Topraklama Kablosunu Binanın Su Tesisatına Bağlamak; Topraklama Tesisatı, Topraklama Kablosu Seçimi, Topraklama Kablosu Nereye Bağlanır, Topraklama Kablosu Ne Renk olur? hakkında bilgiler yayımlanmıştır.

Kaynak:
http://bielof.com/topraklama-kablosunu-binanin-su-tesisatina-baglamak/

Topraklama Kablosunu Binanın Su Tesisatına Bağlamak

Toprak hattına verilmiş bir su borusu üzerindeki kaçak, ancak en alt katın altında, boruların toprak ile buluştuğu yerde sıfırlanır.

Bu nokta ile kaçak oluşan nokta arasındaki mesafede eşit olarak dağılır. Topraklama kablosunu binanın su tesisatına bağlamak neticesinde; Evinizdeki kaçak oluştuğunda komşularınız banyoda ise, komşunuzun evine, en basılmayacak yerde bile olsa bir adet mayın koymanız ile aynıdır.

Yaratan zamanı gelmedikçe kimseye Azrail aleyhisselamı göndermez. Ancak, zamanı geldiğinde de mutlaka bir bahane verir.

Toprak Hattı

Toprak hattı canı korumakla birlikte, hassas elektronik cihazlardaki statik elektriği toprağa akıtmak içindir.

Düşünün bakalım çevremizdeki en büyük küre nedir?

Dünyanın kendisinin direnci pratikte sıfır kabul edilebildiği için dünyanın kendisi bir iletken görevi görür ve devreyi tamamlar.

Toprak sonsuz büyüklükte iletken bir kitledir ve bütün elektrik tesislerinin bulunduğu binaları veya açık hava tesislerini sinesinde taşır.

Arızasız bir şebeke işletmesinde toprak üzerinden önemsiz derecede küçük akımlar geçerler.

Eğer elektrik tesislerinde bir motor isteyerek veya bir hata sonucunda toprak bir iletkenin bağlantı haline gelirse tesisin bu noktası ile toprak aynı potansiyeli alırlar. Bundan başka simetrik olmayan şebeke hatalarında toprak üzerinden büyük akımların geçmesi beklenebilir.

Yani betona, saksıya tel sokmakla olmaz.

Topraklama Tesisatı Kablosu

Çamaşır makinenizi düşünün ve bir şekilde çamaşır makinesinin metal aksamına elektrik kaçağı olmuş; eğer elektrik priziniz topraklı ise metal aksamdaki elektrik toprak hattını izleyip yer küreye akacaktır. Fakat toprak hattına sahip değilseniz elektrik çamaşır makinesine dokunduğunuz zaman sizin üstünüzden geçerek binanın betonuna oradan yer küreye ulaşacaktır. Sizin üstünüzden geçerken de ya eliniz ya ayağınız yanar yada Allah korusun kalbiniz durur ve ölürsünüz. (Kaynak Resim..)

Topraklı priz kullanıyor ve cihazınız düzgün bir toprak hattına bağlıysa sizin üstünüzden akmaz çünkü elektrik için siz dev bir dirençsiniz elektrik en kısa yolu izleyeceğinden asla sizi tercih etmeyecektir. Bu yüzden Topraklama Tesisatı Kablosu hayati derecede önemli bir konudur.

Topraklama Kablosu Seçimi

Topraklama kablosu seçimi önemlidir. Kullanacağınız yerlere göre değişiklik gösterebilir. Topraklama tesisatını, ev ve iş yerlerinizde kullandığınız elektrik tesisatında mutlaka kullanmalısınız. Normal 1 daire için en az 1 m ve 20 mm topraklama çubuğu yeterli olacaktır. (Kaynak Resim..)

Topraklama Kablosu Nereye Bağlanır

Sigorta kutusundan bahçenizde müsait bir yerde çakmış olduğunuz topraklama çubuğu arasındaki mesafeye göre değişkenlik gösterebilir. En az 4 mm, 6 mm, 10 mm gibi kesitlerde mesafe uzadıkça kesitlerde değişiklik olmalıdır. Topraklama Kablosu Nereye Bağlanır derseniz sigorta kutusu ve topraklama çubuğu arasına bağlanmaktadır.

Topraklama Kablosu Ne Renk?

Topraklama kablosu ne renk olur? diye bir elektrikçiye sorsanız; birçok mahalle elektrikçisi fark etmez der. Bu tamamen yanlıştır. Topraklama kablosu hangi renk olur diye düşünmeyiniz. Standart elektrik kablo renkleri bellidir ve Topraklama kablosu rengi sarı/yeşildir. (Kaynak Resim..)