Selam arkadaşlar.Aslında bu konu ile sadece wordpress değil az da olsa bir web sitesi kurulma mantığı hakkında fikir edinmiş olacaksınız.

7 adımda Wordpess kurulumu

Öncelikle gerekliliklerimizi sıralayalım.


    [*]Domain, yani alan adı, ya da alan ismi.
    [*]Host, yani ftp alanı, ki kendisi WordPress dosyasını aktarıp, kurlumu yapacağımız yer, bir nevi depo.
    [*]Database, tam olarak ne halt olduğunu bilmesem de bir gereklilik.
    [*]WordPress’in son sürümü, buradan indirebilirsiniz.
    [*]Filezilla programı, WordPress dosyalarımız ftp alanımıza aktarmamız için şart, ücretsiz bir program. Buradan indirebilirsiniz.

Sakın bu listeden gözünüz korkmasın. Son derece kolay bir süreç.

1- Öncelikle kendinize bir alan adı seçmelisiniz ve bu alan adını satın almalısınız. Yıllık ücret 15 TL civarında, tabi ki .com uzantısı için geçerli bu durum. Alan adı alabileceğiniz bir kaç site:


    [*]http://www.turkticaret.net/siberhosting/
    [*]http://www.alanadi.com.tr/
    [*]http://www.isimtescil.net/


Bu sitelere gidip, almak istediğiniz alan adını .com, .net, .org vb uzantılarla arayıp, uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer uygunsa alım sürecini başlatıp, bilgileri girip, ödeme seçeneğinizi belirleyip, alan adını satın alabilirsiniz.

2- Alan adınızı seçtiniz, şimdi sıra hostta. Öncelikle belirteyim ki WordPress kruulumunda size bedava host kullanmanızı önermiyorum. Yaptığım araştırmaya göre bedava hostlar pek güvenilir olmuyor. Çünkü bedava hostların büyük çoğunluğu ya sitenizde reklamlarını yayınlıyorlar, ya süreklilikte sorun yaşıyorlar, ya da bir sürü farklı hata verebiliyorlar. Çünkü bedavalar ve siz sitenizi bu hosta kurarsanız, bir süre sonra yazdığınız onca şeye ve verdiğiniz onca uğraşıya veda edebilirsiniz.

Host almanız size 40-60 TL’ye mal olabilir, tabi ki yıllık bazda. Ama kendi hostunuza sahip olmanız, başınızı ağrıdan kurtarır, orası kesin. Hostunuzu alan adınızı aldığınız yerden temin etmenizi öneririm. Çünkü hem alan adınızın hostunuza yönlenmesi otomatik olarak yapılır, hem de bir sorun olursa alan adınızı aldığınız şirketi arayıp daha kolay destek bulabilirsiniz.

Aynen alan adındaki gibi siteden kendinize uygun bir host belirleyip, bu hostu satın alabilirsiniz. Eğer niyetiniz blog açmak ise çok ahım şahım bir hosta gerek yok demektir, ama çok ucuza da kaçmamakta fayda var. Ziyaretçi sayınıza bağlı biraz.

3- Geldik işin en sıkıcı geçebilecek bölümüne. Alan adınızı aldınız ve hostunuzu da, alan adınızın hosta yönlendirilmesi 24 saat sürebilir. Bu nedenle biraz beklemeniz gerekebilir ama sorun olmamalı. Bu sürecin dolmasını beklerken alan adı ve hostunuzu aldığınız şirketin sitesine gidip, üye girişi yapıp, hostunuzla ilgili bazı bilgileri alabilirsiniz. Tabi bu bilgileri şirket size e-posta ile de göndermiş olabilir.

Öğrenmeniz gereken bilgiler çok basit.

