullanıcılar tarafından satılıyordu.

GittiGidiyor ve Sanalpazar üzerinden bütün ünlü oyunları satmak için ilanlar oluşturdum. Sipariş geldikçe manuel olarak satın alıp %50 - %100 kâr ile satış yapıyordum. Satışlar ilerlemeye başlayınca üstüne birde cdkeysland isimli Opencart tabanlı bir web sitesi hazırlayıp satışlarımı global olarak devam ettirdim.

Devlet yumruğu
Tam doruk noktasındayken olanlar oldu. Maliye'den elemanlar geldiler, öğrenci hesabımdaki paranın kaynağını sordular ve bunun devamı halinde ceza alabileceğimi söylediler. Yaşım 16 olduğu için cezasız atlatmıştım fakat şirket kurana kadar hesabımda şüpheli işlemler yapamazdım. Bu yüzden 18 yaşımı beklemek zorundaydım, ailemin üzerine şirket açmak istedim fakat eskiden var olan sorunlu bir şirketleri olduğu için oda olmadı.

Yasal başlangıç
18 yaşına geldiğimde şirket için bütün işlemleri başlattım. Babamın kanserden vefat eden eski karısından olan oğlundan (cümleyi baştan okuyun 3. de anlarsınız) 500 TL borç alarak şirketimi 18 yaşında kurmuş oldum.

Şirketi kurar kurmaz cdkeyspot isimli yine global odaklı bir oyun satış sitesi hazırladım. Satışlarım eskisi gibi yüksek değildi ve bunun sebebide 2 yıl içinde rakiplerimin fazlasıyla artmasıydı. Bu yüzden cdkeyspot'u daha iyi pazarlamam gerekiyordu.

Ücretsiz reklam
Pazarlama arayışları içerisindeyken YouTube oyun kanallarını keşfettim. Bu kanallara hiç kimse reklam vermiyordu. Bu fırsatı değerlendirerek yavaş yavaş orta ölçekli kanallara reklam vermeye başladım. Hemde hiç ücret ödemeden!

Bu kanal sahiplerine, onları 1 aylık test aşamasına aldığımı, eğer yeterli geri dönüş alırsam uzun süreli ve yüksek bütçeli reklamlar vereceğimi söyledim. Hiç biri terslemeden hepsi kabul etti, çünkü daha yeniler, paraya açlar ve tecrübesizler.

Ücretsiz olarak reklam verdiğim kanalların hepsi orta ölçekli fakat yüksek popülariteye sahip kanallardı. Benim reklamlarımı gören diğer düşük ölçekli kanallar, bana ücretsiz reklamınızı yaparım tarzında teklifler gönderiyorlardı. Çünkü onlara göre büyük kanallarla anlaşmıştım ve benden reklam almak onlar için bir prestij kaynağı olmuştu.

Bu 1 aylık reklam sürecinde satışlarım 3 katına çıkmıştı. Elde ettiğim geliri saklıyordum ve ileriki reklam yatırımı için kullanacaktım. 1 aylık süresi dolan kanallar bana geri dönüşün nasıl olduğunu sorduklarında "yeterli geri dönüşü alamadık, maalesef sizle anlaşamayacağım" gibi cümleler kurup onları geri çevirdim. Hesabımda da yüklü bir para birikmişti.

Minecraft?
Tabi ki bu esnada bu Youtube kanallarını incelerken, videoların %90'lık bir bölümünün Minecraft içerikli olduğunu gördüm. Minecraft çocuklara yönelik bir oyun ve Türkiye'de 3 yaşından 20 yaşına kadar Minecraft oyuncusu bulunmakta.

Minecraft satın almaya çalıştığınızda, ilk önce bir kredi kartına ihtiyacınız var. Resmi web sitesi İngilizce olduğu için doğal olarak İngilizce bilgiside gerekiyor. Türk çocuk kullanıcılar için bu oyuna sahip olmanın ne kadar zor olduğunu fark edince, Rus tedarikçilerimden oyunun ikinci el hesaplarını satın alıp cdkeyspot üzerinden satışa başladım.

Reklamları YouTube üzerinden %90 Minecraft videolarından aldığım için cdkeyspot'un satışlarının %80'i Minecraft hesabıydı. Bende bunun için ayrı bir web sitesi açmaya karar verdim ve minecraftsatinal.com'u kurdum.

Minecraft içerikli çoğu kanala minecraftsatinal.com'un reklamını verdim. Ücretsiz reklam olayından sonra elimde biriken yüklü miktarı reklama harcadım.

