Topraklama ve Topraklama işareti çok sık duyduğumuz elektrik ile ilgili terimlerden birisidir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir.
Kaynak:
http://bielof.com/topraklama-nedir/
Topraklama Nedir?
Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemine bağlanması yöntemidir. Böylece cihazda elektrik kaçağı varsa, dokunduğumuzda elektrik akımı bizim üzerimizden değil, direnci daha az olan toprak hattı üzerinden geçer ve çarpılma tehlikesi ortadan kalkmış olur.
Elektrik, insanoğlu için vazgeçilmez güç olmasının yanında, önlemi alınmadığında/topraklama yapılmadığında kötü sonuçlar doğurabilecek bir enerji kaynağıdır.
Elektrikli sistemlerin düzgün çalışabilmesi için ve elektriksel arızalarda can güvenliğini sağlamak açısından mutlaka yapılması gereken bir sistemdir.
Topraklama Neden Önemlidir?
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir.
Topraklama Neden Önemlidir? İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için tesisatta elektrik kaçağı riskine karşı topraklama hattı kesinlikle yapılmalıdır. Böylelikle cihazlarda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan topraklama tesisatı hattı üzerinden toprağa verilerek, cihaza ve dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
Hayati tehlikesi olduğu için bir lüks değil Topraklama kanuni bir zorunluluktur, yükümlülüktür.
Maalesef ki ülkemiz genelinde bu konuya bazen kullanıcılar bazense işini doğru düzgün yapmayan elektrikçiler çok az özen gösterilmekte, gerekli denetimler yapılmamaktadır.
Topraklama
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir.
Elektrik tesislerinde, evlerde, gerilim altında olmayan bütün tesisat kısımlarının, uygun iletkenlerle toprak kitlesi içerisine yerleştirilmiş bir iletken cisme (elektrot) bağlanmasına topraklama denilmektedir.
Ürünlerde, panolarda, tesisatlarda, montajda, projelerde topraklanılması istenilen veya topraklanmış yerler, Topraklama işareti ile belirtilir. (Kaynak Resim..)
Topraklamanın Amacı?
Topraklamanın amacı; Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemi sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımlar ve statik elektrik toprağa akacaktır böylece canlıların can güvenliğini sağlanacak ve cihazların zarar görmesini önleyecektir.
Elektrik kaçağı
İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan topraklama hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
05/02/2016 tarihinde Topraklama Nedir? Topraklama Neden Önemlidir? BiELOF.com sitesinde yayımlanmıştır.