Ftp adresi:
Ftp kullanıcı adı:
Ftp şifresi:
Kontrol paneli adresi:
Kontrol paneli kullanıcı ismi:
Kontrol paneli şifresi:

4- Şimdi 24 saatin geçtiğini ve alan adınızın yönlendirildiğini varsayalım. (Zaten bir internet tarayıcısında alan adınızın adresine (alanadınız.com) giderseniz ve boş bir sayfa ile karşılaşırsanız yönlendirme tamam demektir. Yönlendirme gerçekleşmemişse sayfanız bir türlü açılmayacak ve en sonunda tarayıcınız hata mesajı verecektir.)

Öncelikle Filezilla programını indirip kurun. Hazır netteyken WordPress’i de indirin. Sonra kontrol paneli adresine gidin ve kullanıcı girişi yapın. İlk açılışta sizden bazı yönergeleri takip etmenizi isteyebilir. Bunları tamamladıktan sonra açılan sayfada şu bölümü, ya da benzerini bulun: [COLOR=#993366]MySQL Database Wizard[/COLOR]. Bu kısım sizin Database’inizi oluşturmanızı sağlayacak. [COLOR=#ff0000]Dikkat! Burada oluşturacağınız Database ismini seçerken sürekli kullandığınız kullanıcı adı yerine farklı bir şey kullanmanız daha iyi olur.[/COLOR] Bir Database adı girdiniz (Örnek: Database_yenilik) ve Database’iniz oluştu. Sonraki adımda bu Database için bir kullanıcı oluşturmanız istenecektir. Güvenlik için bunu da farklı bir isimle girip (Örnek: Yenilik_iyidir) ve şifrenizi oluşturun. (Eğer Database adınızı belirledikten sonra, site sizi kullanıcı oluşturmaya yönlendirmez ise telaşa kapılmayın. Yine ayarlar sayfasına gidip şu kısmı bulun: MySQL Databases. Burada da kullanıcı oluşturabilirsiniz.)

5- Geldik artık WordPress kurulumuna. Filezilla programını açın ve menüden [COLOR=#993366]Dosya>Site[/COLOR] yöneticisi bölümünü açın. Burada Sunucu kısmına FTP adresinizi yazın. Giriş türünü Normal olarak belirleyip, kullanıcı kısmına FTP Kullanıcı adınızı, şifreye de FTP şifrenizi yazıp Bağlan deyin. Ekrandan bir sürü yazı geçip program FTP adresinize bağlanacaktır. Sıradaki hamle WordPress’i kurmak. Filezilla programında sağ tarafta sizin FTP alanınız var. Buradaki dosyalardan [COLOR=#993366]HTTDOCS[/COLOR], ya da [COLOR=#993366]PUBLİC_HTML[/COLOR] (ikisinden biri mutlaka vardır) hangisi var ise ona tıklayıp, o dosyanın içine girin. Daha sonra WordPress dosyasını indirdiğiniz dizini açıp, WordPress klasörünün içine girin. Buradaki dosyaları seçip sürükleyip Httdocs kasörünün (ya da public_html) içine bırakın. Böylece WordPress’i kurmaya başladınız. Bütün dosyaların aktarımı bitene kadar bekleyin. [COLOR=#ff0000]DİKKAT! WordPress dosyasının içindekileri aktarmalısınız, WordPress dosyasını açmadan tutup da Httdocs’un içine atmayın sakın. Eğer böyle yaparsanız adresinizi açtığınızda blogunuza ulaşamazsınız.[/COLOR]

