Bu şerefli günde size, Lord Kinross‘un Atatürk – Bir Milletin Yeniden Doğuşu kitabından alıntı sunayım;

“Türk suvari taburuna esir düşen Yunan başkomutan Trikopis, Mustafa Kemal’in karargahına getirildi. Gazi, onları burada, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa‘nın arasında ayakta alkışladı. Halide Edip, sahneyi şöyle anlatıyor:

“Mustafa Kemal Paşa, bu sahnenin baş oyuncusuydu. Siyasi muhaliflerini hiçbir şey düşünmeksizin ezen bu asker, askerlik alanında büyük bir sanatkar ve oyunun kurallarına uyan bir sporcuydu. O, Yunan generallerinin kılıklarına ve maiyetlerinin yaptıkları kötülüklere hiç önem vermiyor. Trikopis, onun bu oyundaki rakibi. Bu askerlik oyununda yere vurduğu adama kurala uygun biçimde davranıyor. Sırtını yere getirdiği pehlivanın elini sıkan galip bir pehlivan gibi. Trikopis’in elini yakaladı, sıradan bir el sıkışma süresinden uzun tutu: ‘Oturun general, yorulmuş olacaksınız.’ Bundan sonra sigara tabakasını uzattı, kahve ısmarladı.”

Sonrasında Mustafa Kemal: “Savaş bir şans oyunudur general” dedi. “Bazen en ustası da yenilir. Siz, bir asker ve şerefli bir insan olarak elinizden geleni yaptınız. Üzülmeyin…”