Türkiye'de ilk defa Gleam.io çekiliş sistemini kullanan bendim. Direk sitenin anasayfasına koymuştum. Ziyaretçiler, Türkiye'de hatta dünyada ilk olan bu web sitesini sosyal medyada paylaşarak, başkalarınında paylaşmasını sağlayarak ücretsiz Minecraft hesabı kazanıyorlardı. Doğal olarak bunla uğraşmak istemeyenler direk satın alabiliyorlardı.

Site bir gecede 400 TL cüro yapmıştı. O gece benim için yep yeni bir dönemin kapılarının aralandığını anlamıştım. Artık herşey çok farklıydı.

Mobil ödeme
Bir arkadaşımın tavsiyesiyle minecraftsatinal.com'un ödeme metodlarının arasına mobil ödemeyi ekledim. Satışlar %150 artış göstermişti. Çünkü PayPal hesabı veya kredi kartı olmayan kullanıcılar ödemelerini kendi veya çevresindekilerinin telefonlarını kullanarak yapıyorlardı.

Türkiye'de ve dünyada, perakende olarak ikinci el Minecraft hesabı satışı yapan ilk web sitesiydi minecraftsatinal.com, fakat site global odaklı olmadığı için ilk olmanın avantajından tam anlamıyla yararlanamıyordum.

Deniz aşırı
Minecraftity.com'u açtım, mantık aynıydı fakat odak hem Türkiye hem de dünyanın geri kalanıydı. Global olarak beklediğim satış potansiyeline ulaşamadım. Çünkü yabancı YouTube kanallarıyla bir türlü anlaşma sağlayamadım.

Minecraftity uzun bir süre İngilizce destekli olarak kaldı. Ardından sistemi daha stabil hale getirebilmek için yeni tasarım ve yazılım hazırlıklarına başladım. Minecraftity yenilenip sadece Türkiye odaklı olup markalaşacaktı.

Microsoft'tan aparkat
Bir sabah uyandığımda minecraftsatinal.com'a erişim olmadığını gördüm. Araştırdığımda alan adının ICANN tarafından suspend cezası aldığını gördüm.

Bazı müşterilerim hesapların bozulmasından şikayetçiydi. Haklıydılar, her 10 satılan hesaptan 1 tanesi bozuluyordu. Bu şikayetçi müşteriler Mojang'tan yani dolaylı olarak Microsoft'tan yardım istemişler. Microsoft'ta direk işin kökünü kazımak için beni ICANN kuruluşuna şikayet edip, minecraftsatinal.com'u elimden alıp suspend durumuna aldılar.

Aslında sorun müşterilerin şikayeti değildi, sorun benim sitenin altına "Bu web sitesinin Microsoft veya Mojang ile bir bağlantısı yoktur" yazmamış olmamdı.

Minecraftity.com'da kapanmasın diye bu yazıyı yazdım ve hesapların dayanıklılığı adına başka bir tedarikçiyle anlaştım.

Sonuç?
13 yaşında başladığım bu hareketli serüven, 2015 Ekim ayında toplamda 350 bin TL cüro ile 250 bin TL kâr sağladı. Şuan 20 yaşındayım ve önümüzdeki 5 yılda çok daha fazlasını hedefliyorum.

Yeni şeyler
Bu yazıyı yazarken aynı zamanda da Moba oyunları ile ilgili (League of Legends, Dota 2) bir projeyi hazırlıyorum. Projenin tutacağına eminim ve o projenin ilerlemesi hakkında yazı yazacağım günü iple çekiyorum.
ApranaX burakisci dlkrnugur

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

ozanalkancomtr ozanalkancomtr İnternet Reklamcılığı Kullanıcı
  • Üyelik 28.09.2011
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek İnternet Reklamcılığı
  • Konum Sakarya
  • Ad Soyad O** A**
  • Mesajlar 60
  • Beğeniler 19 / 11
  • Ticaret 0, (%0)
Tebrik ederim hocam. Ofisinizin fotoğrafları varsa görmek isterim. Başarılar.
Neoyun

kişi bu mesajı beğendi.

DroppingNow.net - 1 TL'ye Backorder Hizmeti!

UNKEF UNKEF WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek ARGE
  • Konum Balıkesir
  • Ad Soyad F** Ç**
  • Mesajlar 2423
  • Beğeniler 995 / 744
  • Ticaret 17, (%100)
Minecraft için ne satıyordunuz hocam?
 

