Forumda başlatılan .CO domainlere destek verelim çok tutacak konusunda sonra ayrı bir konu açmayı düşünüyordum uzun zamandır, bugüne kısmetmiş.

[*]İlk olarak .CO domainin nasıl bir uzantı olduğu hakkında bilgi vereyim.

.CO uzantısı GccTLD uzantılardan biridir. Bu uzantılar ilk olarak bölgesel(ccTLD) uzantıyken sonradan daha genel bir uzantı olarak kabul edilmiştir.

[*].CO uzantısı .com,net,org,info,biz ile eşdeğer midir?

Kayıt aşamasında aynı prosedür işlenmesine rağmen bu uzantılar ile eşdeğer değildir. com,net,org,info ve biz uzantıları gTLD uzantılardır.

[*]Peki hangi domainler ile .CO uzantısı eşdeğerdir?

(.ad), (.as), (.bz), (.cc), (.cd), (.co), (.dj), (.fm), (.io), (.la), (.me), (.ms), (.nu), (.sc), (.sr), (.su), (.tv), (.tk), (.ws)

Gördüğünüz gibi bu uzantılardan çok büyük sükse yakalayan henüz olmamıştır. Yakın dönemde olacak gibi de gözükmüyor.

Ki .CO yıllardır piyasada olan bir uzantıdır 2010'dan beri GccTLD uzantı olarak kabul edilmektedir. 4 yıldır bu statüte olmasına rağmen herhangi bir atılımı olmamıştır. .COM'a rakip olacağını düşünmek bana kalırsa biraz hayalperestliktir. cc, as, me, gibi çok daha akılda kalıcı GccTLD uzantılar varken hele. COM'un çakması gibi duran bu domaine yapacağınız yatırımlar bana kalırsa ölüdür. Ancak projelendirirseniz elbette gelir elde edebilirsiniz.

Konuyla ilgili:

Veysel adlı üyeden alıntı

Yaptığım araştırmalar ve üst yönetimle istişareler doğrultusunda şu sonuca varmış bulunmaktayım;

- .co uzantısının hiçbir şekilde tescil, belge vs. gerektirmemektedir.
- İsteyen istediği gibi bu domaini alıp satabilir
- Ve bu satış konularında kesinlikle tartışmaya mahal verecek veya başka birinin satışını kötüleyecek yorumlar yapılmamasına özen gösteriniz.
- Ayrıca forumda belge veya tescil istediğini belirtip satış yapanlar veya satış konularında farklı karalama politikasını süren üyelerin konuları silinecektir.

Forum düzeni için lütfen tüm üyelerimizin özen göstermesini rica ediyorum.