Merhaba arkadaşlar kendi blog sitemde ele almıştım bu konuyu; merak edenler olabilir diye yazının tamamını wmaracı'na ekliyorum, içeriğin orginali buradadır:
www.borsanasiloynanir.org/borsa-piyasasi/borsa-ile-ev-gecindirilir-mi/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Günümüzde para ihtiyacımızın arttığını, yaşam standardımızı yükseltmek istediğimizi ve daha kaliteli bir yaşam istediğimizi biliyoruz. Bunun için de yüksek maaşlı işler istiyoruz veya ek işler bularak gelirimizi arttırmak istiyoruz. Bu da elbette birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Gün geçtikçe popülerlik kazanan yatırım piyasalarına yönelme konusu ise birçoğumuzu korkutuyor.
Borsa, forex, ikili opsiyon gibi yatırım piyasalarında işlem yaparak ek gelir elde etmek elbette mümkündür. Ama bunu yapmak, kuyumcudan altın alarak yastık altında bekletmek kadar kolay olmuyor. Yatırım piyasalarında başarılı olabilmek için her şeyden önce ekonomi bilginiz olmalı ve piyasaları iyi bir şekilde tanımalısınız. Aynı zamanda hiçbir zaman ego yapmadan, kendinizi iyi bir şekilde tanıyarak işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Borsadan kazandığınız para ile ev geçindirmeyi düşünüyorsanız hele, ekstra bir özen göstermeli ve iyi bir deneyim sahibi olmalısınız.
Borsadan para kazanmak ve zengin olmak mümkün mü soruları en merak edilen sorular arasında yer alıyor. Çünkü hepimizin hayali çok paramızın olması, fatura derdi olmaksızın rahat bir yaşam ve zengin olmak. Bunun için de kolay para kazanma yolu olarak borsayı görüyor olabilirsiniz. Evet, borsadan para kazanmak mümkün. Ama bu o kadar kolay olacak bir iş de değil.
İlk Şart: Eğitim ve Deneyim!
Borsadan para kazanmak istiyorsanız, her şeyden önce piyasayı A’dan Z’ye tam anlamıyla tanımanız, her hareketini yorumlayabilmeniz, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarında meydana gelen hareketleri yorumlayabilmeniz gerekmektedir. Bu konuda bilgi edinmek ise günümüz imkanları sayesinde eskiye göre çok daha kolay. İnternet sayesinde borsa eğitimi veren birçok kuruma ulaşabiliyor ve internet üzerinden bu eğitimlerden faydalanabiliyorsunuz.
Sanal borsa oyunları ile piyasada meydana gelen dalgalanmaları sanal para ile öğrenme imkanı bulabiliyorsunuz. Borsada başarılı olmak için en gerekli konu olan deneyim de, sanal borsa oyunu, demo hesap gibi araçlarla kazanılabiliyor. Bu sayede de borsada işlem yaparak para kazanmak veya borsadan ev geçindirecek parayı kazanıp kazanamayacağınızı öğrenebiliyorsunuz.
Eğitim imkanlarından ve demo hesaplardan faydalanarak büyük ve önemli bir adım atabilirsiniz. Çünkü borsaya yatıracağınız parayı unutmanız gerekiyor ve bu unutacağınız parayı neye yatırdığınızı, neden kaybettiğinizi, neden kazandığınızı anlamanız gerekiyor. Körü körüne “bir hisse senedi alırım, elimde bekletir, yükselince de satarım” diye düşünüyorsanız, borsa hakkında fazla bilginiz yok demektir. Bu şekilde de ev geçindirmekten çok tüm mal varlığınızı kaybedersiniz. Eğitimler sayesinde borsada nasıl para kazanabileceğinizi öğrendiğiniz gibi en doğru, en uygun ve minimum riskle nasıl yatırım yapabilirim sorusuna cevap bulabilirsiniz. Bu sayede de borsada atacağınız adımları daha güvenli atarsınız ve “A sektöre ait B şirketinin C kadar hissesiniz D vadesinde E nedeniyle alıyorum” diyebilirsiniz.
Dünya Piyasalarından Haberdar Olun!
Borsa ile ev geçindirecek parayı kazanmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir nokta da, piyasaları doğru ve sıkı bir şekilde takip etmektir. Özellikle piyasalara yön veren ülke ekonomileri hakkında bilgi sahibi olmalı, yapılan açıklamaları takip etmeli, ülkenin siyasi durumu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ülkelerin ekonomik durumlarının göstergeleri olarak gösterge endeksi dediğimiz önemli şirketlerin hisselerinden oluşan endeksleri takip edebilirsiniz. Elbette bu tek başına yeterli değildir. Makro ekonomik verilerin, devlet büyüklerinin ve merkez bankası başkanlarının açıklamalarını, diğer ülkelerle olan ilişkilerini, meydana gelen doğal afetleri bile takip etmeniz gerekmektedir.
Günümüzde internet sayesinde piyasa takibi yapmak da kolaydır. Bilgisayarınızın başına geçtiğiniz zaman tüm dünya hakkında en doğru bilgileri en hızlı şekilde alabilirsiniz. Hatta akıllı cihazlarınıza yüklediğiniz uygulamalar sayesinde tüm dünya haberlerine anlık olarak ulaşabilir ve portföyünüze etkisi olacak faktörleri anlık olarak takip ederek, portföyünüze yön verebilirsiniz.
En Doğru Portföyü Oluşturun!
Önemli bir konu olarak portföy oluşturma konusunda da iyi bir bilginiz olmalıdır. Daha çok para kazanmak için para yatırdığınız borsada hangi yatırım araçlarının kazanç getireceğini bilmeniz gerekmektedir. Özellikleri yatırım araçları diyorum, çünkü borsada paranızı tek bir yatırım aracına yatırmak yerine birkaç yatırım aracından oluşan bir portföy oluşturmak size daha güvenli bir yatırım deneyimi sunacaktır. Bu durum genellikle “tüm yumurtaları aynı sepette taşımak” örneği ile açıklanmaktadır.
Fiyat Grafiklerini Analiz Edin!
Piyasa takibi denediğimiz konular borsada ve finans piyasalarında temel analiz konularını oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra teknik analiz dediğimiz daha matematiksel sonuçlar elde etmenize yarayan analiz türüdür. Teknik analizler, yatırım araçlarının fiyat grafiklerinin okunmasına, gelecek trendlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Siz de bu analize göre hangi zaman aralığında alım – satım yapmanız gerektiğine karar verirsiniz. Teknik analizlerden elde ettiğiniz sonuçları temel analizler ile birlikte yorumladığınız zaman da doğru zamanda, doğru emirleri vererek para kazanabilirsiniz.
KAYNAK