 

Neoyun Neoyun Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek İnternet girişimcisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 523
  • Beğeniler 126 / 350
  • Ticaret 30, (%100)

ozanalkancomtr adlı üyeden alıntı

Tebrik ederim hocam. Ofisinizin fotoğrafları varsa görmek isterim. Başarılar.

Ofis yok hocam evden çalışıyorum :)

serras62 adlı üyeden alıntı

Minecraft için ne satıyordunuz hocam?

Yazıda bahsetmiştim aslında.
 

 

wmaraci
wmaraci

Kotil Kotil Son oynayışlar.. Kullanıcı
  • Üyelik 13.06.2015
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek Ögrenci / Yazar / Editör
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad T** K**
  • Mesajlar 2157
  • Beğeniler 1092 / 743
  • Ticaret 90, (%99)
Yanj burdan ben sunu anlladim iste kandirma falan olmazsa tuttyramassin kazanamassin.

Tebrikler guzel bir yazi olmus ustad sizin gibi hayallerim var ama basaramadim :D
melankolia Serhan kefelon

kişi bu mesajı beğendi.

eren177 eren177 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.09.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum Ordu
  • Ad Soyad E** T**
  • Mesajlar 186
  • Beğeniler 6 / 30
  • Ticaret 2, (%0)
Üşenmedim okudum valla hocam helal olsun vallahi😃
1SMHMedya KadirHames Neoyun

kişi bu mesajı beğendi.

Neoyun Neoyun Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek İnternet girişimcisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 523
  • Beğeniler 126 / 350
  • Ticaret 30, (%100)

Kotil adlı üyeden alıntı

Yanj burdan ben sunu anlladim iste kandirma falan olmazsa tuttyramassin kazanamassin.

Tebrikler guzel bir yazi olmus ustad sizin gibi hayallerim var ama basaramadim :D

Bir milyonerin sözü vardı, "Bana ilk milyonumu sormayın ama geri kalanını kuruşu kuruşuna anlatırım."

eren177 adlı üyeden alıntı

Üşenmedim okudum valla hocam helal olsun vallahi😃

Teşekkür ederim :)
kadikoy34php muhendisapo Spare

kişi bu mesajı beğendi.

muzo06 muzo06 Yakında Kullanıcı
  • Üyelik 01.08.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Ticaret Erbabı
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** Y**
  • Mesajlar 276
  • Beğeniler 85 / 44
  • Ticaret 8, (%100)
Helalin var kardesim senin yaslarindaiken 13 filan yani bende tr.gg isinlyle baya ilgilendim sonra ilgimi bilgisayarin kendisine yigunlastim tamiri onarimi filan. Simdi ise mesgale olamasi icin var vebsitem. Yazi ilgimi cekti benim merak ettigim sey su 18 yasinda kurmus oldugunuz sirket hkkinda bilgi allabilirmiyim sirketten kastiniz nedir ?
Neoyun

kişi bu mesajı beğendi.

Esenlikle Kalın..

Neoyun Neoyun Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 12.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek İnternet girişimcisi
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** B**
  • Mesajlar 523
  • Beğeniler 126 / 350
  • Ticaret 30, (%100)

muzo06 adlı üyeden alıntı

Helalin var kardesim senin yaslarindaiken 13 filan yani bende tr.gg isinlyle baya ilgilendim sonra ilgimi bilgisayarin kendisine yigunlastim tamiri onarimi filan. Simdi ise mesgale olamasi icin var vebsitem. Yazi ilgimi cekti benim merak ettigim sey su 18 yasinda kurmus oldugunuz sirket hkkinda bilgi allabilirmiyim sirketten kastiniz nedir ?

Şahıs şirketi, 500 tl masrafla kurabildiğiniz ufak şirket.
 

 

sondakikahaberial sondakikahaberial okuloncesi.ogretmenleri Kullanıcı
  • Üyelik 01.10.2014
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek haberci grafik tasarımcı
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad R** Ç**
  • Mesajlar 139
  • Beğeniler 80 / 13
  • Ticaret 4, (%100)
üşenmeden sonuna kadar okuduğum sayılı yazılardan bir tanesi ve tebrik ederim hemen hemen aynı yollardan geçmişliğim var fakat ben muhasebeci olmayı seçtim ek olarak yapıyorum şimdi bir okul öncesi sitem var daha yeni açtığım ama benim zamanımda daha doğru düzgün site yokken ben site yapmaya çalışıyordum localden :) güzel yazı inş daha ilerilere gidersin
Neoyun

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al