6- Tüm dosyaların aktarımı bittiyse, bu dosyalar arasında [COLOR=#993366]wp-config-sample.php[/COLOR] dosyasının üzerine sağ tıklayıp ismini değiştirip [COLOR=#993366]wp-config.php[/COLOR] yapın. Sonra [COLOR=#993366]wp-config.php[/COLOR]‘nin üzerine yine sağ tıklayıp düzenle deyin. Açılan yazı dosyasında [COLOR=#993366]DB_name[/COLOR] yazan yere az önce oluşturmuş olduğumuz Database Adını (Örnek: Database_yenilik), [COLOR=#993366]DB_user[/COLOR] yazan yere, o Database için oluşturduğumuz kullanıcı adını (Örnek: Yenilik_iyidir), [COLOR=#993366]DB_password[/COLOR] kısmına da Database kullanıcısısı için oluşturduğunuz şifrenizi yazıp, kaydedin. Bu yazı dosyasını kapatınca Filezilla size değişikliği uygulamak isteyip istemediğinizi sorar. Siz de evet deyin. Sonra bu wp-config.php dosyasını tutup bir üst dizine sürükleyip bırakın. Yani Httdocs kılasörünün bulunduğu dizine sürükleyin ve bırakın. Güvenlik için bu gerekli.



7- Hayırlı olsun WordPress kurulumu bitti. Şimdi internete girip adresinize gidin. Açılan sayfada Wordpres yazısı vardır ve şöyle bir resim çıkar:



Dosya yarat deyin ve devam edin. Yeni sayfada Database adınızı, database kullanıcı adınızı ve Database kullanıcı şifrenizi girip, veritabanı sunucusunu kısmını ve Tablo ön ekini olduğu gibi bırakıp devam edin.



Şimdi Kuruluma başla deyin. Açılan sayfada blog adınızı, blog sloganınızı ve e-posta adresinizi girip devam edin.





Karşınıza çıkan yeni ekranda sizden bir kullanıcı oluşturmanızı isteyecek. Bu kullanıcı ismi sizin blogunaza girip, yazıları yazacağınız isim. Yani sizin görünecek olan adınız. Bu adı girip, güzel ve güvenli bir şifre seçin.

Sonraki sayfada az önce oluşturduğunuz kullanıcı adı ile giriş yapın. Hayırlı olsun artık WordPress ayar ve yazı sayfasındasınız. Artık tema yükleyebilir, yazı yazıp yayınlayabilirsiniz. Bundan sonraki hemen hemen bütün işiniz bu sayfa ile.



Evet bir sürü kullanıcı adı ve adres var ve karışık gelebilir, ama değil meraklanmayın.

Şimdi sıra bonusumuzda
Hani yazının başında dedim ya bedava hostlardan uzak durun diye. Halen aynı kanıdayım. Ama bedava hostları deneme alanı olarak kullanabilirsiniz. Vereceğim bedava hostta bir üyelik açıp, üyelik alanınızda bir Database oluşturup, o Database’e kullanıcı atayıp, sonra da aynı Database’e yukarıda anlattıklarımı uygulayarak deneme amaçlı bir WordPress kurulumu yapabilirsiniz. http://www.funpic.de adresine gidin ve Anasayfada yer alan ve üzerinde Jetzt anmelden und … yazan butona tıklayın. Açılan sayfada kullanıcı adınızı, e-posta ve şifre girip ilerleyin. E-postanıza onay mesajı gelecektir. Oradaki adrese tıklayıp siteye giriş yapın. Sonra da 4. adımdan itibaren anlattıklarımı uygulamaya başlayın. Datbase oluşturun, kullanıcı atayın, bu database WordPress kurun, kaldırın, yeni database oluşturun vb. Gerçekten WordPress kurulumunu anlamanız için faydası olacaktır.

Evet yedi adımda WordPress kurulumunun sonuna geldik. Umarım basit ve resimli bir şekilde yaptığım bu anlatım sizlere de faydalı olur.

Kaynak: Kerimsel


Videolu olarak anlatımı da eklemek istedim. Ancak ses kısık biraz açarsanız yararınıza olur.

[M]http://www.dailymotion.com/video/xbu5bd_wordpress-kurulumu-video-sesli-anla_tech[/M]

Bunları halledip Wordpresste güçlenmek istiyorsan http://wmaraci.com/forum/wordpress/wordpress-onilne-egitim-dersi-1120.html bu konu işine yarayabilir.